Da bi Voša imala dobru 2024, za početak, umesto četvorice jedan, ali vredan

Autor: Milovan Longinov
nedelja 31.12.2023.
13:00
Izvor: Sportske.net

"Stara dama" za sobom ima još jednu tubrulentnu godinu.

fkvojvodina.rs
fkvojvodina.rs

Povezane vesti

Nije lako biti navijač Vojvodine u proteklih... mnogo godina.

Turbulencije na rukovodećim položajima, jednako česte promene i na klupi, finansijska nestabilnost, najviše je uticalo na to da i Vošina 2023. ne može da se oceni uspešnom, ali, ipak se vidi svetlo na kraju tunela.

Objektivno, Dragoljub Zbiljić je bio najpotrebnije "pojačanje" Vojvodine. Možemo da se ne slažemo sa izborima igračkog kadra i nekih nelogičnih i promašenih investicija, ali moramo da se složimo da je novi predsednik uneo finansijsku stabilnost. Pod broj jedan, preduslov da se igrači i svi u klubu osete kao deo velikog projekta, onda plate ne smeju da kasne po pet, šest meseci. 

Osim što su finansije stabilne, Vošino leto na transfer pijaci je najbolje u ovom veku. Vojvodina je realizovala tri milionska transfera, prema dostupnim informacijama, Nikola Čumić je inkasirao 1,5 milion evra, Jovan Milošević 1,2, a Mirko Topić "okruglo" jedan. Uz to, Kabić je otišao u Crvenu zvezdu za 800.000, Mamadu Traore za 400.000, a nije poznato koliko je inkasirano odlaskom Iva Baraja. Na to, ne treba zaboraviti i da su zadržani procenti od nekih narednih prodaja, između 15 i 20%, što je svakako važan posao za klub kao što je Vojvodina. 

Dakle, kao glavni rukovodilac jednog do juče nestabilnog velikana, Zbiljić je uradio maestralan posao. I to je tako. 

Ono što pod broj jedan mora da bude glavni zadatak uprave u 2024. jeste da u kalendarskoj godini nema četvoricu trenera, nego jednog, ali vrednog. Jer, to je glavni preduslov za uspeh na dugoročne staze. 

Godinu 2023. započeo je Milan Rastavac, krajem februara nasledio ga je Radoslav Batak, koji je smenjen početkom sezone 2023/24, posle lošeg starta sezone. Svetlo na kraju tunela otkšrinuo je poslednji trener - Ranko Popović.

O njemu i njegovom uticaju već ste često mogli da čitate na ovim stranicama, tako da se neću mnogo ponavljati. Popović je uneo neku novu energiju, ubrzao je igru, pronašao je "žicu" većini svojih igrača i Vošu je ujedinio u jednu porodicu, od zaposlenih u klubu, pa do svlačionice i uprave. Voša je jesen završila na šestoj poziciji, ali sa samo bodom manje od četvrtoplasiranog Novog Pazara. Uz to, Voša je u četvrtfinalu Kupa Srbije, gde se na proleće sastaje sa Čukaričkim. 

Novi trener, na preporuku Ranka Popovića, stigao je Božidar Bandović. On je nepoznat našoj javnosti, jer mu je Vojvodina prvi posao u srpskom fudbalu. Većinu svoje dosadašnje karijere proveo je radeći u Aziji, na egzotičnim destinacijama poput Tajlanda, Vijetnama i Indije, ali je na početku pekao zanat u Olimpijakosu, u zlatno doba atinskog kluba, gde je čak bio u stručnom štabu Ernesta Valverdea. 

Bandović bi morao da nastavi Popovićevim putem, da nastavi da unapređuje igru i da održi atmosferu, što će mu biti i najteži zadatak. 

Vojvodina kao klub i kao tim mora da napravi novi iskorak u 2024. godini, a ako pitate navijače, novi plasman u Evropu (ali i bolji rezultat nego letos), borba za trofej u Kupu Srbije do samog kraja označeni su - obaveza.  

Ako uporedite 2023. sa 2022. godinom, onda je svakako Voša u ozbiljnom porastu, ali, i mora da nastavi da raste još više da bi dostigla visine svoje veličine-

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke