Crveni alarm u Novom Pazaru i Pančevu

Autor: Milovan Longinov
utorak 02.04.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Finiš sezone u Superligi Srbije donosi žestoku borbu za plej-of i plej-aut.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Regularni deo sezone u Superligi Srbije ulazi u samu završnicu, a preostala tri kola odgonetnuće konačni poredak timova na tabeli pred start plej-of i plej-aut faze.

Kao ubedljivo najkvalitetniji klubovi u Srbiji plasman u plej-of su već obezbedili fudbaleri Crvene zvezde, Partizana i TSC-a, dok su na putu da to učine i prvotimci kragujevačkog Radničkog, Čukaričkog i Vojvodine.

Upravo će ova tri kluba u narednim kolima voditi borbe za što bolji plasman pred početak plej-of serije pošto će im pozicija na tabeli odrediti u kojim mečevima će biti domaćini, a kada će ići na gostovanje.

Radnički je izvanrednom serijom rezultata, s izuzetkom ubedljivog poraza od Zvezde na „Marakani“, došao u poziciju da naredne sezone predstavlja Srbiju u evropskim takmičenjima. Pobeda u komšijskom derbiju protiv Napretka 3:1 pokazala je da je tim Feđe Dudića s pravom na poziciji broj četiri.

U predstojećem 28. kolu u sredu će od 16:30 gostovati ekipi Mladosti u Lučanima, koja je sa svega jednim bodom u poslednje tri utakmice značajno sebi ugrozila plasman u plej-of. Tim Tomislava Sivića se nalazi na svega dva boda od plej-auta i predstoji im žestoka borba u narednom periodu za odlazak među najboljih osam klubova.

Radničkom posle Lučana slede utakmice protiv subotičkog Spartaka na „Čika Dači“, koji je u ovom trenutku bliži odlasku u plej-aut, a u poslednjem kolu tim iz Kragujevca će gostovati na Voždovcu najneprijatnijem iznenađenju ovog proleća.

Priliku za se dograbe dragocenog četvrtog mesta vrebaće fudbaleri Čukaričkog i Vojvodine, koji imaju isti broj bodova.

Upravo će njihov duel ovog utorka od 18:30 na „Karađorđu“ rešiti dilemu koji tim u ovom trenutku zaslužuje bolje mesto na tabeli, a eventualnim kiksom Radničkog u Lučanima pobednik derbija u Novom Sadu zauzeo bi četvrto mesto.

U poslednja dva kola oba tima očekuje težak raspored. Čukarički će gostovati u Bačkoj Topoli pa mu dolazi Partizan, dok će novosadska „Stara dama“ put Pančeva pre vojvođanskog derbija protiv TSC-a u poslednjem kolu.

Istovremeno velika borba vodiće se za preostala dva mesta koja vode u plej-of. Već sada je očigledno da će se za upražnjene pozicije boriti Mladost, Novi Pazar i Napredak.

Sa dva boda prednosti u odnosu na rivale iz centralne Srbije, dragačevski tim drži sve u svojim rukama, ali će se u preostala tri kola suočiti sa velikim izazovima.

Prvi je, kako već spomenusmo, dolazak kragujevačkog Radničkog u sredu, a zatim slede mečevi protiv timova koji se bore za opstanak, a to su uvek potencijalne mine. Lučanci će u pretposlednjem kolu narednog ponedeljka odigrati lokalni derbi protiv Javora u Ivanjici, a regularni deo sezone završiće utakmicom protiv IMT-a kod kuće.

Sa istim brojem bodova fudbaleri Novog Pazara i Napretka vodiće grčevitu borbu za plej-of. Kruševački superligaš je gubitkom bodova u Kragujevcu prekinuo seriju od tri meča bez poraza, dok se Pazar odlučio na šok terapiju i rastanak sa Igorom Matićem pred odlučujuće utakmice.

Tim iz grada na Jošanici već u utorak od 16:30 dočekuje TSC-u gde će teško sa novim trenerom moći da računa na bodove, a zatim im u nedelju sledi gostovanje Partizanu da bi u poslednjem kolu ugostili Radnički iz Niša kojem gori pod nogama za opstanak.

Napredak će predstojeće kolo okončati u četvrtak od 17:30 duelom protiv Javora na stadionu „Mladost“. Potom iz sledi gostovanje IMT-u i dolazak Radnika.

Jasno je da je u ovom trenutku Novi Pazar, sudeći po formi i situaciju u klubu, najbliži selidbi u plej-aut, dok bi Mladost i Napredak otišli među osam najboljih ekipa.

Kada je reč o doigravanju za opstanak, već sada je jasno da će u njemu učestvovati Radnik i Železničar, klubovi sa ubedljivo najlošijom gol-razlikom u ligi.

I dok je superligaš iz Surdulice na sigurnom putu selidbe u niži rang, svi ostali klubovi gaje nadu da će i naredne sezone igrati u najkvalitetnijem fudbalskom takmičenju u Srbiji.

IMT, Javor i niški Radnički će gotovo sigurno igrati u plej-autu, dok su Spartak i Voždovac serijom loših rezultata u poslednje vreme došli u situaciju da se nađu u donjoj polovini lige. Budući da je razlika između 10. i 14. mesta svega pet bodova, jasno je da nam sledi neizvesna trka za očuvanje statusa superligaša.

Prioritet klubova iz donjeg dela tabele je da izbegnu pretposlednje mesto koje vodi u niži rang. Trenutno se tu nalazi Železničar iz Pančeva, koji ima najteži raspored do kraja regularnog dela sezone.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke