Da li su u Partizanovom (evropskom) vozu sve stanice pogrešne?

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 11.08.2022.
09:00
Izvor: Sportske.net, Darko Mitrović

Krah u kvalifikacijama za Ligu Evrope verovatno bi značio i kraj mandata Ilije Stolice.

FK Partizan
FK Partizan

Povezane vesti

Navijači Partizana doživeli su novo razočaranje od početka sezone, za promenu, ovoga puta evropsko. Nismo se na Kipru u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope nagledali vrhunskog fudbala u okršaju “crno-belih” sa AEK-om iz Larnake koji je na kraju i slavio rezultatom 2:1. Da stvar bude još bolnija, posle preokreta i dva prilično naivno primljena gola iz prekida. AEK nije uspeo da ponovi odličnu partiju protiv Mitjilanda koji ih je jedva eliminisao i to nakon izvođenja penala, ali je i pored toga slavio. Revanš meč i prilika za popravni srpskog viceaampiona na programu je u četvrtak od 21 sat u Humskoj.

Ono što je posebno “upadalo u oči” na Kipru jeste jalova i ne baš energična reakcija na primljene golove, između kojih se fudbal dobrim delom igrao isključivo na polovini Partizana. Tako ne treba da izgleda tim koji juri pobedu na svakom meču. Možda delić razloga treba potražiti u tome da nakon skoro 30 godine Partizan nije izveo na teren niti jednog igrača iz sopstvene omladinske škole u startnih 11. Opšte je uvreženo mišljenje da “deca kluba” bolje osećaju Partizan i da bi reakcija na terenu pod, istina, teškim vremenskim uslovima za igru bila drugačija, no stigao je demanti na tom istom terenu. AEK je meč počeo sa svih 11 stranaca, da bi samo dvojica kiparskih fudbalera “ukrala” minute u završnici susreta.

Prvo poluvreme počelo je obećavajuće, novajlija u dresu Partizana Fuseni Dijabate nagovestio je da bi mogao biti značajno pojačanje u predstojećoj sezoni, kada dostigne optimani nivo igre. Patrik Andrade je u jednom trenutku “nestao” i to bi trebalo da zabrine struku, Aleksandar Filipović nije imao snage za čitav meč, dok uloga Kristijana Belića na Kipru mnogima nije bila naročito jasna. Da peh bude još veći, najnovija pridošlica Andrija Pavlović se povredio na prvom treningu u novom klubu i zbog toga nije debitovao na “Rajskom ostrvu”. Stolica je posle utakmice govorio o novim pojačanjima, no pitanje je od koga će to tražiti budući da je doskorašnji sportski direktor kluba Ivica Iliev podneo ostavku.

Nema dileme da će sudbina Ilije Stolice na klupi Partizana direktno zavisiti od ishoda dvomeča sa Kipranima, ali u ovom trenutku čitava situacija ne deluje nimalo blistavo.

Posle početne euforije i pobede od 4:0 nad Javorom u Ivanjici, usledio je potpuni slom igrača “crno-belih” koji već četiri utakmice ne znaju za pobedu. Sve je počelo u Nišu kada je Partizan jedva izvukao remi i to u poslednjem trenutku meča koji je okončan rezultatom 3:3. Videlo se na Čairu da gostujuća ekipa nema adekvatno rešenje kada počinje da gradi napadačke akcije, dok odbrana još uvek nije usvojila postulate na kojima fudbalska filozofija Ilije Stolice počiva. Stekao se utisak da stručnjak rođen u Zemunu možda traži previše od aktuelnog igračkog kadra koji očigledno nije spreman da isprati sve njegove ideje.

Loše je to bilo i protiv TSC-a u Humskoj, napadi domaćina delovali su jalovo, dok je tim iz Bačke Topole lako izlazio na kraju sa ofanzivnim idejama fudbalera Partizana. Naravno, postoje momenti kada ni sreća nije na vašoj strani, ali nju je nekada potrebno i zaslužiti. Partizan u tome za sada ne uspeva.

Šta tek reći za šokantan poraz od Novog Pazara koji je, moramo priznati, i ranije umeo da bude “mina” za klub sa Topčiderskog brda. Tim Vladimira Gaćinovića strpljivo je čekao svoju šansu i uspeo da je iskoristi posle isključenja Saničanina i penala koji je u gol realizovao Mijić. Digla se čitava “crno-bela” javnost nakon toga, održan je i hitni sastanak na kojem su se na suprotnim stranama našli Stolica i Iliev. Predsednik kluba Milorad Vučelić odlučio je za stane na stranu Stolice i pruži mu još jednu priliku da popravi utisak i vrati ekipu na pobednički kolosek.

STARSPORT photo Belgrade Serbia

Krenule su kritike na sve strane, Stolica uverava da ima podršku, ali poverenje u sopstvene sposobnosti moraće da vrati na jedini pravi način. Pobedama u nizu.

Neće to biti nimalo lak zadatak za “crno-bele” koji tradicionalno imaju problema sa kiparskim klubovima, svi se sa tugom sećaju eliminacije od APOEL-a koju tog leta 2009. godine niko nije očekivao. U tom periodu je i počeo uzlet kiparskog klupskog fudbala, ponajpre zahvaljujući strancima koji i danas čine okosnicu najboljih klubova na ostrvu.

Partizan će morati da napadne, pitanje je da li od prvog minuta ili strpljivo čekati svoju priliku. Jedan gol zaostatka protiv AEK-a iz Larnake ne deluje kao nešto nenadoknadivo, naročito ako naiđe momenat inspiracije nekog iz ofanzivne linije tima. Najviše se očekuje od Rikarda Gomeša čiji golgeterski post i dalje traje, na Kipru nije imao sreće, možda će mu Humska biti talična. Naravno, tu su i najiskusniji koji treba da “povuku”, Natho i Fejsa, Menig je ponovo pokazao da može doneti prednost u evropskim utakmicama. Naposletku, na ovakvim utakmicama se i pravi razlika između dečaka i muškarca u fudbalskom smislu, no ne treba stavljati preveliki teret na Petkovića ili Baždara, dok je Joviću to verovatno idealna prilika da potvrdi svoj talenat. Ukoliko dobije priliku, jer je konkurencija stranih igrača na njegovoj poziciji u ovom trenutku zaista jaka.

Organizacioni i svi drugi problemi van terena u Partizanu se preslikavaju na travnjak već godinama, tačnije pet koliko je klub iz Humske bez titule prvaka Srbije. Još jedna sezona bez velikog trofeja dodatno bi razljutila sve pristalice “crno-belih”, ali nova uspešna sezona u Evropi mogla bi da amortizuje njihovo nezadovoljstvo.

Još šest mečeva trećeg kola kvalifikacija za LE igra se ove nedelje. Program je otvorio duel Škupi – Šamrok u utorak od 21 čas. Četvrtak počinje duelom Helsinkija i Maribora (18.00), sat vremena kasnije kreću okršaji Slovačkog i Fenerbahčea, te Ciriha i Linfilda, da bi od 20 časova svoj meč počelu od 20 časova. Olimpijakos traži trijumf protiv Slovana u Bratislavi u terminu od 20.30. Sve kvote pogledajte na AdmiralBet!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke