Decenija izgubljenih generacija

Autor: Milovan Longinov
utorak 26.03.2024.
12:30
Izvor: Sportske.net

Srbija sve bliže tome da propusti i treći uzastopni EURO U21.

Povezane vesti

Remijem na gostovanju u Luksemburgu (1:1), mlada fudbalska reprezentacija Srbije značajno se udaljila od plasmana na Evropsko prvenstvo 2025. godine u Slovačkoj.

Izabranici Ljubinka Drulovića ispustili su gol prednosti u drugom poluvremenu i sa dva prosuta boda sve bliže došli u poziciju da će turnir najboljih evropskih reprezentacija gledati kod kuće.

Bio bio to treći uzastopni turnir najboljih evropskih selekcija do 21 godine koji bi propustio naš državni tim, samo 18 godina nakon što smo igrali finale protiv Holandije.

Distanca od skoro decenije dovoljan je pokazatelj da je naša mlada reprezentacija u slobodnom padu od 2014. godine, nakon čuvene pobede u baražu protiv Španije u Kadizu. Odlazak Radovana Ćurčića sa mesta selektora nije doneo ništa dobro ni mladoj ni A reprezentaciji.

Zaostatak od pet bodova nad Engleskom i Ukrajinom u grupi F ogromna je prepreka za potencijalom nadarenu, ali u praksi nedorečenu generaciju koja će po svemu sudeći ostati upamćena po debaklu u Notingemu za vreme mandata selektora Dušana Đorđevića.

Priliku da poprave utisak pre narednog okupljanja u septembru, naši mladi reprezentativci imaće u utorak od 18 sati kada će na stadionu Dubočice u Leskovcu dočekati Severnu Irsku.

Biće to prilika za iskupljenje i drugu pobedu nad ostrvskim timom u kvalifikacionoj grupi. Naš tim je jesanas slavio u Severnoj Irskoj 2:1 golom Miloša Pantovića u finišu utakmice. Bilo je to samo četiri dana posle katastrofe na gostovanju u Engleskoj 9:1.

Ircima će duel na jugu Srbije biti prvi još od jesenas kada su od Engleza poraženi na „Gudison parku“ 3:0, a jedinu pobedu u prethodnih pet kola ostvarili su istog meseca na gostovanju Azerbejdžanu.

Srbija je u svih prethodnih pet utakmica slavila protiv Iraca koji su još 2013. godine poslednji put gostovali u našoj zemlji kada ih je Ćurčićev tim porazio 3:1 u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope u Češkoj.

Eventualni kiks u Leskovcu izvesno bi značio rastanak sa mladim selektorom, koji bi tako nastavio kontituitet loših rešenja na poziciji šefa stručnog štaba. Prethodno su u sličnoj situaciji bili Đorđević, Ilija Stolica, Nenad Milovanović, Nenad Lalatović, Mladen Dodić...

Istoga dana od 13 sati lider Ukrajina, protiv koje igramo obe utakmice u septembru, gostovaće poslednjeplasiranom Azerbejdžanu, dok će Englezi od 20 sati u Boltonu pokušati da nanesu i drugi poraz Luksemburgu u ovom kvalifikacionom ciklusu.

Veoma uzbudljivo biće i u ostalim grupama. Lider grupe A Italija opravdala je u petak ulogu favorita protiv Letonije, a sada će isto pokušati da učini i protiv Turske na domaćem terenu. Norveška od 17 sati dočekuje San Marino u nadi da će se približiti drugoplasiranoj Republici Irskoj koja tek u septembru nastavlja kvalifikacije.

Veliki rasplet očekuje se i u grupi B gde Španija, Škotska i Belgija vode bitku za odlazak na Evropsko prvenstvo. Derbi grupe odigraće u Almeriji od 19 sati Španija i Belgija, koje sa Škotskom imaju po 13 bodova, a šansu da im se priključi ima i Mađarska koja od 15 sati gostuje u Kazahstanu.

U grupi C već sada je jasno da će Holandija kao lider izboriti direktan plasman na EURO, dok lepu priliku da se učvrsti na drugom mestu ima Gruzija koja od 14 sati gostuje na Gibraltaru.

Zanimljiv okršaj u Skoplju od 14 sati imaće Severna Makedonija i Švedska. Razlika posle pet kola je svega bod u korist gostiju koji su poraženi u prvom međusobnom duelu.

Poljaci i Nemaci vode veliku bitku u grupi D oko direktnog plasmana na EURO. Lider Poljska ima lepu priliku da jesen dočeka na prvom mestu pošto joj u goste stiže Bugarska, dok još lakši zadatak imaju Nemci koji će u Haleu dočekati poslednjeplasirani Izrael.

Derbi grupe E odigraće od 17 sati u Tirani selekcije Albanije i Švajcarske koje deli samo bod u korist gostujućeg tima. To bi mogla da iskoristi drugoplasirana Rumunija pošto putuje poslednjoj Jermeniji sa lepim šansama da septembar dočaka na čelu tabele.

Veliki okršaj u grupi G imaće Portugal i Hrvatska koje se bore za direktan plasman. Naši zapadni susedi sa serijom od tri pobede stižu u Faro gde će se suprotstaviti lideru grupe i timu za kojim zaostaju dva boda.

U iščekivanju velikog septembarskog derbija između Francuske i Slovenije, takmičenje u grupi H ovog utorka nastaviće se mečom u Ridu gde će Austrija od 18 sati dočekati Kipar.

Kada je reč o grupi I, jedini meč biće odigran u Danskoj gde će domaćin kao veliki favorit ugostiti Litvaniju.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke