Da li je Ilić grešio na derbiju? Dvojica bivših sudija dali mišljenje!

Autor: Lazar Nikolić
ponedeljak 22.04.2024.
17:45
Izvor: Sportske.net

Nisu baš sve videli na isti način.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Prošlo je dva dana otkako je odigran 173. "večiti" derbi u kojem je Crvena zvezda savladala Partizan sa 3:2.

Umesto dobrih poteza i golova glavna tema je suđenje glavnog arbitra Pavla Ilića koji je dosudio dva penala za Zvezdu i duel napadača crveno-belih Šerifa Endijaea i štopera Partizana Svetozara Markovića nije okarakterisao kao prekršaj pre izjednačujućeg gola domaćina. Uz to za neke je sporan je i drugi gol Partizana koji je postigao Ksander Severina, jer je baklja bila ubačena na teren.

O njegovom suđenju na derbiju mišljenje su dali dvojica bivšših sudija Miroslav Radoman i Danilo Grujić u izjavama za "Maks bet sport".

"Težak je bio derbi, a suđenje je bilo loše. Ilić nije uspeo da zaustavi stihiju u koju je upao. Ušao je nepripremljen u meč, bez ikakvog kriterijuma ili autoriteta. Ogromna je bila greška da ga ponovo odrede da sudi, pogotovo posle primedbi zbog prošle utakmice"rekao je Radoman.

Grujić se na početku svog izlaganja dotakao drugog gola Partizana koji je postigao Ksander Severina, a igra nije bila prekinuta, iako je baklja bila u Zvezdinom šesnaestercu.

"Sve je do sudije. Zavisi da li je procenio da smeta igračima. Dimna bomba je bila sa strane, golman Zvezde se nije bunio. Po opštim pravilima se igra prekida u ovakvom slučaju, ali ima nešto što se zove i “common sense”, odnosno da se donese zdravorazumska odluka u korist igre. Procenio je da ne treba da prekida akciju, igrači se nisu bunili"smatra Grujić.

Za obojicu Zvezdini penali su očigledni, uz to Radoman bi Antiću pokazao i crveni karton.

"Ono je kazneni udarac. Antić uklizava van šesnaesterca, nema u tom trenutku faula. Lopta je u igri, nastavlja Bukari kretnju. Poslednji kontakt se dešava u šesnaestercu, Antić udara Bukarija po zglobu. Postavlja se pitanje šta je Antić mogao s nogama u tom trenutku, da li je mogao da ih savije drugačije ili ne. Ali kontakt je postojao i to je penal"kazao je Grujić, a istog mišljenja je i Radoman:

"Oba penala su čista. Kod drugog je sudija Pavle Ilić napravio previd. Morao je da pokaže crveni karton fudbaleru Partizana Nikoli Antiću. To je bio težak prekršaj, start sa dve noge, jedna noga u visini kolena i udarac đonom. U toj situaciji gleda se teži prekršaj. Kontakt je počeo van šesnaesterca, ali zatim se u 16 metara dešava ozbiljan prekršaj. Morao je sudija da izrekne opomenu crvenim kartonom, a on nije pokazao ni žuti."

Mišljenja im se ne poklapaju kada je u pitanju izjednačujući pogodak Endiajea.

"U fudbalu je dozvoljen kontakt, ramenom o rame, remplovanje… Ali nikako sleđa! Ndiaje udara Markovića u leđa i tako ostvaruje prednost, sapliće ga. Zašto u VAR sobi niko nije reagovao? To je čista sudijska odluka, ako je Ilić odlučio da nema faula, to je njegova odluka"objasnio je Radoman, dok je Grujić to video drugačije.

"Sve je do intenziteta. Procenio je da nije bilo dovoljno kontakta za faul i da je Svetozar Marković prelako pao. Nije bilo rame u rame, obično se tu prednost daje defanzivcu. Delikatna situacija. Može, ali i ne mora da se svira faul", kazao je on.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke