''Čika Mišina'' poruka Piksiju i ''lekcija iz matematike''

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 09.09.2024.
13:45
Izvor: Sportske.net

Šta je moglo i trebalo da bude bolje?

© 2024 Pedja Milosavljevic/STARSPORT
© 2024 Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Dan posle jučerašnjeg poraza reprezentacije Srbije na ''Parkenu'' u Kopenhagenu od domaće Danske (2:0), sve je više komentara, analiza, predloga šta bi moglo da se popravi u igri našeg tima uoči možda i ključne utakmice protiv Švajcarske za mesec dana.

Jedan od trenera koji se danas oglasio je i iskusni Milorad Kosanović, kome se nije dopalo što je igra ''orlova'' bila pre svega koncentrisana na odbranu svog gola, a kada je golman Rajković savladan, nije bilo prave strategije kako da se uzvrati rivalu.

''Pusti, Piksi, bunker fudbal. To je nekada bilo. To je dobro samo dok ne primiš gol, a mi kako igramo nešto ga uvek primimo. I šta onda? Tada se zaletiš da daš, pa primiš još koji. Ta ideja u taktici se mora promeniti, da zaigramo napadački fudbal. Ako imamo ko i kako'', kaže Kosanović za ''Republiku''.

Pohvalio je igru protiv Španije, ali smatra da je sinoć moralo da se igra ofanzivnije i hrabrije.

''Mi smo posle dugog niza protiv Španije odigrali fudbalski, ali na način igre koji leži protiv takve ekipe. Imali smo dobru odbranu i ništa drugo. Onda smo otišli u Dansku i probali da uradimo isto. Mi smo sve skoncentrisali u odbranu, bez želje da napadnemo i da damo gol. Braniš se, a onda kad dobiješ loptu ti ne ideš napred da poentiraš. Niti znaš kako to da uradiš. Izgleda da su Piksi i momci zaboravili zašto se fudbal igra. Imaš pravo na odabir načina igre, ali na kraju je uvek cilj da daš više golova od protivnika i da tako pobediš'', objašnjava Kosanović.

Usput je selektoru održao i ''lekciju iz matematike''.

''Mi u ofanzivnom segmentu ne znamo šta ćemo. Nemamo način da damo gol, nemamo agresiju, nema brzine, nema kombinacije u završnici. Mnogo je tu prostora da se uči i radi. Mora se rizikovati, a ne igrati kukavički. Pa to je i matematički jasno. Bolje pokušati da nešto uradiš, pa i da izgubiš dve utakmice a da onda na tom iskustvu pobediš treću. Tako imaš tri boda, a ako ideš na dva remija bez golova onda si na dva boda'', kaže popularni ''čika Miša''.

Ima i polemike oko toga da li treba vraćati igrače koji se ovoga puta nisu odazvali pozivu selektpra, juče je zanimljiv stav na tu temu izneo Zoran Stojadinović, a kako Kosanović razmišllja po tom pitanju?

''Jeste, nedostajali su igrači koji su davali golove, ali kako? Tako što im doneseš loptu u 10-20 metara od gola. Zbog takvih koji igraju samo napred smo i primali više pogodaka nego što smo davali'', smatra Kosanović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke