Dejan Joveljić spasio Srbiju i učinio da poseta Beču što pre bude zaboravljena

Autor: Nemanja Janošev
petak 16.06.2023.
22:33
Izvor: Sportske.net

Pobeda, ali i meč koji se neće pamtiti dugo.

FSS
FSS

Povezane vesti

Fudbaleri reprezentacije Srbije pobedili su selekciju Jordana u prijateljskoj utakmici u Beču sa 3:2 (1:1). 

Mogao je ovaj meč da preraste u višestruku bruku, kako zbog dešavanja na samom semaforu, iako je meč prijateljskog karaktera, tako i zbog incidenata posle drugog gola naše reprezentacije kada su pojedini navijači utrčali na meč i prekinuli ga. Dejan Joveljić učinio je da ova poseta Beču što pre bude zaboravljena.  

Iako je razlika u kvalitetu neuporediva, Srbija, koja je praktično igrala na domaćem terenu, nije bila prva koja je pripretila na ovoj utakmici. Selekcija Jordana je u šest minuta imala dve vrhunske prilike preko Sadeha i Al Tamarija. Posebno se ističe ona koju je imao drugopomenuti kada je dobio upotrebljiv pas u prostor i utrčao sa desnog krila. No, Predrag Rajković je sjajno ušao u taj šut. I, kako to obično biva u ovakvim situacijama, kazna je stigla. Na drugoj strani korner je izveo Filip Kostić, loptu je Račić prebacio na drugu stativu, a tamo se našao Strahinja Eraković koji u maniru mnogo iskusnijih igrača šalje loptu u mrežu. 

Mnogo otvorenije i brže igrali su igrači u beloj opremi. Pritiskali su od samog početka što kao da je iznenadilo srpske reprezentativce koji su imali dosta problema sa prenosom lopte. Vezni red nije bio na visini koncentracije i agresivniji pristup Jordanaca često je okončavao pokušaje “orlova” da krenu ka golu rivala.  

Bili su dosta brzi, željni nadigravanja, dok je Srbija preko kontri tražila način da zapreti. I, uglavnom su to bile solidne završnice, ali osim one Erakovićeve, nijedna nije okončana pogotkom u prvom delu igre. 

Na pauzi, u svlačionici su ostali Đorđe Jovanović, Lazar Samardžić i Filip Kostić, dok su priliku dobili Dušan Tadić, Dejan Joveljić i Filip Mladenović.  

Jordan je na početku nastavka igrao dosta povučenije u odnosu na prvi deo utakmice i kada im već potpuna ofanziva nije donela nagradu, strpljenje vrlo brzo jeste. Akcija dva beka Jordana urodila je plodom. Kapiten Hadadi je centrirao sa desne strane na drugu stativu ka Mardiju koji usamljen matira Predraga Rajkovića. 


Zaista zasluženo poravnanje ekipe selektora Adnana Hamada u 53. minutu. “Orlovi” su potom imali jednu dobru situaciju preko Filipa Mladenovića, što nije završilo u golu koji je čuvao Abulajla. I onda, šok, a možda ipak i ne imajući u vidu sa koliko su zalaganja igrali momci iz ove arapske zemlje. Al Najmat je na levoj strani primio loptu iz sredine, a zatim je kao u školskom dvorištu poslao pas u srce kaznenog prostora, po zemlji, gde je na to dodavanje natrčao Musa Al Tanari čiji udarac od stative odlazi u mrežu našeg tima. 

Pokušao je selektor Stojković da promenama u veznom redu unese svežinu, brzinu... Na terenu su se našli i Ivan Ilić i Sergej Milinković-Savić, pritisak jeste postojao, ali rival je nastavio da bude agresivan i igra sa mnogo želje. Veliku šansu za izjednačenje Srbija je imala u 80. minutu kada je Sergej savršenim pasom spojio Joveljića sa golom, ali napadač LA Galaksija je gađao malo pored gola. 

Nekoliko minuta kasnije, ipak nije pogrešio. Opet je to bila ista veza Sergej-Dejan i u 83. minutu Srbija dolazi do izjednačenja. Centrirao je Tadić posle prekida, Sergej je poslao loptu na drugi kraj gola, a Dejan Joveljić se poklonio za veliko slavlje. Dva slična gola našeg tima.

U tom se događa i nešto što ne bismo smeli da viđamo na fudbalskim priredbama, a to je prekid zbog utrčavanja pojedinih navijača na teren posle izjednačenja srpskog tima. Fudbaleri Jordana se nisu osećali sigurno i napustili su teren “Đenerali arene” zbog čega je meč bio prekinut nekih pet minuta. 

Ubrzo se situacija na semaforu promenila potpuno u korist Srbije koji su ubrzali svoju igru. Savršen centaršut Filipa Mladenovića se levog krila, Dejan Joveljić pretvara u lep pogodak čime režira preokret za pobedu Srbije u utakmici koja je bila sve samo ne mirnog karaktera. 

Srbiju u utorak očekuje kvalifikacioni meč za Evropsko prvenstvo u Razgradu protiv Bugarske.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke