Efekat jesenje krune, kada su se dešavali prolećni preokreti?

Autor: Darko Mitrović
sreda 15.12.2021.
19:25
Izvor: Sportske.net

Može li se nešto zaključiti iz dosadašnje superligaške istorije?

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Fudbaleri Partizana večeras su osvojili sva tri boda protiv Metalca u Gornjem Milanovcu, slavili su sa 3:0 i osvojili nezvaničnu titulu jesenjeg prvaka.

Crno-beli imaju pet bodova više od Crvene zvezde kolo pre kraja prvog dela sezone, pa aktuelni šampion bar do sredine februara, kada počinje superligaško proleće ne može da ih stigne.

Jesenja titula je svakako značajan vetar u leđa bilo kojoj ekipi koja do tog rezultata dođe, ali to ne mora da znači da će i na proleće zadržati tu poziciju. Uostalom, Partizan je svoj poslednji šampionski pehar osvojio 2017. godine pod vođstvom Marka Nikolića, pošto je prethodno Crvena zvezda bila jesenji prvak.

Ukupno dva puta u klupskoj istoriji Partizan je uspeo da dođe do titule, a da je na kraju jeseni Zvezda držala tron. To se osim 2017. godine, dogodilo još samo 2010. godine kada je na klupi Partizana, baš kao i sada sedeo trener Aleksandar Stanojević.

Obrnut slučaj, da Partizan osvoji jesenju titulu, a da Zvezda na proleće osvoji šampionski pehar, poslednji put se dogodio u sezoni 2013/14, kada crno-beli pod vođstvom Marka Nikolića nisu uspeli da odbrane prednost s kraja jesenjeg dela sezone. Tada je Partizan imao samo bod više na kraju prvog dela sezone, ali već na startu drugog je kiksnuo u Novom Pazaru, što je Zvezda iskoristila i do kraja sezone držala lidersku poziciju.

Prethodno je Zvezdi to uspevalo još dva puta, 1953. godine, pa 1992. u nekadašnjoj Jugoslaviji.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke