Da li bi nam ovaj sastav doneo plasman na EURO?

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 15.10.2023.
08:33
Izvor: Sportske.net

Naš izbor za ključnu utakmicu protiv Crne Gore.

Srdjan StevanovicStarsportphoto ©
Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Povezane vesti

Pre početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine činilo se da je Srbija dobila izuzetno laku grupi, te da će "orlovi" bez problema izboriti plasman na EURO prvi put od 2000. godine i neslavnog kraja u Holandiji.

Ipak, nisu se proslavili izabranici selektora Dragana Stojkovića, a posle poraza od Mađarske sve je praktično stalo u narednu utakmicu protiv Crne Gore u Beogradu.

Srbija je trenutno drugoplasirani tim u grupi G sa 10 bodova, dva više i utakmicom više u odnosu na Crnu Goru, dok su Mađari odmakli "orlovima" i imaju 13 poena.

Na EURO će se plasirati prve dve selekcije iz grupe što znači da će je presudna utakmica za našu reprezentaciju ona u utorak protiv Crne Gore, te da nam je neophodna pobeda kako bi zavisili samo od sebe u poslednjem kolu kada u Leskovac dolazi Bugarska.

Ne bi smeo selektor Stojković da eksperimentiše u najvažnijem trenutku kvalifikacija. Očekujemo da će protiv Crnogoraca na teren izvesti naše najjače adute, ali verujemo u jedno iznenađenje.

Na golu je neprikosnoven Vanja Milinković-Savić, koji je kroz čitave kvalifikacije konstantan i jedan od najboljih igrača u timu.

Što se tiče odbrane, za početak očekujemo da ponovo zaigramo sa trojicom u poslednjoj liniji, jer smo na taj način bili postavljeni na svakoj utakmici otkako je Dragan Stojković selektor, osim na poslednjoj protiv Mađara, kada se nismo proslavili sa četvoricom pozadi.

Nikola Milenković nije odigrao na svom nivo protiv Mađara, ali mu ni konkurencija ne blista, tako da defanzivca Firoentine očekujemo u timu protiv "sokolova", a nadamo se da će odigrati na mnogo višem nivou. Vreme je i da se Nemanja Gudelj ponovo "spusti" u poslednju liniju, tako na sredini terena ostavi mesto za kreatiniji igrače, dok je mesto Strahinje Pavlovića među trojicom štopera zagarantovano.

Da bi reprezentacija Srbije odigrala dobru utakmicu potrebno je da Sergej Milinković-Savić bude razigran na "Marakani" u utorak. Zvezda saudijskog Al Hilala bi uz Sašu Lukića trebalo da napravi prevagu na sredini terena. Lukić sa zadatkom da "osigurača" mogao bi da rastereti Sergeja, a ovaj bude komandant na sredini.

Po bokovima prve i verovatno najbolje opcije su Andrija Živković i Filp Kostić. Obojica imaju iskustvo u ovakvim utakmicama, a alternativna rešenja poput Radonjića ili Mladenovića mogla bi da budu rešenje u drugom poluvremenu u zavisnosti od rezultata i igre našeg tima.

Naše veliko iznenađenje bio bi ofanzivac Udinezea Lazar Samardžić za kojeg se Fudbalski savez Srbije toliko borio protiv Nemaca, a selektor Stojković ubedio jednog od najtraženijih igrača u Italiji da obuče dres "orlova". Čekamo Samardžića da nam pokaže zašto je toliko hvaljen, a bolje prilike od ove neće imati.

Društvo mladom Samardžiću iza sigurnog Aleksandra Mitrovića, jer Dušana Vlahovića zbog povrede nemamo kao opciju, morao bi da pravi kapiten Dušan Tadić. Videli smo u Budimpešti da je Srbija drugačiji tim sa i bez Tadića, a njegovo iskustvo i klasa mogli bi da naprave prevagu na našu stranu i odvedu nas na EURO.

Dakle, sastav Srbije protiv Crne Gore prema našem mišljenju trebalo bi da izgleda ovako: Vanja, Milenković, Gudelj, Pavlović - Živković, Sergej, Lukić, Kostić - Tadić, Samardžić - Mitrović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke