Energija i želja koje dodiruju kosmos - Srbija se konačno rešila noćnih mora i potukla Švajcarsku

Autor: Nemanja Janošev
subota 12.10.2024.
22:39
Izvor: Sportske.net

Više nema noćnih mora od Švajcaraca, Srbija konačno bolja od ljutog rivala.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Fudbaleri reprezentacije Srbije savladali su Švajcarsku rezultatom 2:0 (1:0) na stadionu "Dubčica" u Leskovcu u okviru 3. kola Lige nacija.

Prvi trijumf naše selekcije u ovom izdanju Lige nacija i prvi nad Švajcarskom nakon dva poraza na poslednja dva Mundijala. Poprilično disciplinovana Srbija protiv kvalitetnog tima kakav poseduje Švajcarska, sa nadasve ogromnom željom i energijom obezbedili su "orlovima" veliku pobedu, a navijačima na punom stadionu u Leskovcu, te onim kraj malih ekrana izuzenu satisfakciju. 

Švajcarska je odmah pokušala da nametne dominantnost posedom i da pritisne pre svega naš levi bok koji su branili Veljko Birmančević i Strahinja Pavlović. Bezuspešno su kružili, sveli srpski tim na svega tridesetak pasova nakon desetak minuta meča dok su oni tada imali preko 120.

Ali to im nije donelo previše jer je Srbija vrlo dobro branila prostor. S druge strane, fokusirali smo se na kontranapade na način koji je podrazumevao da se Aleksandar Mitrović spusti na centar igrališta, pa čak i bliže našem golu, a potom loptu distribuira dalje na krila obično Veljku Birmančeviću, Lazaru Samardžiću ili Kosti Nedeljkoviću koji se povremeno ubacivao.

Sredinom prvog dela smo se potpuno oslobodili pritiska tima Murata Jakina. Zahtevao je Dragan Stojković igru kroz pas, što se i dogodilo. Uspeli smo da opteretimo desnu stranu Švajcaraca preko Veljka Birmančevića koji je iznudio žuti karton Silvana Vidmera, a potom je Strahinja Pavlović isto uradio i sa Nikom Elvedijem.

Upravo je Strahinja Pavlović bio taj ''X faktor'' našeg tima unevši izuzetnu energiju u napadu. Ubrzo po tom žutom kartonu Elvedija, Pavlović je na suprotnoj strani dobio prekršaj posle kojeg je usledio centaršut Lazara Samardžića, a zatim i autogol Nika Elvedija. Čak i da nije Elvedija pogodila lopta, verovatno bi Pavlović zahvatio istu i smestio je u mrežu. Desilo se to tik pred pauzu, pa je Srbija na odmor otišla znatno zadovoljnija.

Izvršio je selektor Dragan Stojković izmenu u vidu Luke Jovića koji je zamenio Marka Grujića, što , dok je Jakin bio prinuđen da izvuče Silvana Vidmera zbog kartona i uvede Fabijena Ridera. Nedugo po ulasku, Luka Jović je ušao u stopostotnu priliku, ali ni ovog puta u situaciji ''jedan na jedan'' nije bio precizan. Prozreo ga je Gregor Kobel. Na to se nadovezala povreda ruke Saše Lukića umesto kojeg se na terenu našao njegov imenjak Zdjelar.

Kako su se nizale loše stvari, tako je došlo do gola Damea Endojea u 54. minutu, ali na svu sreću bio je ofsajd napadača Bolonje.

Brzo se obrnula ta nešto lošija energija koja nas je okružila iako je Švajcarska pritiskala pošto smo lepo kroz pas stvorili situaciju za dugu loptu, a onda Saša Zdjelar potražio Mitrovića daleko napred. Napadač Al Hilala je u poslednjem trenutku stigao da sačuva loptu u igri, pa se sa leve strane spustio ka golu rivala, sačekao momenat i raspalio u suprotan ugao Gregorija Kobela za 2:0 u 61. Želja i majstorstvo – briljantan pogodak.

Utom smo imali još jednu priliku Luke Jovića kada ga je odličnim centaršutem pronašao Strahinja Eraković, ali Kobel je bio sjajan. Neće gol špica Milana... Zatim je šansu imao i Lazar Samardžić. Švajcarska je bila na konopcima u tim trenucima.

Ipak, desilo se da su imali priliku da se potpuno vrate u meč jer je u 71. minutu Kosta Nedeljković imao blagi kontakt sa Dameom Endojeom, što je Simone Soza okarakterisao kao penal. Bril Embolo je preuzeo odgovornost, gađao donji desni ugao Rajkovićevog gola, ali naš čuvar mreže se nije dao prevariti! 

Odlučio je selektor Stojković da osveži tim, pa je šansu pružio najmlađem debitantu u istoriji takmičarskih utakmica Srbije - Andriji Maksimoviću koji je zamenio Aleksandra Mitrovića. Ušli su i Jan Karlo Simić, te Nikola Čumić.

To nas nije pokolebalo da sačuvamo rezultat i ostvarimo četvrti bod u grupi, dok Švajcarska nema nijedan. 

Naredni meč naš tim očekuje u utorak protiv Španije u Kordobi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke