Cana se pita: "Šta sam mogao da uradim?"

Autor: Boris Jovanović
petak 17.10.2014.
12:42
Izvor: Sportske.net

Kapiten Albanije bi mogao da bude kažnjen zbog udaranja navijača. Pita se šta je mogao drugo? Ne znamo, da pustiš možda da Mitrović fašističku zastavu preda sudiji, da se prisetiš da je tvoj otac igrao u Humskoj i nije mu dlaka sa glave falila...

AP Photo/Marko Drobnjakovic
AP Photo/Marko Drobnjakovic

Povezane vesti

Lorik Cana je L'Ekipu dao svoje viđenje događaja, kaže da je Albanija naišla na neprijateljski doček u Beogradu, da su vređani sa tribina.

"Čuli su se povici 'Ubij Šiptara', kao i skandiranja da smo majmuni, ali smo ignorisali uvrede", kaže nekadašnji fudbaler Marseja koji sada nastupa za Lacio.

Sa druge strane, kada je izbila tuča na terenu, Cana je udario jednog od navijača.

"Šta sam mogao drugo, morao sam da štitim saigrače, na terenu je bio čovek sa stolicom. Posle smo zasuti kamenjen i udarcima redara, šest ili sedam nas je povređeno u tunelu, dobro je ipak da smo ostali zajedno i nekako otišli u svlačionicu", dodaje kapiten Albanije.

On je pod istragom zbog udaranja, odnosno tuče sa "navijačem" koji je upao na teren.

Niko normalan u Srbiji ne odobrava huligane na fudbalskom travnjaku, niti pozive na ubistvo, ali je neverovatno da albanski igrači nijednog trenutka ne vide svoj deo krivice, niti jednom rečju pominju ono što je dovelo do nereda.

Doduše, kada pričaju za svoje medije, Srbe nazivaju pogrdnim imenima, uz to veličajući zastavu Musolinijevog protektorata pod kojom su činjeni zločini.

Otac Lorika Cane, Agim je igrao za Prištinu osamdesetih, gostovao je u Humskoj i nikada se nije desilo ništa loše, niti ga je bilo ko organizovano vređao. Sa druge strane, o tome mogu da posvedoče oni koji su igrali protiv Prištine osamdesetih, kakva je bila atmosfera (ne pričamo samo o srpskim timovima)?

"Ne brinem se zbog moguće suspenzije, on je branio druga iz tima. Mi ne mrzimo nikoga, Basta i Đorđević su mu kao braća", pomirljivo će otac Agim.

On je dodao da su svi srpski igrači bili za primer...

No, vratimo se Loriku? Dakle, šta si mogao da učiniš?

Da kao kapiten sprečiš saigrače da napadaju Mitrovića koji je hteo da zastavu preda sudiji. Za ono posle toga, mi ne tražimo opravdanje, niti ga ima. Ali, koja je razlika između huligana sa stolicom i tebe, osim što bolje igraš fudbal?

Ili, zaboravili smo, "Škije" kako kažu tvoji saigrači, oni kojima si kapiten i uzor, ne smeju da dodirnu "prljavim rukama" svetu zastavu. Koja i nije zastava tvoje zemlje, uzgred rečeno.

Ili ti deliš vrednosti koje se veličaju tom zastavom?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke