Danas je žreb, Srbija može u "grupu smrti" sa Hrvatima, a može i da prođe jako dobro!

Autor: Mladen Heleta
subota 02.12.2023.
08:30
Izvor: Sportske.net

Svečanost u Hamburgu počinje u 18 sati.

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

Prošle sedmice su završene kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu, nakon kojih znamo 21 od 24 učesnika šampionata koji će se održati u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula sledeće godine.

Učesnik kontinentalnog prvenstva biće i Srbija, što znači da će se zemlja za koju navijamo po prvi put pojaviti na Evropskom prvenstvu posle 24 godine.

Srbija je odigrala loše kvalifikacije, ali je iskoristila laku grupu G i zauzela drugo mesto, iza Mađarske, a ispred Crne Gore, Litvanije i Bugarske.

Remi protiv Bugara u poslednjem kolu u Leskovcu (2:2), Srbe je spustio u zvanično najslabiji četvrti šešir na žrebu za grupnu fazu, koji je na programu večeras u Hamburgu. 

Da je tim Dragana Stojkovića pobedio Bugarsku, bio bi u trećem šeširu, ali kada se sada sagleda situacija razlika i nije velika, čak se može reći da su drugi, treći i četvrti šešir tu negde po kvalitetu, ali naravno postoje ekipe koje bi bilo dobro izbeći kada se budu izvlačile kuglice.

Šeširi su se određivali isključivo na osnovu učinka u kvalifikacijama, pa su tako u prvom svoje mesto našli domaćin Nemačka i pet najboljih ekipa u ciklusu. 

U drugom su preostalih pet pobednika grupa i Austrija, kao najbolja drugoplasirana selekcija. U trećem su sledećih šest drugoplasiranih ekipa prema učinku u svojim grupama, a u četvrtom su Italija, Srbija i Švajcarska kao tri najslabije drugoplasirane ekipe, te tri pobednika baraža Lige nacija, čija ćemo imena saznati tek u martu.

Jasno je da će Srbija konačno izbeći Švajcarsku, svoju "noćnu moru" na velikim takmičenjima.

Prvi šešir je prejak, a čine ga domaćin Nemačka, te Portugal, Francuska, Španija, Belgija i Engleska.

U drugom šeširu nalaze se Mađarska, Turska, Rumunija, Danska, Albanija i Austrija.

U trećem šeširu su Holandija, Škotska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka i Češka.

U četvrti šešir smešteni su Italija, Srbija, Švajcarska, pobednik baraža Lige nacija A divizije, pobednik baraža Lige nacija B divizije i pobednik baraža Lige nacija C divizije.

Na Euru će biti šest grupa sa po četiri ekipe, a po dve prvoplasirane i četiri najbolje trećeplasirane selekcije izboriće plasman u osminu finala.

Dakle, Srbija je činjenicom da je tek u četvrtom šeširu dobro prošla u smislu da neće moći da izvuče u grupi aktuelnog prvaka Evrope Italiju i gore pomenutu Švajcarsku, koja joj nikako ne leži.

Iz prvog šešira će svakako doći jedan moćan tim, jer se tamo nalazi šest, na papiru najjačih reprezentacija u Evropi, iz drugog šešira ima dosta poželjnih rivala, a ako bi mogli da biramo bilo bi dobro izbeći Tursku i Dansku, dok bi bilo lepo igrati opet sa Mađarima, koji su nam dužnici. Iz trećeg šešira opasnosti se zovu Holandija i Hrvatska, dok sa svima ostalima može da se igra.

Prema našem mišljenju, najpovoljnija grupa za Srbiju bila bi ona u kojoj bi naš tim igrao sa Portugalom, Mađarskom i Slovenijom.

Najteža moguća grupa bila bi ona sa Engleskom, Danskom i Hrvatskom (Holandijom). Ovakva kombinacija bi sigurno dobila onaj famozni epitet "grupa smrti".

Nedavno je održan žreb i za martovski baraž. U polufunalu divizije A igraju Vels – Finska i Poljska - Estonija. U diviziji B će se u polufinalu sastati BiH – Ukrajina i Izrael – Island, a u diviziji C Gruzija – Luksemburg i Grčka – Kazahstan.

Domaćini finalnih mečeva biće pobednici duela koje smo prve napisali po divizijama.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke