Jednočasovno izlaganje Dragana Stojkovića: "I da smo prošli grupu - odmah bismo ispali! Opet će Srbija biti moćna, osećam podršku naroda"

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 05.12.2022.
15:25
Izvor: Sportske.net

Selektor sumirao utiske posle svega.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković kazao je u svom izlaganju dužem od sat vremena da je fizička sprema našeg nacionalnog tima uzrok za neuspeh na Svetskom prvenstvu u Kataru.

"Neko ko je odgovoran čovek, a za sebe to smatram. Sazvao sam ovu konferenciju za štampu iz dva razloga. Prvi je respekt prema medijima, a drugi je javnost, jer želim da objasnim neke stvari kako bi čuli iz prve ruke sve utiske posle našeg učešća na Mundijalu u Kataru. 

Napomenuo bih da sam tačno 20 meseci na mestu selektora reprezentacije Srbije i za ovih 20 meseci od tri cilja koja sam sebi postavio, kako ja, tako i FSS, dva obećanja i cilja smo ostvarili. Treći cilj nije ostvaren. Prvo, u jednoj teškoj grupi u kvalifikacijama za SP da završimo na prvom mestu i kvalifikujemo se. Drugi cilj, posle žreba za Ligu nacija, gde smo se našli u jednoj teškoj grupi, rekili smo da nas interesuje prvo mesto i uspeli smo. Treći cilj, bio je prolazak grupne faze na Svetskom prvenstvu - nismo uspeli. Zato sam ovde pred vama, kako bih pojasnio šta se desilo i koji su razlozi.

Nisam neko ko će sesti na avion i poslati vam neko saopštenje. Izgleda da je u našem fudbalu moderno da se ta saopštenja pišu. Ja nisam taj čovek i zato sam ovde".

Da li je selektor Stojković bio onaj pravi na ovom Mundijalu ili je bio u nekom drugačijem svetlu, kao da su iza kulisa bili neki problemi.

"Da, to nisam bio ja, ali postoje objektivni razlozi zašto je to tako. Ti razlozi kreću da me brinu praktično negde početkom novembra, praktično 14. novembra kada smo se našli svi ovde pred put u Katar. Znajući situaciju i zdravstveni bilten naših ključnih igrača. Njihovo zdravstveno stanje je bilo takvo da, ako bismo realno gledali, teško bilo očekivati da igraju. Ali, bilo je zaista nenormalno da ih ne vodimo u Katar. Oni su doprineli tome da se Srbija raduje svojim golovima, asistencijama... Iz tog razloga, nisam bio taj i nisam ni mogao da budem jer sam znao da će biti jako teško da dođemo do drugog mesta u grupi. Naravno, javno nisam mogao da govorim o tome, ali primetilo se. To je teško sakriti. Znao sam da neću imati taj duh tima niti spremnost iz kvalifikacija i to niko nije mogao da promeni, ni naš medicinski tim, niko..."

Te izjave da smo spremni, to se govori jer i ovi stranci to čitaju. Da smo izašli i rekli da idemo tamo povređeni, to bi negde, prema mnogima, značio neki alibi. Zato smo želeli da sačuvamo pozitivnu energiju i nadali smo se da će to fizičko stanje, do početka Šampionata, doći na svoje. Jednostavno, to nije bilo moguće. Znali smo i mi, ali i vi, da je u jako teškoj grupi Brazil favorit. To je ekipa koja predstavlja neki drugi nivo, drugu dimenziju i znali smo da ćemo mi ostali tražiti drugo mesto. Postoje naše greške, takođe... Ja sam vrlo realan dok gledam sliku svog tima. Ne letim kada smo dobri na terenu, niti se osećam poraženo kada to nismo. Drugu utakmicu protiv Kameruna smo imali pobedu u džepu. Vratili smo se iz minusa u pozitivno stanje. Da iz rezultata 0:1 mentalno budemo jaki i preokrenemo u svoju korist. Zašto nismo iskoristili svoju šansu? To ostaje na nama - kako su se odigrale neke stvari u taktičko-defanzivnoj igri... Neke greške koje smo napravili u toj fazi na ovom nivou ne bi trebalo da se dešavaju. Poklonili smo golove. Čestitao bih svojim igračima na svemu prikazanom, dali su sve od sebe, to govore i neki parametri. Ali, u nekim momentima nismo smeli da reagujemo kako jesmo, niti da poklonimo tu jednu pobedu. To su stvari na kojima ćemo morati da radimo kako se one ne bi ponavljale na bilo kom nivou. Ni na utakmici koja nema nikakav značaj ne smete da pravite takve greške. Da smo kao tim bili na mestu u zdravstvenom stanju - slika bi bila drugačija. Dali smo šest golova, to je po dva gola po utakmici. 

Budući da je bilo nekoliko povređenih igrača, selektor je odgovorio na pitanje da li je razmatrao neka druga lica.

"Bilo je razmišljana na tu temu. Niko nije rezervisao svoje mesto u timu, ali prema nekim prognozama i uveravanja da će sve biti u redu, da ima dovoljno vremena... Odlučili smo se za ovaj sastav. Samo da napomenem: lista od 26 igrača nije se pravila po kancelarijama, nije se gledao ničiji interes. Ta lista je napravljena vrlo trezveno, hladne glave i to su bili igrači koji su izneli teret kvalifikacija. S te strane, pošto sam video u medijima i javnosti - niko nije imao nikakvu primedbu, što se po prvi put dešava. Uvek je bilo nekih spoljnih faktora, ljudi koji žele da poture svoje interese. Ja imam svoj stav i ne menjam ga, a za dobrobit srpskog fudbala, nijedan interes me ne zanima. Sami vi ste konstatovali da je to realna lista i to se dešava prvi put. Nemam grižu savesti da sam se ogrešio o nekog igrača. To je grupa igrača koja je iznela teret kvalifikacija i zaslužila je da se nađe na svetskoj smotri. Ostvaren je veliki uspeh samim plasmanom i bićemo svesniji toga za 10-15 godina. Kasnije i ovi rezultati u Ligi nacija koji te uvode da budeš među 15 najbolji reprezentacija u Evropi. Neću dati da se na to pljuje i da to neko negira. Za ovih 20 meseci učinilo smo velike stvari, ali da smo prošli grupu, verujte mi, ne bismo mi ništa uradili. Nismo mi imali snage za to i to nikada javno ne bih rekao, naravno. I da je sve crno, ja ne dam da se to tako predstavi, jer nije crno. Ne bih dopustio sebi da sedim ovde danas i da se osećam poraženo, sramotno... Mi jesmo izgubili u rezultatskom smislu, ali nismo poraženi. Nemamo čega da se stidimo i osećamo sramotu. To nije tako. Ovo je jedno dobro iskustvo iz kojeg moramo da izvučemo pouke. 

Spoljni faktori koji žele i koji su jedva čekali da dođe bilo kakvog neuspeha su dočekali svojih pet minuta da napadaju, omalovažavaju... Ali to sigurno neće poremetiti jednu zdravu grupu. Nećemo dozvoliti da ruše, unose nemir i da predstave da ništa od toga ne valja. Ne postoji katastrofa i tragerija u sportu, ali naravno, na njima je da komentarišu kako komentarišu i da gledaju na svoj način. Mora se dostojanstveno istrpeti sve, kao što smo isto učinili i sa pohvalama. Nismo poleteli, samo smo svima pokazali šta možemo. Pokazali smo da umemo da igramo ofanzivan, atraktivan fudbal i da se ponašamo najbolje što možemo. Neću nikome dozvoliti da ovo predstavi kao katastrofu. Fudbal je takmičenje gde će bolji pobediti, lošiji izgubiti... Bilo je tu igrača koji su se pojavljivali tokom kvalifikacija, ali bilo bi ne fer da su se našli umesto naših nosioca. Čestitam svojim igračima na borbenosti, zalaganju, motivaciji, fenomenalnoj atmosferi, iako su mnogi predstavili to kao da se mi tučemo u svlačionici, da vadimo oči jedni drugima... To se nikada neće desiti. Igrali su pod injekcijama, da rizikuju svoje karijere, da ne igraju duži period. To mora da se poštuje jer su ginuli za dres Srbije. Izražavam poštovanje i zadovoljstvo jer imam takvu grupu momaka. Ponavljam, i da smo prošli grupu, ne bismo mogli dalje..."

Objašnjenje za fizičko poniranje tokom utakmice sa Brazilom.

"Što se fizičke pripremljenosti tiče, nismo bili na nivou ovakvog takmičenja. Možda grešim, ali mislim da ne. Ako se utakmice računaju 60 minuta, mislim da bismo bili prvi. Nažalost, utakmice se igraju 90+. Nismo bili na tom nivou. Primetio sam i da je u nekim drugim reprezentacijama slično stanje. Recimo, Belgija. Izgledali su kao jedan izduvani balon. Sad je pitanje kako je moguće da oni, takva generacija, budu na takvom fizičkom nivou? Ali, nisu oni moj problem, moj problem smo mi. Svi igrači su mi došli posle takmičarskih mečeva, nije bilo pauza i videli smo kako padamo posle 60-70 minuta.

Dan pošto smo napustili Beograd imali smo trening. Čak 7-8 igrača mi nije treniralo, što je bio šok za mene. Znao sam da neće valjati... I onda, naredni dan, ista slika. Kako onda da budem nasmejan i srećan? Aleksandar Mitrović je poslednju utakmicu odigrao 28. oktobra, praktično mesec dana nije imao takmičarski ritam s jednom povredom. Početkom novembra je došao u Beograd, nosio je longetu desetak dana... Kada sam to čuo, bio sam još više zabrinut. Prvi dodir s loptom - 22. ili 23. novembar. I on u takvom stanju kaže: "Mogu". To je za svako poštovanje. Isto je i s Vlahovićem... Hteli da priznamo ili ne, to su naše udarne igle. Ono što su dali gol-dva, to je ništa u odnosu na ono što bi dali da su bili u top formi. Bilo bi tu više golova. Nije ovo alibi, mi smo morali da dobijemo Kamerun, tu se ne postavlja nikakvo pitanje fizike, taktike i ostalog... Ne bi tako bilo da vam se ne dešavaju te vrste nesreća u taktičkom smislu kada nama dva centralna beka traže izmenu protiv Kameruna (Pavlović i Veljković), gde se remeti ne samo defanzivna linija, već celokupna ideja kako da se završi utakmica. Šok za šokom, morate prinudno da menjate. Možda i tu leži razlog što smo dozvolili ta dva gola protiv Kameruna da nam vrlo naivno izjednače".

Da li je neko najavio povlačenje iz reprezentacije?

"Dešavale su se neke scene, neprijatne stvari, nekih fizički ohbračuna posle neuspeha, ali ne u našem slučaju. Rekao sam im da idemo u nove izazove, u martu nas čekaju nove kvalifikacije i da želimo da odvedemo Srbiju u Nemačku. Svi igrači su bili u tonu: ovo je prošlo, idemo dalje.

Mi smo uspeli iz minusa da dođemo u plus. Imali smo drugačiji plan, ali bila je pripremljena dupla izmena u poluvremenu. Neću vam reći ko bi izašao, a ko ušao, ali u defanzivnom planu bi tim bolje izgledao. Primamo naivan drugi gol i plan je momentalno pao u vodu. Otišli bismo u jedan defanzivniji stistem, čekali kontranapade. Branili bismo se, jer imamo rezultat koji odgovara, ali došlo je do tog izjednačujućeg gola i plan je propao. Opet dolazi do šoka početkom drugog poluvremena i više ne nalazimo mogućnost niti snagu da možemo da okrenemo. Taj drugi gol je u psihološkom smislu daleko pozitivnije delovao na njih. A budući da smo imali dva napadača koji su roviti, sa 50-60 odsto svojih mogućnosti... Ni izmene nisu ništa donele...

Nacija mene podržava 100 odsto, to osećam. Jer naciju ne lažem, nikada je neću lagati. Naravno, ima ljudi koji ne vole što ste tu jer nisam neko s kime možete da manipulišete. Imam svoj stav i oni tu ne mogu da se približe. Od mog dolaska u martu 2021. godine, ja znam da sam nekima trn u nozi, ali to je već njihov problem. Zašto? Jer nemaju uticaj na reprezentaciju. Jer smo očistili negativne stvari. Boli ih to što se SC u Pazovi pretvorio u kuću mira i spokoja za igrače, a ne kafana, gde može da uđe ko hoće i kad god hoće. Toga nema. Mnoge to boli, ali to je njihov problem. Trude se da to sruše, osetilo se to i u kvalifikacijama kada smo igrali i kada smo održavali obećanja koja smo dali. Ti neki kojima ne odgovaram ovakav kakav sam su pokušavali da predstave kao slučajnost, kako igrači nemaju pojma, kako nema sistema... Ali, to su bočni faktori koje ćete uvek imati. Uvek će biti opozicije. Ja sam toga svestan. Svestan da će ti takvi, uvek čekati da vas ispljuju i ponize. Niti sam se podizao u uspesima, niti ću se poniziti u porazima. Zašto? Jer radim pošteno svoj posao. Kada svojim stavom i ponašanjem dovedete stanje u kome ste, a one ne dozvoljava nikakvo mešetarenje, upliv fudbalskih agenata, klubova, njihovih interesa... Onda naravno da smetate, da ne mogu da manipulišu s vama. Dokle god sam selektor, to će tako biti. Kad im dođe neko drugi, neka rade s njim šta hoće. Nisam neko ko je kao vreme - danas sunce, sutra kiša. Imam ideju za koju se borim. Ponosan sam na sve što smo ostvarili. Isto može da važi i za javnost. Nije se dovodilo u pitanje da li ću doći u Beograd. Javnost je morala da zna šta se dogodilo. Mi tamo nismo bili veća za udaranje, niti smo izgledali kao jedna banda, iako čujem, nisam čitao ništa od dana kada smo sleteli u Dohu. I trebalo bi da bude kritika, ovo je demokratska zemlja, možete da pričate šta hoćete, ali da utičete na tim, to isključivo ja odlučujem. Niko više u ovoj zemlji, samo ja. Nisam uradio ništa nečasno da bih trebalo da se krijem".

Ko to "buši" reprezentaciju?

"Znam koji su razlozi ljudi koji me pljuju, upliv, uticaj, ima takvih, to ne dozvoljavam i to nije ništa sporno. Trudim se da svoj posao radim na najpošteniji način i koliko znam i mogu. Pitanje je da li znam ili mogu, neko će reći ovako ili onako. Imam čist obraz. I niko neće uspeti da ga uprlja. Niko. Spisak je znao da se menja pred utakmicu u svlačionici nekad, to je istina, potpuna istina. Zato nas nema u Evropi 25 godina. Zbog tih stvari. Onda dođe neko i počisti sve te stvari i naravno da ne valja. Bistra voda im ne odgovara. Mnogima ne odgovara, jer su navikli da žive u mulju. U bistroj vodi se sve vidi.

Da se prepucavam, ulazim u neke polemike, to se neće dogoditi. Mešanje u tim, promena sastava tima, ne postoji nijedan čovek u zemlji dok sam ja tu. Mnogima zato ne odgovaram, zbog zastupljenosti interesa, njihovih, a ne mojih interesa. Ja sam čist, obraz mi je čist, ne ulazim u kombinacije sa menadžerima, ne činim nikome nešto zarad mog benefita. To se neće desiti. Nije se dešavalo niti će se desiti."

Ispadanje u grupi ne vidi kao sramotan.

"Sramota je da se ne boriš, da se šetaš po terenu, to je sramota. Kapa dole igračima, ovo je bio maksimum. Da tražim više od njih bilo bi nemoralno, takođe isto i da očekujem više od njih. Sve ono što sam tražio u kvalifikacijama su odgovorili. Oni su perfektno, briljantno odradili ono što sam tražio, ovaj momenat kada ne možete da im tražite više. Da neko pljuje po njima i da ih neko vređa. Nije fer niti ćemo to da dozvolimo. Cilj će ostati isti, da nastavimo da budemo zdrava grupa".

Selektor je istakao da bi radije bio u bolničkoj postelji, a da su mu igrači bili zdravi.

"Pre bih pristao da ja budem u bolnici dva meseca od kovida, nego oni da su povređeni. Znao sam očekivanja, euforiju, da nećemo moći da odgovorimo izazovima i to me bolelo najviše...".

On je istakao da nije bilo značajnijih uspeha u klupskom i reprezentativnom seniorskom fudbalu od 2000. godine pa naovamo.

"U ovih 20 i nešto godina imali smo dve-tri Lige šampiona, 2006, 2010, 2018. i 2022, četiri Mundijala. Gde smo bili takvi kakvi smo bili. Treba samo biti realan. Ništa to mi nismo spektakularno postigli na svetskom ili evropskom nivou. Stalno potenciram da je odlazak na takmičenje veliki uspeh, zaista veliki. I to mora da se poštuje i ceni. Ko god mislio da negira i da pljuje po tome, neće mu uspeti, nećemo to dati. Znam koliko se igrači žrtvuju i koliko daju da prestave Srbiju na najbolji način. Dobro radimo, dobre se ponašamo, atmosfera je super, to su pokazatelji. To nije fatamorgana niti neko nešto izmišlja. Mnogima to smeta.

Biće Srbija opet moćna. Biće Srbija opet uspešna. Vratiće se Srbija na Evropsko prvenstvo posle 24 godine".

Da li mu je teže pao promašeni penal protiv Argentine kao igraču 1990. godine ili poraz od Švajcarske?

"Teže mi je pao drugi gol protiv Švajcarske, utakmica je takva, možete da pobedite ili izgubite, ali drugi gol, to mi je teško palo. Znao sam da to menja stvari i da bi bilo drugačije".

Sada kada nema Srbije, za koga će navijati na Mundijalu? Odmah mu je sugerisano da danas igraju Japan i Hrvatska, na šta se nasmejao on, ali i ostatak sale.

"Šta mislite za koga ću navijati? Za Japan, naravno".

Prokomentarisao je i odluku tima da se ne povuče protiv Kameruna pri vođstvu od 3:1.

"Stalno će se naći razlog zašto ne ovo ili ono, Kamerun je bio u nokdaunu, predali su se. Realan rezulat tu je 4:1, 5:1... Njihove linije bile su raširene, sredinu terena smo kontrolisali. To se desi, teško je da se predvidi. Takve vrste grešaka su neprihvatljive i ne smeju da se dogode. Igrač sam sa loptom, može samo da odigra dugu loptu, to je najveća opasnost i u tom momentu morate da budete intlgentniji, da se vratite, da ne idete napred. To je naivna početnička greška. Kamerunci nisu bili bolji od nas, sami smo krivi.

Napravićemo analizu, videćemo šta je dobro, šta je loše. Primili smo 8, dali smo 5, nismo bili neko ko je bio neefikasan. Problem koji postoji, rešavaćemo. To su odbrambeni zadaci, moramo mnogo bolje u tom smislu. Moguće da će biti nekih promena. Prvi dan je kako smo došli, moguće su promene u defanzivnoj liniji, možda neko drugi dobije šansu. Otom-potom, ima dovoljno vremena i za tu vrstu analize."

Da li su izbori u FSS uticali na ekipu?

"Iako se ne bavim fudbalskom politikom, nije lepo što se to dogodilo, ali se dogodilo. Mi smo sami po sebi majstori da unesemo neki nemir i da pokvarimo neku atmosferu. Tajming nije bio dobar, bilo je pred odlazak u Katar. Igrači su me pitali kakav je ovo cirkus i šta se to radi i čudili se čudu da li je to moguće. Sve to sam ostavio po strani i rekao da se koncentrišu na teren i da ne brinu i ne gube energiju na ono što ne treba da vas interesuje, ne možete da pobegnete od evidentnih stvari", otkrio je Stojković.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke