Crno-belo proleće, Partizanove prednosti i mane

Autor: Milovan Longinov
nedelja 27.02.2022.
09:47
Izvor: Sportske.net

Da li je Partizan sada jači nego jesenas?

Starsport.rs ©
Starsport.rs ©

Povezane vesti

Ne samo da Partizan već pet godina čeka na osvajanje titule prvaka, nego za to vreme nije uspeo čak ni da unese bilo kakvu neizvesnost u borbu za tron, uglavnom je već posle prvog dela sezone postajalo jasno da će Crvena zvezda na proleće prva proći kroz cilj.

Ove sezone to se promenilo. Pod vođstvom Aleksandra Stanojevića ekipa Partizana dobila je na čvrstini, homogenosti, samo šest golova su crno-beli primili u ukupno 21 odigranoj utakmici u prvom delu sezone, a uz to je letos napravljen i pun pogodak povratkom napadača Rikarda Gomeša koji je odigrao fantastičnu jesen, ubedljivo je najbolji strelac Superlige, maestralni Natho ga ''hrani'' loptama i utisak je da će u istom stilu nastaviti i na proleće. Sve bolji je i Menig na krilu, kapiten Marković se oporavio, a na sredini terena ''caruje'' Saša Zdjelar koji je uz Rikarda jedan od igrača sa najvećom minutažom, ali kod koga ne može da se vidi neki ozbiljniji pad forme bez obzira na veliku fizičku potrošnju i njegova konstantnost pozitivno utiče i na kompletan tim. Stanojević veruje i u Jojića u ''vezi'', a iako je bilio skeptika Partizan je jesenas dobio i novog vrhunskog golmana. Mladi Aleksandar Popović je dostojan naslednik Vladimira Stojkovića, stekao je i značajno evropsko iskustvo i pred ovim momkom, ako nastavi da radi kao do sada, je jedna velika karijera. 

Dakle, u svim fazama tima Partizan ima bar po jednog ''komandanta'' vrhunskog kvaliteta, ali ono što je takođe prednost crno-belih u odnosu na neke prethodne sezone jeste i to što sada Aleksandar Stanojević ima i dovoljan broj alternativa na klupi, često pravi rotacije kako bi zadržao svežinu i agresivnost ekipe na sredini, kao i po bokovima.

Može li Partizan da na proleće zadrži ''plus 5'' u odnosu na Zvezdu, gde postoje problemi?

Tokom zime, Saša Zdjelar je ostao bez velike podrške na sredini terena odlaskom Aleksandra Šćekića u Zaglebje. Crnogorac je obavljao veliki posao u defanzivnim zadacima, ali je imao značajnu ulogu i u skok igri, što je najbolje došlo do izražaja letos protiv Sočija kada je u poslednjim trenucima meča posle kornera udarcem glavom postigao gol kojim je spasao crno-bele eliminacije već u ''sezoni kupanja''. Da nije bilo tog gola, ko zna kakav bi bio ukupan utisak o Partizanovom učinku. Takođe, s obzirom da su skok igra i izvođenje prekida veliki aduti Crvene zvezde, nema sumnje da će u predstojećem 166. derbiju Šćekić mnogo nedostajati Partizanu.

Crno-beli su brzo reagovali, vratili su iskusnog Ljubimira Fejsu, ali on još uvek nije odigrao nijedan meč od povratka u Humsku, ni tokom priprema, a ni na početku drugog dela sezone. Šef struke crno-belih je mnogo očekivao i od Danila Pantića koga je mogao da koristi na više pozicija u veznom redu, ali on je tokom priprema doživeo povredu ligamenata kolena, operisan je u Lionu i za njega je ova sezona završena. Zbog toga su u Humskoj morali da dodatno reaguju, vratili su i Marka Jevtovića koji se pokazao spremnijim od Fejse i već se adaptirao na ekipu, što je pokazao odličnim izdanjima u mečevima sa Spartom u Pragu i Radničkim iz Kragujevca. Deluje da će kada i Fejsa uđe u takmičarski ritam, Partizan ipak biti jači nego jesenas. Njegovo iskustvo je ogromno, a ako neko zna kako se osvajaju trofeji onda je to on. Od igrača iz drugog plana, moramo da skrenemo pažnju na supertalentovanog napadača Marka Milovanovića koji je u finišu jeseni već pokazao ogroman potencijal, njegov gol Anortozisu doneo je Partizanu evropsko proleće, a sada će biti mnogo veća podrška Rikardu koji je jesenas igrao bez predaha.

Ima Partizan i slabosti, a utisak je da najviše ''škripi'' na bekovskim pozicijama. Na desnoj strani je jesenas prvi izbor bio Aleksandar Miljković koji ume da defanzivno odradi dobar posao, ali izostaju njegove upotrebljive lopte ka napadačima, u čemu je Marko Živković bolji, ali onda dolazi do veće ''promaje'' u odbrani. Sada se Miljković i povredio, Živković će imati veću minutažu nego jesenas, a možda bi formacija sa trojicom štopera mogla da neutrališe defanzivne Živkovićeve slabosti. Problem postoji i na levoj strani, gde Slobodan Urošević nema pravu alternativu posle povrede Obradovića. I Urošević se dosta troši, pa bi to pri kraju sezone moglo da predstavlja još veći problem.

Ipak, ono što crno-beli nisu imali još od 2017, jeste ogromna želja za osvajanjem titule, ''gladni'' su trofeja, imaju samopouzdanje i veru da će to ostvariti. Imaju i kvalitet, ali i Zvezda se tu nešto pita. Već posle derbija sve će biti mnogo jasnije...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke