Domaćin pada i bez pomoći Lučića

Autor: Ivan Cvetković
petak 22.03.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Mlada reprezentacija Srbije nastavlja trku za EURO gostovanjem u Luksemburgu.

Povezane vesti

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije ovog petka nastavlja kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo u Slovačkoj naredne godine. Izabranici Ljubinka Drulovića gostovaće od 19:30 u Luksemburgu protiv reprezentacije koja je poražena na poslednjih pet utakmica. „Orlići“, kako od milošte nazivamo mlade fudbalere našeg državnog tima, drugom pobedom u nizu protiv Luksemburžana nastavili bi poteru za jednu od prve dve pozicije u grupi F.

Na polovini kvalifikacione grupe trenutno stanje nije blistavo po reprezentaciju Srbije pošto je sa dva teška poraza od Engleza (naročito boli onaj od 9:1 polovinom oktobra u Notingemu) došla u poziciju da ne zavisi isključivo od svojih rezultata.

Prvoplasirani Ukrajinci već su pobegli solidnih šest bodova i teško je zamisliti da bi Srbija mogla da ih stigne u poslednjih pet kola. Poziciju niže rangirani Englezi imaju tri boda više od nas i jasno je da nam do kraja kvalifikacija sledi žestoka bitka za drugo mesto. Tri najbolje drugoplasirane reprezentacije će direktno otići na Evropsko prvenstvo, dok će se preostalih šest boriti za upražnjena tri mesta. Tako bi se kompletirao broj od 16 učesnika koji će od 12. do 29. juna naredne godine igrati u Slovačkoj.

Jako je važno da Srbija slavi u petak u Luksemburgu i četiri dana kasnije u Leskovcu protiv Severne Irske pošto Drulovićev tim na jesen očekuju dueli protiv Ukrajine kod kuće i na strani.

Selektor koji je krajem oktobra nasledio Dušana Đorđevića na klupi „Orlića“ u predstojećim utakmicama neće moći da računa na prvotimca Crvene zvezde Vladimira Lučića koji će pauzirati do kraja sezone. Većina ostalih igrača, koji su izneli prethodih pet utakmica u kvalifikacijama, biće mu stavljeni na raspolaganje.

Predstojećeg protivnika bivši as Benfike i Porta upoznao je jesenas kada je na drugom zvaničnom meču na klupi mlade reprezentacije Srbije pobedio 2:0 čime je popravio utisak nakon debitantskog poraza od Engleza 3:0.

Istoga dana kada naš tim bude igrao u Luksemburgu, Englezi će gostovati poslednjem Azerbejdžanu i velika je verovatnoća da će razlika između nas i njih ostati nepromenjena. Duel u Bakuu igra se od 13 sati, a domaćin će četiri dana kasnije ugostiti lidera Ukrajinu.

Osim duela u našoj grupi, ovog petka očekuje nas još mnogo zanimljivih utakmica u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope gde Srbija čeka na uspeh još od finala 2007. godine u Holandiji.

Program će početi od 12:30 kada će slabašna Belorusija na neutralnom terenu u Jermeniji dočekati Grčku. Heleni se protiv Portugala i Hrvata bore za što bolji plasman u kvalifikacionoj grupi. Nakon dve uzastopne pobede sada gostuju timu protiv kojeg trijumf ne bi smeo da se dovede u pitanje. Od 15 sati Crna Gora će u Podgorici dočekati Jermeniju. „Đetići“ su veliki favoriti na ovoj utakmici budući da im u goste stiže rival koji je na prethodnih šest utakmica uzeo samo bod.

Dva sata kasnije u istoj grupi Albanija će dočekati Finsku, a pobeda bi im omogućila da izbiju na čelo tabele pošto Švajcarska i Rumunija tek u utorak igraju svoje utakmice. Od 18 sati očekuju nas tri meča. Nemačka će u Kemnicu sa ulogom velikog favorita dočekati selekciju tzv. Kosova. 

„Panceri“ bi ovim trijumfom stigli do pete uzastopne pobede i zadržali čelo tabele u grupi D, gde im je Poljska glavni konkurent za direktan plasman na EURO.

U isto vreme Irci ne bi smeli da dozvole luksuz i ispuste pobedu na gostovanju slabašnom San Marinu. Trijumfom na Apeninskom poluostrvu, Irci bi u najmanju ruku ostali na bod zaostatka za liderom Italijom koja od 18:15 dočekuje Letoniju.

Poslednji duel od 18 sati biće eks-ju derbi između Slovenije i Bosne i Hercegovine. Slovenci sjajno igraju u ovim kvalifikacijama pošto su pobedili sve osim Francuza. Ovog petka imaju šansu da u Murskoj Soboti nastave poteru sa „Trikolorima“ za prvo mesto o kojem će izvesno odlučivati međusobni meč koji se početkom septembra igra u Francuskoj.

Poslednji duel pre meča između Luksemburga i Srbije, igraće se u Velsu gde će domaćin od 19 sati ugostiti Litvaniju, dok će prvi mečevi u ovom kvalifikacionom prozoru biti okončani u ponedeljak kada će Holandija od 19:30 gostovati Moldaviji.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke