Zvezda se kasno probudila, Lajpcig slavio na ''Marakani''!

Autor: Darko Mitrović
utorak 07.11.2023.
22:55
Izvor: Sportske.net

Za utehu crveno-belima, i Jang bojs je večeras izgubio.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

U utakmici četvrtog kola Grupe G Lige šampiona, Crvena zvezda je dočekala ekipu RB Lajpciga, ali nije uspela da dođe do bodova. Gosti su u zanimljivoj, dinamičnoj utakmici slavili u Beogradu rezultatom 2:1.

Ovo je treći poraz srpskog šampina u četiri odigrana kola, Zvezda i dalje ima samo jedan osvojeni bod, a Lajpcig je osigurao drugo mesto i plasman u narednu fazu takmičenja u Ligi šampiona.

Crveno-belima u preostala dva kola ostaje trka sa Jang bojsom za osvajanje trećeg mesta koje vodi u Ligu Evrope.

Nasuprot očekivanjima, gosti iz Lajpciga ne samo da nisu podlegli pritisku sa tribina, nego su od prvog minuta igre uspostavili svoju dominaciju na terenu i dešavanja na terenu preneli potpuno na Zvezdinu polovinu, sve do vodećeg gola.

Do tog gola ekipa Lajpciga stigla je već u osmom minutu meča, kada je Simons lako pobegao Kangi, ušao u kazneni prostor, i iskosa sa leve strane sa nekih trinaest metara šutirao pored Mijailovića i poslao loptu u levu stranu Glazerovog gola - 0:1.

Zvzda je do kraja prvog poluvremena samo na mahove nagoveštavala da bi mogla da ugrozi gol rivala, a najbliža tome je bila u 17. minutu, kada je posle Mijailovićevog centaršuta golman Blasvič ispustio loptu koju zatim Ivanić nije uspeo da iz peterca sprovede u mrežu. Zvezdin vezista je za trenutak zakasnio, dovoljno da Blasvič ponovo prigrabi tu loptu.

Na drugoj strani, ređali su se novi pokušaji gostujućih fudbalera, srećom po Zvezdu uglavnom su ti šutevi završavali pored ili iznad gola, ali u par navrata je i kapiten Crvene zvezde Dragović uspevao da izblokira opasne pokušaje sa distance.

Najviše uzbuđenja ipak je bilo pred sam kraj prbog poluvremena, kada je Openda osvojio loptu na Zvezdinoj polovini i krenuo u kontru, ušao u kazneni prostor potpuno sam ispred Glazera, ali kao da je želeo da se ''ušeta'' sa loptom u gol, što Glazer koristi i hvata tu loptu. 

Odmah je golman Zvezde započeo novu akciju, lopta munjevito stiže do Bukarija koji je istrčao kontru na drugoj strani i šutirao pored gola, ali je ipak bio i u ofsajdu.

Očekivala se reakcija trenera Bahara u poluvremenu, a on je odlučio da u svlačionici ostavi Mijailovića i Krasoa, čija su mesta zauzeli mladi Nedeljković i Šerif Endiaje. Malo je nedostajalo da mu se te izmene odmah isplate.

Tek što je počelo drugo poluvreme, Šerif Endiaje je imao savršenu priliku za izjednačenje. Posle saradnje sa Mirkom Ivanićem je istrčao kontru, ušao u kazneni prostor, pa se lepom varkom oslobodio svog čuvara, ali umesto da šutira, Zvezdin napadač se odlučuje na novi dribling i - upropaštava ovu priliku.

Ali, Zvezda je nastavila da vrši pritisak na protivničkoj polovini i konačno je počelo da se dešava ono što smo očekivali od samog početka meča. Sabijeni su bili gosti ispred svog gola nekih pet minuta, tokom kojih je Zvezda uputila još par udaraca, ali u 51. minutu je ''sevnula'' opasna kontra gostiju preko Benjamina Šeška koji pogađa desnu stativu Glazerovog gola! Ponovo mnogo sreće za crveno-bele.

Dva minuta kasnije sjajan centaršut Rauma sa leve strane za Opendu koji gađa donji desni ugao, ali Glazer je ponovo sjajan, iznudili su gosti samo korner!

Još bolju priliku je Crvena zvezda imala u 74. minutu meča. Nedeljković je sa desne strane odlično centrirao u ''srce'' kaznenog prostora, odakle je Olajinka snažno šutirao, ali pravo u golmana Blasviča. Na odbijenu loptu je natrčao Šerif Endiaje, čiji je šut takođe odbranio golman Lajpciga, ali da je pogodio, gol ne bi bio priznat, jer se nalazio u ofsajd poziciji. Inače, Olajinka je par minuta ranije zamenio Mirka Ivanića.

Kako se meč bližio kraju, Zvezdini napadu su postajali sve češći i opasniji, ali kada se očekivalo izjednačenje, u 77. minutu je ''sevnula'' kontra gostiju. Šlager je poslao loptu napred za Opendu koji je protutnjao po levoj strani u kazneni prostor Crvene zvezde, a onda pored Rodića poslao precizan udarac u Glazerovu mrežu - 0:2.

Treneru Baharu je preostala samo još jedna opcija do kraja ovog meča - da sve karte baci na napad. Odmah je uveo Mijatovića umesto Lučića i već u 82. minutu Zvezda stiže do toliko željenog gola.

Gelor Kanga je uputio centaršut sa leve strane u kazneni prostor gostiju, Henriks je zakačio tu loptu i ona završava u levom uglu gola golmana Blasviča - 1:2.

Henriksu je upisan autogol, a Zvezda je dobila priliku da u još desetak minuta do kraja pokuša da stigne do izjednačenja.

Sve jača kiša je i jednmima i drugima otežavala posao, ali vreme je radilo za ekipu Lajpciga. Trener Crvene zvezde odlučuje se za Kataija umesto Rodića kao svoj poslednji adut.

Na ulasku u nadoknadu vremena, nova velika prilika za Crvenu zvezdu, opet preko Olajinke. On je iskosa sa leve strane volej-udarcem zahvatio loptu, gađao je bliži ugao, ali je golman Blasvič ponovo izvanredno reagovao. 

Za to vreme, Mančester siti je upisao novu rutinsku pobedu i zadržao maksimalan učinak u grupi. Aktuelni šampion Evrope je na svom terenu bio bolji od Jang bojsa, slavio je sa 3:0, pa švajcarski tim ostaje na samo jednom osvojenom bodu u ovoj grupi.

Gosti su odolevali do 23. minuta, kada je Gvardiolin tim iznudio jedanaesterac, a precutan sa bele tačke bio je Erling Haland - 1:0.

Do kraja prvog poluvremena, Fil Foden je duplirao prednost domaćih i rezultatom 2:0 se ušlo u drugo poluvreme.

A početkom drugog su rešene sve dileme oko pobednika, alo ih je uopšte i bil Haland u 51. minutu postiže svoj drugi gol na ovom meču, za 3:0, a gosti ostaju bez isključenog Lopera koji neće moći da igra protiv Crvene zvezde u sledećem kolu.

Do kraja su domaći rutinski odradili posao, a gosti su još i dobro prošli, s obzirom da su imali igrača manje na terenu u većem delu drugog poluvremena.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke