Čukarički bere "lale“!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 04.08.2022.
09:00
Izvor: Sportske.net

Čeka nas treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencija.

Starsport.rs ©
Starsport.rs ©

Povezane vesti

Osim večitih rivala Crvene zvezde i Partizana, Srbija nikada nije imala predstavnika u grupnoj fazi UEFA takmičenja. Imala je Vojvodina nekoliko dobrih pokušaja, nažalost bezuspešnih, dok ostali naši klubovi nisu bili ni blizu igranje evropskog fudbala na jesen. Priliku da to promeni ovog leta imaće Čukarički.

Danas se igraju prve utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencija, a u fokusu srpske fudbalske javnosti biće meč Čukarički – Tvente koji se igra od 20 sati na Banovom brdu.

Čukarički je dobro započeo evropsku sezonu. U prethodnoj rundi kvalifikacija „brđani“ su ubedljivo eliminisali Rasing iz Luksemburga i postigli čak osam golova u dve utakmice protiv, moramo priznati, nedoraslog protivnika. Ekipa koju sa klupe predvodi Dušan Kerkez dobro je počela i šampionat Srbije, posle uvodnog debakla i poraza kod kuće protiv TSC-a rezultatom 4:1, „brđani“ su vezali tri pobede i sa devet bodova zauzimaju treće mesto u Super ligi.

U uvodnom delu sezone pažnju na sebe u redovima crno-belih sa Banovog brda posebno su skrenuli bivši igrač Partizana Đorđe Ivanović i novajlija iz Gambije, napadač Mohamed Badomasi, strelac pet pogodaka na prvih šest utakmica. Sportski sektor Čukaričkog napravio je sjajan posao kada je Badomasija ovog leta pronašao u belgijskom Kortajku i doveo ga na pozajmicu. Pored njegovog dolaska važan je i povratak brzonogog Samuela Ovusua, momka koji je već ostavio dubok trag na Brdu. Ekipu Dušana Kerkeza pojačao je i Zvezdin đak Luka Adžić kome je karijera u padu otkako je napustio „Marakanu“.

Sa druge strane ekipa holandskog Tventea još uvek nije odigrala ni jednu takmičarsku utakmicu ove sezone, ali su Holanđani blistali na pripremama. U njihovu snagu imali su prilike da se uvere Bolonja, koju su savladali sa 4:1 i povratnik u Bundesligu Šalke, koji je primio gol manje od ekipe Rona Jansa.

Najbolji, ujedno i najskuplji igrači Tventea su novajlije, grčki reprezentativac Hristos Colis pozajmljeni fudbaler engleskog Noriča, iz PSV-a Ajndhovena je ovog leta došao češki zadnji vezni Mihal Sadilek za 1.500.000 evra, dok je pola miliona više izdvojeno za sjajnog ofanzivnog vezno Mičela Vlapa doskorašnjeg igrača Anderlehta. Pored trojice novopridošlih pažnju bi trebalo obratiti i na Alžirca Ramiza Zerukija, domaćeg levog beka Gajsa Smala i iskusnog 35-godišnjaka Vouta Brama, kapitena ekipe.

Čukarički nikada nije igrao protiv Holanđana, ali Tvente jeste protiv Srba. U čuvenom dvomeču četvrtfinala Kupa UEFA 1973. godine sada „posrnuli“ OFK Beograd i Tvente odigrali su sjajan dvomeč. „Romantičari“ su na Karaburmi pobedili sa 3:2 het-trikom legendarnog Ninoslava Zeca, ali je u revanšu u Enshedeu Jan Jeuring sa dva pogotka raspršio nade Beograđana o evropskom trofeju. U toj ekipi OFK-e igrali su, između ostalih, dvojica selektora Ilija Petković i Slobodan Santrač, a na golu je bio „neponovljivi“ Petar Borota.

Kompletnu ponudu AdmiralBeta za Ligu konferencija pogledajte OVDE!

Što se tiče ostalih utakmica trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencije biće zanimljivo ispratiti nastupe timova iz regiona. Severnomakedonska Škendija gostuje AIK-u u Stokholmu, CSKA iz Sofije, koji sa klupe predvodi Saša Ilić trebalo bi da ima lakši zadatak protiv irskog Sent Patrika, a mnogo teži posao ne čeka ni drugog velikana iz Sofije, Levski, koji na Malti gostuje Hamrunu. Splitski Hajduk će u jednom od derbija ove runde takmičenja dočekati portuglasku Vitoriju Gimaraeš, dok će prvak Bosne i Hercegovine Zrinjski put ka grupnoj fazi „krčiti“ preko Tobola iz Kazahstana.

Trener Makabija iz Tel Aviva, naš Vladimir Ivić imaće težak zadatak da izbaci grčki Aris, a sve će „prštati“ u duelima Slavije Prag – Panatinaikos i Brendbi – Bazel.

Revanš utakmice trećeg kola Lige konferencije igraju se za nedelju dana.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke