Da li je Partizan naučio na sopstvenim greškama?

Autor: Darko Mitrović
petak 05.11.2021.
22:24
Izvor: Sportske.net

Videće se vrlo brzo, možda već u sledećem kolu.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Iako je u prethodne četiri godine Crvena zvezda bila dominantna u domaćoj Superligi, Partizan je neretko uspevao da utisak popravi na evropskoj sceni, gde je u poslednjih šest godina imao tri idealne prilike da obezbedi ''evropsko proleće'', ali je od te tri iskoristio samo jednu.

Sećate se, to je crno-belima uspelo u sezoni 2017/18, kada je ekipu Partizana vodio Miroslav Đukić i kada su crno-beli kolo pre kraja grupne faze takmičenja, pobedom nad Jang bojsom u Humskoj od 2:1, obezbedili plasman u nokaut fazu Lige Evrope, gde je potom Viktorija Plzenj zaustavila crno-bele.

Ali, prosto je neverovatno kako je Partizan propustio još dve prilike da učini isto to. U sezoni 2015/16 crno-belima je bio dovoljan i minimalan poraz u poslednjem kolu grupne faze u Humskoj od nemačkog Augsburga, ali je u poslednjim trenucima meča nemački tim stigao do trijumfa od 3:1, pa je već ''viđeni'' plasman Partizana u ''evropsko proleće'' ostao samo neostvareni san.

Nešto slično Partizanu se dogodilo pre dve godine, kada je na klupi Partizana sedeo Savo Milošević. Tada su crno-beli imali ''meč loptu'' protiv holandskog AZ Alkmara u gostima. Igrali su Miloševićevi fudbaleri izvanredno, vodili sa 2:0, imali igrača više, a onda u finišu se povukli, izgubili samopouzdanje, što je domaćin iskoristio i izjednačio na 2:2, čime je Partizan ostao bez plasmana u narednu fazu takmičenja u Ligi Evrope.

Ove jeseni crno-beli se takmiče u Ligi konferencija, gde dva kola pre kraja imaju novu sjajnu priliku da prezime u Evropi. Posle sinoćnog remija protiv Genta u gostima, Partizan na drugom mestu na tabeli ima tri boda manje od vodećeg Genta, ali čak pet više od Flore i Anortozisa.

Da bi se osigurao plasman u šesnaestinu finala Lige konferencija, Partizanu će najverovatnije biti dovoljan još samo jedan bod u duelima sa Florom u Talinu i Anortozisom u Beogradu, što na prvi pogled ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem ekipi iz Humske.

Ali, Flora je na svom terenu neugodna, efikasna, pogotovo sa Sapinenom u ekipi, naoadačem koji je u poslednje vreme u odličnoj formi, ali koga nije bilo u timu kada je Flora u Humskoj poražena sa 2:0.

U slučaju eventualnog kiksa u Talinu, Partizan bi sebe doveo u potencijalni problem, pogotovo što Gent ne bi bio previše zainteresovan u poslednjem kolu protiv Flore. Ne bi, doduše, ni Anortozis trebalo da ima nekih posebnih motiva u Humskoj u poslednjem kolu, ali u svakom slučaju bilo bi dobro da Partizan ne čeka poslednje kolo da rešava pitanje prolaska dalje i da poučen pomenutim neprijatnim iskustvima ovoga puta već protiv Flore ''overi'' to drugo mesto i plasira se u šesnaestinu finala.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke