Da li ste čuli za bitku u Beogradu?

Autor: Milovan Longinov
utorak 15.10.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Mesto “Marakana”, flaša u glavnoj ulozi.

Povezane vesti

Mlađe generacije ne pamte Veronu 1990. i simultanku sadašnjeg selektora Piksija Stojkovića u osmini finala italijanskog Mundijala. Ali, to im je verovatno prepričano kao jedan od većih uspeha jugoslovenskog fudbala, odnosno oproštaj umiruće države.

Sa druge strane, Španci koji su često u prošlosti igrali protiv komunističke Jugoslavije gaje kult sećanja na "Bitku za Beograd" jednu od najkontroverznijih utakmica ikada u kvalifikacijama za velika takmičenja.

Španija je tog sivog dana na "Marakani" prekinula crni niz propuštanja velikih takmičenja. Oni od 1966. do 1978. nisu učestvovali u završnicama svetskih, odnosno evropskih takmičenja.

Upravo su ih "Plavi" sprečili da odu na Mundijale u Meksiku, odnosno Nemačkoj sedamdesetih. U kvalifikacijama za šampionat sveta 1970. Jugoslavija je zaustavila Špance u Beogradu, meč je završen bez golova. "Furija" je dobila "Plave" u Barseloni, ali ni jedni, ni drugi nisu otišli, Belgija je bila prva u grupi.

Četiri godine kasnije, dva tima su se sastala u plej-ofu, pošto su imali po šest bodova i jednaku gol razliku. Oba meča su završena remijem u grupi, a istorijski plej-of je odigran u Atini. Katalinski je savladao slavnog Iribara i odveo SFRJ u Nemačku.

Žreb je ponovo bacio Španiju i Jugoslaviju u istu grupu za argentinski Mundijal,  "La Roha" je dobila Jugoslaviju minimalcem na "Pishuanu" i bila u odličnoj poziciji pred meč odluke na "Marakani". Situacija je bila jasna, Jugoslaviji je bila potrebna pobeda od dva razlike kako bi se plasirali na račun rivala na Mundijal.

Jugoslovenska vlast je pomerila meč za rano popodne, a od jutra je "Marakana" bila puna. Policija se tukla sa pijanim vojnicima, a Špance je sačekao pakao. Oni su inače poneli sa sobom hranu, odbili su da jedu i piju bilo šta u Beogradu, plašeći se trovanja. Sa tribina su leteli predmeti u teren već na zagrevanju, 100 000 ljudi je uvredama dočekalo goste.

Jugoslavija je krenula agresivno, Španci su kasnije pričali da su domaći igrači namerno povredili Pirija posle desetak minuta, on je tri meseca bio van terena.

Jugoslavija je propustila svoje šanse u prvom delu, Španci su tražili od sudije Barnsa da pokaže crveni karton Seadu Sušiću koji je udario Kana, ali se Englez nije oglasio. Nedavno preminuli Marko Valok koji je zada bio selektor je bacio sve karte na napad, Partizanova legenda Moca Vukotić i Vahid Halilhodžić su ušli u igru. Upravo je Vukotić promašio zicer, dvadesetak minuta pre kraja Ruben Kano postiže gol. To je dolilo ulje na vatru. Kada ga je selektor, slavni Kubala zamenio, Huanito je provocirao publiku, sa tribina je poletela flaša pa je fudbaler Reala bez svesti iznesen sa terena. Ostalo je desetak minuta, nekoliko šansi za Jugoslaviju, pored klupa je izbila tuča, učestvovali su i selektori. Na kraju Španci su praćeni kamenicama napustili teren, ali i otišli u Argentinu gde su ispali u grupi, iza Brazila sa kojim su remizirali i Austrije.

Verovali ili ne, Španija i Jugoslavija su igrale i u kvalifikacijama za EP 1980. kada je Španija dobila u Zagrebu (Huanito je dao gol). "Plavi" su se revanširali na "Mestalji", Šurjak je bio jedini strelac, no, "Furija" je sa bodom više na kraju otišla u završnicu u Italiju.

Na španskom Mundijalu je domaćin 1982. u brutalnoj krađi danskog sudije Sorensena pobedio u grupi. Osamdesetih je Jugoslavija dva puta dobila prijateljske mečeve na Pirinejima, a onda je Piksi isterao duhove na Mundijalu 1990.

Ali, posle toga se Jugoslavija raspala, a Španija je u 21. veku konačno izbila u vrh svetskog fudbala.

“Orlovi” su u Leskovcu savladali Švajcarsku i šansa se neočekivano otvorila. Naime, sada imamo samo dva boda manje od Danaca koje ćemo dočekati u novembru. Zavisiće od duela Švajcaraca i Danaca, Španija je neprikosnovena u grupi, ali ko zna, umeli smo da ih iznenadimo u gostima, čak i kada smo bili veći autsajderi nego sada.

Inače, ova reprezentativna akcija se završava u utorak, kada i u Kordobi, u isto vreme u Sent Galenu igraju Švajcarska i Danska, tu su golovi prvi izbor. Od ostalih mečeva, neke od utorka smo obradili u posebnim rubrikama, Hrvati bi mogli da uz malo golova ostanu neporaženi protiv Poljske...

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke