Dobri vojnik Andrija Živković

Autor: Ivan Cvetković
petak 21.06.2024.
18:00
Izvor: Sportske.net

Hitronogom fudbaleru prijaju velika takmičenja.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Iz Augzburga: Ivan Cvetković

Nikola Milenković i Predrag Rajković ostavili su impresivan utisak u porazu od Engleske, protiv Slovenije uloga heroja u najtežem mogućem trenutku pripala je Luki Joviću, dok su se u centru pažnje iz drugih razloga našli Dušan Tadić i Sergej Milinković Savić. Ne računajući užu odbranu “orlova” koja je delovala veoma dobro, jedno se ime takođe izdvaja zbog stabilnih igara u kontinuitetu na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Dobri vojnik Andrija Živković.

Stigao je rođeni Nišlija u Nemačku pun sampouzdanja posle sjajne sezone u PAOK-u. Sa solunskim klubom okitio se titulom prvaka Grčke za šta je bio jedan od najzaslužnijih fudbalera sa 19 golova i 14 asistencija na 49 nastupa u svim takmičenjima. Živković je ponovo dokazao da je jedan od najboljih fudbalera u prvenstvu Grčke, a konstantno dobrim igrama zaslužio je i mesto u startnih 11 kod selektora Srbije Dragana Stojkovića.

Nekadašnji fudbaler Partizana na Evropskom prvenstvu nije odigrao svih 90 minuta u oba dosadašnja meča usled velike potrošnje, ali je protiv Engleske i Slovenije ostavio snažan utisak. Igra Srbije sa njim i bez njega jednostavno nije ista. Živković je imao velikog udela u zaustavljanju Fila Fodena zajedno sa Milošem Veljkovićem, pa je as Sitija postao predmet šala na Ostrvu nakon utakmice sa Srbijom. Posebno je ostao upečatljiv detalj kada je na početku utakmice oštro startovao nad Fodenom, tek koliko da pokaže da ga se ne plaši.

Ni u ofanzivi nije to delovalo tako loše, imajući u vidu ograničene opcije Srbije, naročito u prvom poluvremenu. U nastavku igre je imao nekoliko prodora, uputio i par opasnih centaršuteva pre nego što je zamenjen u 74. minutu.

Protiv Slovenije, Andrija Živković je pokazao još više.

Svaki njegov potez na terenu Alijanc arene bio je pravi fudbalski. Po potrebi, igru je usmeravao i ka sredini gde je u nekoliko navrata precizno proigravao Aleksandra Mitrovića i Dušana Tadića sa kojim je ostvario dobru saradnju. Imao je značajnu ulogu u prilici koju je Tadić spremio Mitroviću, dok je Živković bio asistent kod udarca glavom Mitrovića koji je pogodio prečku. Zračio je velikom energijom, ubrzavao često spore napade Srbije, dok je stigao i da pokrije sve u defanzivi. Sekvenca prilikom presinga na Jana Oblaka u drugom poluvremenu pokazala je koliko je Živković bio motivisan i spreman da razdrma svoje saigrače na terenu.

Fudbaler PAOK-a je sličan utisak ostavio i na Svetskom prvenstvu u Kataru. Protiv Brazila je pogodio stativu, dok je u meču sa Kamerunom upisao dve asistencije. Van terena tih i nenametljiv, na terenu neumorni borac kojem bi kruna nastupa u Nemačkoj bila konkretan učinak.

Gol ili asistencija protiv Danske.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke