Da li je Leskovac mesto gde će "orlovi" srušiti veliku barijeru?

Autor: Mladen Heleta
subota 12.10.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Zašto je rivalstvo Srbije i Švajcarske izašlo iz "šina" i zašto Srbi ne mogu da pobede?

EPA-EFE/LAURENT GILLIERON
EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Povezane vesti

Prethodnih godina se između fudbalskih reprezentacija Srbije i Švajcarske stvorilo veliko rivalstvo, ali više iz političkih motiva, nego iz onih sportskih, mada i njih nije manjkalo, jer su ove dve selekcije igrale neverovatno važne mečeve na dva poslednja Svetska prvenstva.

Utakmice Srbije i Švajcarske dobile su na “težini” nepotrebnim političkim provokacijama švajcarskih reprezentativaca albanskih korena Đerdana Šaćirija i Granita Džake, znamo šta se tu sve dešavalo i nadamo se da neće više nikad, mada će Džaka kao kapiten predvoditi “sajdžije” na predstojećem meču A divizije Lige nacija u Leskovcu. Šaćiri je, sa druge strane, odlučio da se povuče iz nacionalnog tima nakon šampionata Evrope u Nemačkoj.

Švajcarci u Leskovac dolaze kao veliki “dužnici” Srbije, jer su našu ekipu pobeđivali u duelima koji su direktno odlučivali ko ide u osminu finala Mundijala u Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine.

U Rusiji se meč igrao u Kalinjingradu, a Srbiji su presudili famozni Džaka i Šaćiri, bilo je 1:2.

U Dohi su ove dve ekipe odigrale spektakularan duel, a posle pravog “rolerkostera” su Švajcarci slavili sa 3:2.

Ono u šta smo imali prilike da se uverimo na tim utakmicama, posebno na onoj u Kataru, važi i sada.

Švajcarska je ekipa koja je taktički zrelija od Srbije, ima više igrača koji su na “top” nivou i kada dođete u poziciju da odlučuju nijanse, onda prevagne ovo što smo gore napomenuli.

Uz to, našoj reprezentaciji nikad nisu odgovarale te “hladne” ekipe sa neprikosnovenom “germanskom” disciplinom, a Švajcarska je baš takva.

Pod selektorom Muratom Jakinom, a i pre toga pod Vladimirom Petkovićem, Švajcarska je jedna od retkih reprezentacija koja na terenu deluje kao klub, prisutna je konstantno u nokaut fazama velikih takmičenja i može da se iprsi bilo kome na svetu.

Sistem 3-4-3 je nedodirljiv, uloge su jasno podeljene, kvalitet je prisutan u svim linijama, a posebno se ističu štoper Akanđi, koji je kod Pepa Gvardiole u Sitiju izrastao u jednog od najboljih defanzivaca planete, Džaka, koji je, ljutio se neko ili ne, jedan od najboljih zadnjih veznih na svetu i Embolo, koji svojoj snagom “razara” protivničke odbrane, a ima i sjajnu klupsku sezonu u Monaku.

Na Evropskom prvenstvu je Jakin “lansirao” Ebišera, tu su još odlični Frojler, Rodriges, Elvedi, Rider…

Ovaj tim je svoju klasu pokazao na Euru u Nemačkoj, gde je u samom finišu propustio da pobedi domaćina u grupnoj fazi, potom je rutinski izbacio branioca titule Italiju u osmini finala sa 2:0, da bi u četvrtfinalu tek posle penala ispao od Engleske, iako je imao prednost od 1:0 tokom meča i činilo se da ide ka trijumfu i polufinalu.

Ligu nacija je Švajcarska loše otvorila, porazima od Danske u gostima i Španije kod kuće, i jasno je da mora da pobedi u Leskovcu, ako želi da bilo šta učini u nastavku ovog takmičenja. Jakinu su, naravno, mnogo važnije nastupajuće kvalifikacije za Mundijal, isprobavao je neke varijante na ova dva prošla susreta, ali nemojte sumjati da će na Srbiju poslati ono najbolje što trenutno ima na raspolaganju.

Njegov kolega Dragan Stojković, kog je nadmudrio u Dohi i savladao sa 3:2, ima mnogo veće probleme sa sastavom, ali ni kod desetkovane Srbije neće nedostajati velike želje da konačno prebrodi barijeru koja se zove Švajcarska.

Bila bi to lepa najava da ova srpska ekipa ide u pravom smeru, a eventualna pobeda bi nas odvela na četiri boda i ostavila u borbi za plasman u četvrtfinale.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke