Duhovi prošlosti još hode, Zvezda se samoubila u Kazahstanu

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 22.07.2021.
13:03
Izvor: Sportske.net

Uperili svoje glavno oružje u sebe i pucali...

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde moraće da jure zaostatak od jednog gola iz Kazahstana s obzirom na to da su poraženi od Kairata sa 2:1.

Nije bilo svejedno čelnicima kluba kada su čuli ime Kairata iz Almatija kao narednog rivala u pohodu ka Ligi šampiona. Nešto je prošlo kroz grudi i navijačima, koji se trude da zaborave tu 2015. godinu, ali, ona se nekako vratila.

Utisci posle prve utakmice nisu dobri i prete da se o Kairatu priča kao o bauku, iako je srpski šampion i dalje apsolutni favorit.

Nema nikakve sumnje da Crvena zvezda ima kvalitetniji sastav. Pokazivali su šta sve mogu prethodnih sezona uprkos promenama u igračkim kadrovima. Dejan Stanković je brzo podignut u nebesa - zasluženo - ali, nakon jučerašnjeg meča, bio je poprilično osporavan. 

Brzina Kamoa Hovanisjana je unela nesigurnost u defanzivu gostiju, a Milanu Rodiću, koji je odigrao jednu od najslabijih partija u poslednjih godinu dana, doneo je mnogo poteškoća. Njegov doprinos na obe strane terena nije bio na prepoznatljivom nivou, ali daleko od toga da je on najveći krivac za neuspeh u Kazahstanu.

Vezni red sačinjen od Nenada Krstičića i Sekua Sanoga nije doprineo ka bržoj tranziciji, ka pronalasku adekvatnih rešenja u napadu, niti smirenosti na centru igrališta. Kairat je uspešno probijao blokove Crvene zvezde, dok se isto ne može reći za suprotnu stranu. Tek kada se stvorio višak i kada je Ivanić bio taj koji je kontrolisao situaciju, stigla je povoljna prilika nakon koje je Gajić uputio centaršut, a Mikanović autogolom izjednačio. Lopta je išla ka Dioniju, ali bi potencijalni pogodak Francuza možda bio poništen zbog ofsajda. Teško je proceniti iz ponuđenog ugla. Dakle, definitivno je bilo sreće.

Screenshot/QazsportTV/YouTube

Dubina u napadu je nedostajala. Pavkov, osim malog broja duela, nije uradio mnogo toga što je rezultiralo njegovim izlaskom po završetku prvog poluvremena. Zanimljiva je bila i odluka Stankovića da uvede Bakajoka na levo krilo, a francuski fudbaler je tokom priprema konstantno forsiran na desnom beku, što je obavljao korektno.

Oba pogotka, Crvena zvezda je primila nakon prekida, drugi i ne direktno, već nakon onoga što je usledilo posle kornera. Kante je zakucao loptu u gol pored čak trojice igrača Zvezde. Očajna markacija Ivanića, Pankova i Rodića koji nisu uspeli da se dogovore koji od njih bi trebalo da preuzme odgovornost za Kantea.

Kanga je praktično neupotrebljiv u skoku, a upravo je on morao da se nosi sa Alikulovim koji je bio bolji posle odbijene lopte poslavši je u kazneni prostor za Banjaka. Rodić je bio trom u situaciji u kojoj je trebalo izaći čim pre i ostaviti prostor za ofsajd i kazna je usledila i to od bivšeg igrača Partizana. Upravo su prekidi glavno oružje od dolaska Dejana Stankovića. Marljivo se radilo na tom segmentu igre i doveden je praktično do savršenstva. U prva dva meča ove sezone, nismo to videli.

Najave su bile da će Stanković da u formaciji sa trojicom štopera, te bez klasičnog napadača, ali to nije bio slučaj. Utisak je da će trener šampiona zemlje izvesno posegnuti za tom formacijom ovog puta, jer je malo šta funkcionisalo u Almatiju. Da li će ostati čvrsti u namerama da je Miloš Degenek "višak" i to je pitanje. Pritisak navijača je sve veći u tom slučaju i sa Australijancem u triju sa Babićem i Dragovićem dobila bi se drugačija dimenzija u poslednjoj liniji. Duge lopte bi mogle da budu upotrebljivije, ali i sama agilnost Miloša Degeneka. Takođe, Dioni se nameće kao starter iako ni on nije uneo veliku razliku. Osim toga, teško je verovati da ćemo opet videti tandem Krstičić - Sanogo na sredini.

Zvezda ima dobre izglede, gol u gostima više ne važi, ali to ne bi trebalo da im smeta, već pomogne da u revanšu budu hrabriji i Kairat isprate u domovinu shodno kvalitetu.

Da li se problemi nalaze unutar stručnog štaba? Podsetili bismo, Zvezda je ovog leta ostala bez jednog od "mozgova" čitavih operacija Miloša Milojevića, koji je odlučio da prihvati poziv Hamarbija i samostalno ih vodi. Njega je zamenio Nikola Popović, o čemu su Sportske.net već izveštavale.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke