Đorđo Marketi u Beogradu objasnio novi sistem UEFA takmičenja, 4.500.000.000 evra je ukupan budžet!

Autor: Darko Mitrović
utorak 14.05.2024.
20:15
Izvor: Sportske.net, fss.rs

Koliko od toga ide našim klubovima?

EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Povezane vesti

Povodom promene formata u sva tri UEFA takmičenja od sezone 2024/25, gosti Beograda bili su Đorđo Marketi, zamenik generalnog sekretara UEFA, kao i Tobijas Hedštuk, šef sektora za klupska takmičenja i kalendare. Oni su u protekla dva dana razgovarali sa predstavnicima klubova iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Mađarske i Crne Gore i do najsitnijih detalja im objasnili promene koje slede od leta.

''Osećam se zaista lepo u Beogradu. Hvala Fudbalskom savezu Srbije i Zajednici klubova na dočeku i dobrodošlici. Uvek je lepo biti u Srbiji, državi koja ima veoma važnu ulogu u evropskom fudbalu'', izjavio je Marketi na početku razgovora za zvanični sajt Fudbalskog saveza Srbije.

Od naredne sezone gledaćemo novi ligaški sistem sa po 36 klubova u sva tri evropska takmičenja i jedinstvenom tabelom.

''Mislimo da će novi format znatno povećati interesovanje javnosti za sva tri UEFA takmičenja. Pruža se šansa većem broju klubova da uzmu učešće u borbi za bodove. Umesto tri različita rivala kao do sada, imaće priliku da odmere snage sa osam protivnika, četiri meča igraće kod kuće, četiri na strani. Sve to garantuje veću neizvesnost do samog kraja. Svaki klub će imati cilj koji može da ostvari i svaka utakmica će biti podjednako važna od prvog do poslednjeg kola''.

Marketi veruje da će se promene dopasti i ljubiteljima fudbala u Srbiji.

''Sve simulacije koje smo uradili uz pomoć kompjutera, dale su željene rezultate. Proverili smo svaki segment novog formata i nemamo dilemu da će efekat biti pozitivan. Naravno da će i navijačima Crvene zvezde i Partizana biti draže da gledaju više različitih ekipa u Beogradu, a tako je i sa svima drugima u Evropi''.

Glavni cilj ovih promena je da svi klubovi učesnici što duže imaju takmičarski motiv, odnosno da do kraja imaju za šta da se bore.

''Upravo je to suština. Želimo neizvesnost od prvog do poslednjeg kola ligaške faze takmičenja. Sve utakmice poslednjeg kola igraće se u istom terminu. Ne kao do sada, razvučene u dva dana. Dakle, sve u istom danu i u isto vreme, jer je pretpostavka da će uoči poslednjeg kola mnogo toga biti nejasno po pitanju plasmana u nokaut-fazu''.

Sve to bi trebalo da donese i mnogo veću zaradu, a najavljeno je da će ukupan budžet iznositi 4.5 milijardi evra.

''Reč je o novcu koji će biti distribuiran klubovima, ali što je još važnije, profitiraće i klubovi koji ne učestvuju u evropskim takmičenjima. Sredstva solidarnosti povećavaju se sa 4 na 7 odsto, dakle sa dosadašnjih 170 miliona, na 308 miliona evra. To je suma koja će biti podeljena svim ligama i klubovima koji nemaju privilegiju da budu učesnici UEFA takmičenja. Podatak koji svakako predstavlja esencijalni elemenat raspodele prihoda u narednom periodu''.

Neće više biti prelazaka iz Lige šampiona u Ligu Evrope, ili iz Lige Evrope u Ligu konferncija u drugom delu sezone.

''Baš tako. Izmena koja nam daje garanciju da će Ligu Evrope ili Ligu konferencija osvojiti klub koji je i počeo sezonu u tom takmičenju. A ne eventualno klub koji je ispao iz Lige šampiona. Ovo pravilo je često bilo predmet diskusije u prethodnom periodu. Mnogi su, pozivajući se uglavnom na sportske motive, zamerali zašto se klubu iz Lige šampiona daje prilika da se spusti nivo niže i da se bori za trofej. Sada smo i taj problem rešili''.

Ni nokaut faza neće biti ista, ubudiće će se primenjivati ''teniski format'', što znači formiranje kostura koji određuje put sve do finala.

''Kao i do sada, najlepše kreće od osmine finala. Emocije tada dostižu vrhunac. Ligaška faza jeste lepa, važna i podjednako zanimljiva. Ali kada krenu utakmice na ispadanje, sve je još spektakularnije''.

Na kraju je pohvalio i projekat Nacionalnog stadiona koji se gradi u Surčinu.

''Video sam projekat koji je zaista fantastičan. Biće fenomenalno igrati fudbal na novom stadionu. Beograd sada ima sve potrebne uslove da bude organizator velikih evropskih utakmica''.

Svoje utiske posle ovog sastanka je za sajt FSS izneo i generalni sekretar Zajednice Super i Prve lige Srbije, Darko Ramovš.

''Pre pet ili šest godina nismo mogli da zamislimo da će postojati jedinstvena tabela sa 36 klubova. Kada se sve raščlani i izloži, jasno je da novi sistem predstavlja korak u napred. Jedini problem mogao bi da bude kalendar takmičenja jer će nacionalne lige morati da se adaptiraju i na adekvatan način uklope sa terminima evropskih utakmica. Sve su to izazovi za budućnost, nama je najvažnije da što veći broj klubova iz Srbije izbori plasman u ligašku fazi sva tri evropska takmičenja''.

Na sajtu FSS je potvrđeno da će na ime fonda solidarnosti, klubovima iz Srbije koji ne učestvuju u Evropi biti podeljeno oko 6.8 miliona evra, sa tendencijom da ta cifra za godinu dana poraste na 9,3 miliona evra.

''Mnogo je važno da naši klubovi osvajaju bodove u evropskim takmičenjima. Zahvaljujući rezultatima Crvene zvezde i Partizana u nekim ranijim ciklusima, bili smo u jednom trenutku na 11. mestu rang liste UEFA, što je donelo mnogo novca u kase svih naših klubova ali i u fondove za neke zajedničke projekte. Ako pojednostavimo stvari, te cifre će u narednom periodu biti puta dva ili puta tri, u zavisnosti od raznih parametara koje UEFA uzima u obzir prilikom raspodele prihoda'', zaključio je Ramovš.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke