Blamaža u Lublinu - Partizanu se posle 40 godina ponovio Kvins Park Rendžers!

Autor: Darko Mitrović
utorak 23.07.2024.
21:54
Izvor: Sportske.net

Još jedna surova evropska lekcija, ali Partizan je izgleda vrlo loš đak.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Nedavno je Marko Nikolić rekao da ima dobar osećaj što se tiče Partizanovog učešća u Evropi ove sezone, ali već u prvoj utakmici su se ta očekivanja, kako njegova, tako i mnogih drugih Partizanovih navijača raspršila već večeras u prvoj utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Dinako Kijev je kao domaćin u poljskom Lublinu deklasirao crno-bele sa 6:2, pa samo nekakvo čudo mora da se desi da Partizan prođe dalje, nešto poput onog od pre 40 godina kada je Partizan poražen od Kvins Park Rendžersa sa 6:2, a onda u Humskoj napravio čudesni preokret i slavio sa 4:0. Ali, daleko je ovaj Partizan od tog nivoa...

Tek što je počea utakmica, Saldanja je dobio žuti karton zbog starta nad Braškom na sredini terena, a kada je sudija Dingert već u desetom minutu pokazao karton i De Medini zbog mnogo blažeg prekršaja, pitali smo se kakav će kriterijum imati nemački arbitar u ovom meču.

Srećom, igrači su vrlo brzo izbili u prvi plan i tokom prvog poluvremena gledali smo dinamičan fudbal, gde se Partizan dobro držao do završnice prvog poluvremena.

Imao je Dinamo i pre toga nekoliko prilika. Prvu posle grešaka Jovanovića i Zahida u četvrtom minutu, kada je Kabajev šutirao sa leve strane, Jovanović nogom odbio loptu, a Jarmolenko nije uspeo ''makazicama'' da je pošalje u mrežu.

Lepu akciju imali su Ukrajinci u 18. minutu kada je Vivčarenko probio po levoj strani, a Bujalski šutirao sa petnaestak metara, međutim Jovanović opet odlično reaguje.

Partizan je za to vreme nagoveštavao da bi mogao da ugrozi gol rivala, nedostajali su završni pasovi, ali u 19. minutu Karavajev je s leđa faulirao Kalulua u kaznenom prostoru Dinama i posle intervencije iz VAR sobe i odgledanog snimka, sudija Dingert pokazuje na belu tačku.

Jedanaesterac je majstorski izveo Mateuš Saldanja, ''panjenkom'' je savladao golmana Buščana i Partizan je poveo - 0:1.

 Od tog trenutka, Kijevljani su pojačali pritisak na Partizanovoj polovini, postajali su sve opasniji, ali su crno-beli nekako odolevali.

Međutim, u samom finišu poluvremena, koncentracija Stanojevićevom timu je potpuno pala, toliko da su crno-beli za oko pet minuta primili čak tri gola!

Kabajev je prošao po levoj strani, gde je De Medina lako nadmudren, a onda je usledilo dodavanje za Šaparenka koji sa petnastak metara pogađa mrežu. De Medina nije na vreme stigao da ga izblokira - 1:1.

Samo dva minuta kasnije početničke greške - najpre Arijage koji umesto da ispuca loptu iz svog kaznenog prostora, nesigurno dodaje do Kalulua, ovaj predaje ''vruć krompir'' Mujakiću, koji pokušava da interveniše, ali je to učinio nedovoljno dobro. Na kraju lopta dolazi do Braška koji sa ivice kaznenog prostora pogađa donji desni ugao Jovanovićevog gola - 2:1!

Uzdrmani Partizan je u 45. minutu uspeo da pripreti preko Saldanje koji šutira sa ivice peterca iskosa sa desne strane, ali golman Buščan odbija loptu.

Međutim, ostalo je vremena da Partizan primi još jedan gol! To se i dogodilo u nadoknadi, kada je Vanat prosledio loptu do Karavajeva na desnoj strani, a ovaj šutirao sa petnaestak metara, lopta je zakačila Antića i opet završila u donjem desnom uglu - 3:1.

Očekivali smo brojne izmene u Partizanu posle prvih 45 minuta, ali dogodila se samo jedna - Šćekić je zamenio Goha, što je značilo da će Zahid biti bliže golu u drugom delu igre.

Za to vreme, trener Dinama je izvršio dve izmene, Karavajev i Bujalski su ostali u svlačionici, a priliku su dobili Mališ i Pikaljonok.

Ništa se bitnije nije promenilo na terenu, Dinamo je imao inicijativu, nastavio je da primenjuje recept iz završnice prvog poluvremena, a na novi njihov gol se čekalo svega deset minuta u nastavku meča. Igrao se 55. minut, kada je Kabajev protutnjao kroz sredinu, došao do ivice kaznenog prostora,a onda između dvojice štopera Partizana poslao loptu u donji desni ugao Jovanovićevog gola - 4:1.

Partizanu je pretila katastrofa, Stanojević je izvršio još tri izmene, uveo je Filipovića, Zubairua i Jurčevića, a izašli su Zahid, Severina i De Medina.

Efekat se video samo šest minuta kasnije, u 66. minutu. Kalulu je tada sa desne strane prebacio na desnu odakle je Zubairu vratio loptu u peterac, a Saldanja je bio na pravom mestu i praktično je ugurao u mrežu rivala - 4:2.

Ali, ne samo da ovaj gol nije poremetio ritam igre Dinama, nego su domaći delovali još samouverenije na terenu. Čak su se u pojedinim momentima i poigravali sa fudbalerima Partizana, konkretno sa Zubairuom, i gotovo da nisu prepuštali posed crno-belima.

Iz takvog odnosa snaga na terenu, mogla se samo očekivati još koja lopta u Jovanovićevoj mreži, a to se dogodilo u 83. minutu kada je ''pukla petarda''.

Kijevljani su iznudili slobodan udarac na tridesetak metara od Partizanovog gola, Braško je snažno šutirao pod prečku, Jovanović je kratko odbio loptu, ali Antić nije uspeo da stigne do nje pre Vološina koji na kraju asistira za Popova, a ovaj sa nekih sedam metara pogađa donji levi ugao gola crno-belih - 5:2! 

Za kraj, još jednom je Jovanović savladan, i to u drugom minutu nadoknade vremena, kada je Vološin još jednom asistirao, a Pikaljonuk pogodio za konačnih 6:2!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke