Derbi kroz istoriju – Kada su golovi najviše ''pljuštali''?

Autor: Darko Mitrović
petak 03.03.2023.
08:30
Izvor: Sportske.net

Da li će nam ''večiti'' priuštiti goleadu?

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti


Početkom januara ove godine navršilo se 76 godina od prvog večitog derbija, a do sada je odigrano ukupno 168 prvenstvenih u kojima je Crvena zvezda je ostvarila 66 pobeda, 55 susreta je završeno bez pobednika, a 47 puta je slavio Partizan. I gol razlika je na Zvezdinoj strani, 233:199, a fudbaleri Partizana biće u prilici da postignu jubilarni, 200. gol u derbijima.

Prethodni derbi odigran je 31. avgusta na stadionu u Humskoj, završen je rezultatom 1:1 i to je ubedljivo najčešći ishod večitih derbija, čak 29 puta se derbi završavao tim rezultatom. Pobednika nije bilo ni u prethodnom susretu na ''Rajku Mitiću'', aprila prošle godine kada je bilo 0:0, ali je Zvezda nekih mesec i po pre toga na istom mestu golovima Ohija i Kataija trijumfovala sa 2:0. Tog proleća Zvezda je anulirala pet bodova zaostatka za crno-belima i na kraju prva prošla kroz cilj.

Ono što sada već postaje prilično izraženo, to je sve duži period u kom Partizan nije postigao gol kao gost na ''Rajku Mitiću''. Poslednji put u prvenstvenim mečevima crno-beli su to učinili 25. aprila 2019. godine, kada je Zvezda slavila sa 2:1, a taj jedini gol Partizan je postigao preko Rikarda iz penala, i to u poslednjim trenucima susreta, pa ni taj pogodak crno-belima nije mnogo značio. To je ujedno bio i poslednji prvenstveni derbi u kom je postignuto više od dva gola. Posle toga, u proleće 2020. bilo je 0:0 na ''Marakani'', godinu dana kasnije 1:0 za Crvenu zvezdu, a onda su prošle godine usledila još dva derbija koja smo pomenuli i u kojima Partizan opet nije postigao gol. Imajući u vidu aktuelnu formu Partizana, teško je očekivati da bi crno-beli mogli da u petak prekinu taj niz, ali odavno smo naučili da je u derbijima sve moguće.

U poslednje vreme gledamo prilično neefikasne derbije, sve to polako prelazi i u monotoniju i nekako je sve češći utisak da smo od ''večitih'' očekivali mnogo više nego što su oni pružali na terenu. Verovali ili ne, bilo je i još neefikasnijeg perioda, i to od aprila 2004. do septembra 2006. godine. U tom periodu odigrano je šest derbija od kojih je čak četiri, i to sva četiri puta u Humskoj, završeno rezultatom 0:0! Preostala dva su igrana na Zvezdinom stadionu, gde je u aprilu 2005. bilo 1:1, a oktobra iste godine Zvezda je slavila sa 2:0.

Taj neefikasni niz prekinut je onom čuvenom Partizanovom pobedom od 4:2 na ''Marakani'', februara 2007. godine i to je do sada prvi i jedini put da su crno-beli kao gosti postigli više od tri gola u prvenstvenom derbiju. Imao je tada Partizan priliku i za peti gol pri rezultatu 4:1, nije je iskoristio, a Zvezda je u finišu uspela da ublaži poraz.

Sve je ''prštalo'' od golova i u prvom derbiju odigranom 5. januara 1947, kada je Zvezda kao gost slavila sa 4:3, a Jezerkić upisao prvi het-trik. U toj ranoj fazi istorije derbija zabeležene su i najubedljivije pobede i jednih i drugih. Partizan je 17. juna 1951. slavio sa 6:1, još ubedljiviji je bio dve i po godine kasnije kada je trijumfovao sa 7:1, a 28. oktobra 1962. crno-beli su savladali Zvezdu sa 5:0. Kada su u pitanju Zvezdine najubedljivije pobede, njeni navijači se najradije sećaju 17. novembra 1968. godine kada su crveno-beli savladali Partizan sa 6:1, dok se iz novije istorije pamti Zvezdinih 4:0 na ''Marakani'' u 110. derbiju, aprila 1998. godine, kada je Dejan Stanković bio dvostruki strelac, a po jedan gol su postigli Ognjenović i Gojković.

Tokom devedesetih su derbiji uglavnom bili bogati golovima, a u tom pogledu je možda najupečatljiviji bio onaj iz aprila 1994, kada je na ''Marakani'' postignuto čak pet golova u prvom poluvremenu, bilo je 3:2 za Zvezdu, ali se u drugih 45 minuta taj trend nije nastavio, pa je do kraja ostao pomenuti rezultat. Crveno-beli su već u prvih 15 minuta poveli sa 2:0 golovima Vidakovića i Ivića, Savo Milošević je u 20. minutu smanjio na 2:1, a na isteku prvih pola sata Ilija Ivić je svojim drugim golom povisio na 3:1. Nadu Partizanu vratio je Dragan Ćirić pred kraj poluvremena, ali više od toga crno-beli tada nisu mogli.

Trebalo bi nam mnogo više prostora da bismo se prisetili svih najzanimljivijih derbija, a ono što sada možemo da poželimo ''večitima'' je da u petak odigraju meč koji bismo mogli da svrstamo baš u tu kategoriju - najzanimljivijih.

AdmiralBet je pripremio bogatu ponudu igara za derbi, Zvezda je veliki favorit, kvota na pobedu crveno-belih je u protekla dva dana pala sa 1.95 na 1.80. Veliki je izbor i kada su u pitanju igre na golove, na primer 1+I&1+II za sada donosi kvotu 1.88.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke