Da li će VAR u Srbiji biti obesmišljen i šta Iliev misli o najnovijim dešavanjima?

Autor: Darko Mitrović
utorak 12.04.2022.
16:30
Izvor: Sportske.net, b92.net, Telegraf

Previše problema sa upotrebom VAR-a dogodilo se u kratkom vremenskom periodu.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Dešavanja na utakmici između Čukaričkog i Partizana proteklog vikenda i dalje su u centru pažnje fudbalske javnosti u Srbiji. Veliku buru podigao je sudija Novak Simović odlukom da u uvodnim minutima utakmice ne pokaže crveni karton Kovačeviću, mladom defanzivcu ''Brđana'' koji je kao poslednji igrač odbrane prekršajem zaustavio Rikarda, a još više reakcija izazvao je komentar sada već bivšeg trenera Čukaričkog Saše Ilića koji je izneo stav da je njegov igrač trebalo da bude isključen.

Meč je završen bez golova, Partizan je ostao bez još dva boda u trci za titulu, ali se postavlja pitanje zašto VAR sudija nije korigovao odluku Novaka Simovića. Svoje mišljenje na ovu temu juče je izneo nekadašnji sudija Raka Đurović i ako je ovo tačno što je rekao, onda dalje korišćenje VAR tehnologije u Srbiji počinje da gubi smisao. Jer, ako se VAR sudija ''plaši'' da ispravi glavnog na terenu, čemu onda čitava tehnologija.

''U VAR-u su bile neiskusne sudije, a Simović je sudija koji ima autoritet, internacionalac je i očigledno nisu želeli da se mešaju i podrivaju reputaciju'', rekao je, između ostalog, Đurović u razgovoru za ''Telegraf''.

Takođe, ovog proleća se sve češće dešava da nema komunikacije sa VAR sobom, pa tako VAR nije bio upotrebljiv ni tokom meča između Crvene zvezde i kragujevačkog Radničkog proteklog vikenda, a prethodno i na još par utakmica ''večitih rivala'' u drugom delu sezone.

Stiglo je objašnjenje i iz Super lige, a u razgovoru za B92.net, sportski direktor Partizana Ivica Iliev je istakao da je čudno što su problemi sa VAR tehnologijom učestali kako se bliži kraj sezone i odluka o šampionu, za razliku od prvog dela sezone.

"Imamo probleme. Tu nema dileme. VAR je mnogo toga dobrog doneo srpskom fudbalu i u prvom delu sezone nismo videli nikakve probleme sa sprovođenjem VAR-a. To jeste bilo iznenađenje, jer je bio sam početak, pa je postojala mogućnost da nešto u nekom trenutku ne bude kako treba. Ono što čudi, kako je počeo drugi deo sezone, počeli su problemi sa VAR-om. To je ono što upada u oči, jer nemoguće je da u prvih šest meseci sve bude u redu, a da svi problemi počnu da se dešavaju u drugom delu sezone. Logičnije bi bilo da je obrnuto. To je za verovali ili ne. Ili da se zapitamo da li postoji nešto drugo...'', rekao je Iliev.

On je podsetio i da je ovog proleća Partizan gubio bodove protiv Napretka i Čukaričkog, u utakmicama u kojima nije bilo reakcija iz VAR sobe posle diskutabilnih situacija na štetu Partizana.

Ipak, on i dalje veruje da Partizan može do titule.

"Ono što je činjenica, to je da nama ovaj remi ništa ne menja i da moramo da pobedimo Crvenu zvezdu u derbiju. Raduje me odlična igra Partizana na Banovom brdu i jedna od boljih kada je taj rival u pitanju, na njihovom terenu. Videli smo jednu od dominantnijih predstava protiv tog protivnika", naglasio je Iliev.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke