Deki Stanković optimista, ali upozorava: "Fali nam završni udarac..."

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 01.07.2022.
15:45
Izvor: Sportske.net

Šta misli Dejan Stanković o pripremama?

Pedja Milosavljevic/starsport/2022
Pedja Milosavljevic/starsport/2022

Povezane vesti

Trener fudbalera Crvene zvezde Dejan Stanković rekao je danas da nije zabrinut zbog realizacije njegovog tima na pripremama, kao i da se od početka sezone može očekivati bolja igra.

"Svi znamo da je način na koji Zvezda igra ofanzivan i da nam je egzekucija izuzetno bitna. Na ovim pripremama, ako nam je nešto falilo, to su golovi, ali bih bio zabrinut da smo imali problem u stvaranju šansi, a toga nije bilo. Možda neki šut više ka golu smo trebali da uputimo, jer smo u poslednjoj utakmici imali dosta oduzetih lopti na polovini protivnika, ali nismo iskoristili to, jer je falilo lucidnosti i svežine kod poslednjeg pasa ili u realizaciji", rekao je Stanković.

Fudbaleri Crvene zvezde su jučerašnjim porazom od Kopra sa 0:1 zaključili pripreme u Sloveniji.

Zvezda će do kraja pripremnog dela odigrati još prijateljski meč u Sočiju protiv Zenita iz Sankt Peterburga u nedelju.

Crveno-beli su u tri odigrane prijateljske utakmice zabeležili po pobedu, remi i poraz, uz tri postignuta gola, a Stanković ističe da je razlog za lošije rezultate umor.

"Siguran sam da se to može pripisati umoru, jer kad nisi lucidan, donošenje odluke u deliću sekunde postaje teže. Igrom u polju, dolaskom na trećinu protivnika, presingom i agresivnom igrom sam zadovoljan, a igrači su sve to izneli umorni, tako da možemo očekivati samo boljitak", rekao je on.

"Kada su umorni i ispune zadatak koji je od njih tražen, pogotovo u prvom poluvremenu protiv Kopra, ne vidim dramu. Nije lepo kad se izgubi, jer je Zvezda klub koji je navikao na pobede i to je normalno. Veliki i ambiciozan klub i kada se izgubi, u prvom planu ostane samo rezultat, ali ko je gledao utakmicu i ono što smo zamislili u prvom poluvremenu, može da bude zadovoljan. Gledaćemo da u narednim mečevima okrenemo i rezultat u našu korist", dodao je on.

Trener Zvezde ocenio je da su pojačanja Kingsi Kangva i Osman Bukari "izvanredni", ali da će biti potrebno strpljenje i rad kako bi se uklopili u ekipu.

"Neosporan je njihov igrački kvalitet, samo treba da imamo strpljenja da pohvataju sve zahteve na koje su naši momci navikli. Samo da ih ubacimo u taj proces kako bi što pre shvatili način na koji napadamo, na koji se branimo, naš intenzitet igre i koje su nam ideje na svakom delu terena. Oni su dosta kvalitetni u svakom smislu te reči, tako da neće biti velikih problema što se tiče adaptiranja na novu ekipu".

Stanković je rekao da Zvezda načinom na koji igra mora da ima igrače ispred odbrane, kao i da bi to trebalo da budu Seku Sanogo i Slavoljub Srnić, dok se za Kangvu i Bukarija treba pronaći prava forma u timu.

"To je na nama, da im nadjemo pravu formu, a na njima je da budu koncentrisani i da ako neka neko ne počne utakmicu - nema odustajanja. Imamo veliki broj mečeva i svako će nam biti potreban, a najviše radimo na toj motivaciji, jer potvrdjivati se iz godine u godinu na visokom nivou i dizati lestvicu je ozbiljan poduhvat", rekao je on.

Šef stručnog štaba crveno-belih ističe da se i u drugim klubovima može videti zasićenje posle velikih uspeha, uz ocenu da ni sledeće prvenstvo neće biti lakše od prethodnog.

"Imali smo svega 14 dana odmora posle naporne sezone i ušli u jak rad i normalno je da će igrači da budu teži i da nemaju svezine, jer je dve nedelje zaista malo. To je kao da imaš istegnuće prvog stepena, sedam dana si na poštedi, treniraš, pa igraš utakmicu - takav odmor smo imali. Radimo na mnogo toga, ali ova grupa momaka je dosta puta pokazala da ko ne zna da pati, taj ne zna ni da se raduje, tako da su oni spremni za narednu sezonu", istakao je on.

Stanković je rekao da su prvi deo priprema na Zlatiboru obeležili intezivni treninzi, ali da su u prvom delu nedostajali igrači koji su nastupali za svoje reprezentacije.

"Od 10. jula do 13. novembra imamo strašan i paklen ritam. Oko 35 utakmica, što je praktično jednostavno prvenstvo i to odigrati u četiri meseca je zaista veliki broj mečeva. Na ovim pripremama smo rezultatski istrpeli malo. Videlo se da su igrači 'teški' i umorni, ali bolje da to bude sada, nego kad počne prvenstvo, jer je pripremni period uvek takav. Naišli smo i na vruće vreme koje nije uobičajno za Sloveniju", rekao je on.

On je dodao da igre Ibrahima Mustafe i Vladimira Lučića nisu iznenadjenje, dok je za Kangvu i Bukarija istakao da se radi o veoma brzim igračima.

"Pogotovo Bukari na prvih 10, 15 metara i jedino što mogu da mu zamerim je što to više ne koristi. Imali smo dve prijateljske utakmice, na njemu insistiramo da napada prostor, jer se radi o igraču neverovatnih fizičkih predispozicija i impresivne brzine. Od njega tražimo to, igru 1 na 1, ali doći će to. Kangva je dinamičan momak, jak i živahan na lopti, vidi lepo igru, takodje je i čvrst u duelu, iako nije korpulentne građe. Od njih očekujem da poboljšaju Crvenu zvezdu i da napravimo korak napred", rekao je on.

Stanković je ocenio da se svi nadaju ulasku u Ligu šampiona, kao i da nikada nije tražio alibi.

"Nikada nisam sebi pravio alibi, ne želim ni sad, ali ako je jedan Žoze Murinjo rekao za Romu da je Liga konferencija njihovo takmičenje i da će sve uraditi da igraju Ligu Evrope i naprave iskorak... Žoze je jak na rečima, to znamo, ali smo i mi u prethodne dve sezone pokazali da možemo da igramo sa ozbiljnijim klubovima i ekipama od nas. Uradićemo sve da prodjemo treće kolo, a posle u plej-ofu", dodao je on.

"Ne mogu da kažem da nemamo šta da izgubimo, ali dosta će nam biti lakše da igramo protiv bilo koga tu, jer znamo šta to donosi, kao i titula sledeće sezone, tako da imamo lep put ispred sebe. Kada budemo pravi i odgovorimo na sva pitanja koja nam postave na terenu, možemo da se nadamo istorijskom uspehu Crvene zvezde", rekao je Stanković.

Trener crveno-belih rekao je da je po njegovom mišljenju najbolji levi bek u ekipi Milan Rodić.

"On je naš najbolji levi bek, tako da kada Rodića nema, gledaćemo da se adaptiramo, jer ima momaka koji mogu da pokriju levu stranu kao što je Gobeljić, pa i Srnić kad je teška situacija. Na desnoj strani imamo Pićinija, takođe i Gobeljić može tu da igra i to su momci na koje računamo", rekao je on.

Stanković je rekao da se za novu šansu u ekipi bori francuski fudbaler Aksel Bakajoko.

"Tu je sa nama, vredno trenira i radi i čeka novu priliku, a ujedno je i dobija, pogotovo na pripremama. Ipak, to mora da bude ubedljivije da bi konkurisao za prvih 11", rekao je 43-godišnji stručnjak.

U vezi sa povratkom štopera Nemanje Milunovića, Stanković je rekao da se radi o fenomenalnom igraču, ali da neke stvari ne zavise od Zvezde.

"Pre dve godine je bio izabran za jednog od najboljih odbrambenih igrača u Ligi Evrope, to sve govori o njemu. Ako bi se vratio, bio bi pojačanje u svakom smislu te reči, ali neke stvari ne zavise od Crvene zvezde", rekao je on.

Stanković dodaje da je Aleksandar Katai protiv Kopra igrao na poziciji centralnog napadača, zbog povreda dvojice napadača (Ohi i Pavkov).

"Probali smo da se adaptiramo i slažem se da nam fali završni udarac, ali ako na sav ovakav umor izgledamo dobro u polju i dolazimo do šansi... Kada to prođe i adaptiramo se na takmičarski ritam, izgledaćemo mnogo bolje", istakao je on.

On je takođe ocenio da ekipa nema problema u odbrani, uprkos primljenim golovima na pripremama.

"Jedan kiks protiv Domžala (1:1), nesviran faul nad Erakovićem, centaršut i naša dekoncentracija. Protiv Brava (2:1) smo primili gol iz penala, da li je bio ili ne je manje važno, ali u sve tri utakmice smo imali dominaciju. Nema velikih problema u odbrani, ali koncentracija mora da bude na vrhunskom nivou, jer kad igraš sa ekipama koje su podređene, jednu šansu iskoriste, posle se vrate i brane organizovano i postaje sve teže da im daš gol", dodao je Stanković.

Trener Zvezde rekao je da još uvek nije odlučio ko će od "bonus" igrača (do 21 godine) igrati za ekipu u narednoj sezoni.

"Imamo još vremena do odluke koji će 'bonusi' sa nama provesti narednih godinu dana, u smislu konkurisanja, ali i igranja za Crvenu zvezdu. Veliki su zahtevi i očekivanja, tako da ćemo pažljivo odabrati momke koji su spremni da to iznesu na svojim ledjima i što se tiče igre i što se tiče pritiska", rekao je on.

Stanković je rekao da je ekipa radila izuzetno jako, i da ih sada očekuje težak put u Rusiju na prijateljski meč.

"Ko god da izadje na teren, zahtevi su isti, a sigurno neću rizikovati sa igračima koji imaju manje fizičke probleme, jer znamo za šta se spremamo i bitno je da od 10. jula svi budu zdravi i pravi za početak prvenstva i ono što nas očekuje u nastavku", zaključio je Stanković.

Prijateljski meč između Zenita i Crvene zvezde igra se u nedelju od 19.00.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke