El Fardu Ben za "Sportske": "Odbio sam Švajcarce i Francuze da bih se vratio u Srbiju, derbi pokazao razliku između Zvezde i Partizana"

Autor: Nemanja Janošev
petak 27.09.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Najbolji inostrani fudbaler u istoriji Crvene zvezde se ovog leta vratio u srpski fudbal i spreman je da sa Željom kreira bajku kakvu popularna "Dizelka" nije doživela.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

U moru promašaja, iskrao se on. U moru stranaca koji su ostavili ovakav ili onakav utisak u srpskom fudbalu u Crvenoj zvezdi, iskrao se on. Neko ko se uvek sa zahvalnošću ophodio prema dresu kluba sa stadiona „Rajko Mitić“ i neko ko je za pet godina u crveno-belom  osvojio šest šampionskih kruna, dva Kupa, postigao 83 pogotka, upisao 47 asistencija i odigrao 196 mečeva u svim takmičenjima. Sve to dovoljno je za epitet  najvećeg inostranog fudbalera u dugoj istoriji kakvu ima klub iz Ljutice Bogdana. Malo li je...

Ovog leta, nakon završene priče u Apoelu, El Fardu Ben na opšte iznenađenje, vratio se u srpski fudbal, obukao opremu ambicioznog Železničara iz Pančeva i motivisan je kao što je uvek i bio. Ali, otkud baš Pančevo?

"Poslednjih nekoliko meseci u Apoelu bili su vrlo teški. Imao sam šansu da se vratim u Srbiju i želeo sam klub gde i dalje mogu da igram, jer to i dalje želim i nije mi ideja još da stanem. Železničar je pozvao, pričali smo. Njihov projekat je vrlo interesantan i to je bio razlog dolaska", počinje Ben za "Sportske.net".

I dalje reprezentativac Komorskih Ostrva susreo se sa težom povredom prošle godine koja ga je odvojila sa terena gotovo čitavu minulu sezonu.

"Trenutno sam dobro. Duga i teška povreda je iza mene, ali sada sam spreman za minute. Ne žurim, idem korak po korak".

Uprkos tome što ima 35 godina i što je na zalasku karijere, glad za fudbalom postoji.

"To je još jedan od razloga zašto sam ovde. I dalje osećam tu glad i kada sam pričao sa trenerom Markom rekao sam mu takođe da imam dosta toga da uradim i sa nacionalnim timom. Želim da ostvarim ciljeve i sa reprezentacijom, igramo kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i Kup afričkih nacija. Gladan sam isto tako i za Želju i cilj nam je da ostvarimo veliki rezultat. Verujem da ću da budem uspešan ovde".

Okružen je nekolicinom poznatih imena kao što su Nemanja Milunović, Zoran Popović i Seku Sanogo sa kojima je godinama nastupao u Crvenoj zvezdi.

"Prva stvar koja me je privukla je sam projekat kada sam pričao sa trenerom i ljudima iz kluba. Sve je bilo dobro. Naravno, znajući da će svi ti momci biti ovde je bilo mnogo lakše za doneti odluku. Znati igrače sa kojima si igrao toliko godina je znatno olakšalo moju odluku da dođem u Pančevo ispred drugih timova".

FK Zeleznicar Pancevo


Koji su to drugi timovi?

"Mogao sam da odem u Švajcarsku. Imao sam ponude sa Kipra i Francuske, ali u Srbiji se osećam kao kod kuće i to je za mene bilo vrlo važno. Kao što ste pomenuli, imam 35 godina, trebalo mi je nešto gde mogu da ostanem sa svojom porodicom i uživam. To je nešto što mi je bilo vrlo važno i u Želji se sve povezalo da bude kako bi trebalo".

Ovo je njegova šesta godina u srpskom fudbalu, a mnogo toga se promenilo otkada je 2018. stigao iz Olimpijakosa u Crvenu zvezdu.

"Ima dosta talenata u svim timovima koji igraju standardno i dobri su. Mogli ste da vidite na derbiju ovog momka koji je igrao fenomenalno  (op.aut. Andrija Maksimović). Fudbal u Srbiji se dosta promenio, nije kao što je bio. Dosta je brži, ima dosta više trčanja..."

U Železničar je ovog leta stigao s reputacijom najvećeg inostranog fudbalera u istoriji Crvene zvezde.

"Uvek sam govorio da je to velika čast za mene. Crvena zvezda je ogroman klub. Možete to da vidite bilo gde u inostranstvu. Uvek možete sresti navijače Crvene zvezde koji prepoznaju ono što sam uradio u klubu i to je neverovatno. Ponosan sam zbog toga i nadam se da će ostati tako zauvek".

Starsport



A naredna utakmica, upravo danas – Crvena zvezda.

"Ne znam kako ću se osećati. Verovatno ću to shvatiti kada uđem na stadion. Biće vrlo teško i posebno, ostvarili smo velike stvari zajedno. Biće vrlo posebno vratiti se i nadam se da će biti lepo za sve. Navijači će podržavati svoj tim, ja sam sada sa druge strane. Oni znaju šta sam postigao ovde i uvek mi to pokazuju. Nadam se da će nešto uraditi, ali biću fokusiran na utakmicu".

Rezultate bivšeg kluba ne propušta, pa je tako bio na tribinama protiv Benfike, dok je ispratio i derbi. Pobeda Crvene zvezde koja je ušla u istoriju budući da u Humskoj nikada nije bilo ubedljivije.

"Naravno da gledam. Bio sam protiv Benfike na tribinama, gledao sam i derbi. Neverovatno su odigrali. Vidite koliko imaju dobrih igrača i oseti se promena otkako se Miloje vratio. Podigao je atmosferu i ujedinio ekipu. Mogli ste da vidite na derbiju kolika je razlika između Partizana i Zvezde. Mislim da ove sezone Zvezda neće imati protivnika koji može da ih isprati. Lepo je videti ih na ovom nivou".

Kraj karijere će sigurno ubrzo doći, što i sam nagoveštava, ali ne odriče se vihorni napadač tek tako svog mesta u poslednjoj trećini terena.

"Trenutno idem korak po korak. Sa Željom ću pokušati što bolje da završim sezonu i ispunim ciljeve. Za narednu sezonu ćemo videti. Pričao sam sa svojim prijateljima i rekao da je ovo samo bonus za mene jer imam 35 godina, pokušavam da uživam više kako u klubu tako i u reprezentaciji. Plan mi je da igram još dve-tri godine, a ako to ne uspem, biću srećan ukoliko završim karijeru u Srbiji".

Da li je postojala priča sa čelnicima Crvene zvezde oko eventualne uloge u klubu po završetku karijere?

"Kada sam odlazio, pričali smo pomalo, ali rekao sam im da želim još da igram. Nemam to još na umu, ali naravno, moj plan je da ostanem ovde kada završim karijeru. Voleo bih da ostanem i u fudbalu, ali trenutno mi je fokus na mojoj karijeri", završio je Ben za "Sportske.net".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke