Evropski put Zvezde i Partizana - Kod crveno-belih jednostavno, kod crno-belih "haos"!

Autor: Mladen Heleta
nedelja 26.05.2024.
08:45
Izvor: Sportske.net

Zvezda ima sigurnu evropsku jesen, Partizan nema.

© Pedja Milosavljevic/STARSPORT/ 2024 ®
© Pedja Milosavljevic/STARSPORT/ 2024 ®

Povezane vesti

Sinoć je završena sezona u fudbalskoj Super ligi Srbije, a sada je vreme da se okrenemo onom što nas čeka na leto, odnosno pokušaju naših klubova da se domognu evropskih takmičenja.

OVDE možete pročitati šta čeka TSC, Vojvodinu i Radnički iz Kragujevca u kvalifikacijama za Ligu Evrope, odnosno Ligu konferencija, s tim da treba napomeniti da ekipa iz Bačke Topole ima zagantovanu grupnu fazu makar u Ligi konferencija, ukoliko ne uspe da uđe u Ligu Evrope.

Šampion Srbije Crvena zvezda će u plej-of za Ligu šampiona, a u slučaju neuspeha će igrati Ligu Evrope, tako da i ona ima sigurnu evropsku jesen već sada.

Zanimljivo je da drugoplasirani Partizan nema zagarantovano mesto u grupnoj fazi nekog od tri evropska takmičenja. On će startovati od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona u "stazi pratilaca", može da uđe u elitu, može i u Ligu Evrope, ali moraće nekog da izbaci makar i za Ligu konferencija.

Zvezda je nosilac u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i potencijalni protivnici su joj: Jang Bojs (Švajcarska), Karabag (Azerbejdžan), Galatasaraj (Turska), Slovan Bratislava (Slovačka), Bode Glimt (Norveška).

Ukoliko ne prođe, Zvezda će igrati u grupnoj fazi Lige Evrope.

Partizan će posle sedam godina igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali će on imati strahovito težak put. 

Kako će mu izgledati konačna lista mogućih rivala zavisiće od raspleta u italijanskoj Seriji A, ali na današnji dan na putu crno-belih stoje: Slavija Prag (Češka), Salcburg (Austrija) i Fenerbahče (Turska).

Ukoliko bi Partizan prošao nekog od ovih timova, na listu potencijalnih rivala dodaju se Benfika (Portugal) i Glazgov Rendžers (Škotska).

Ako Partizan ispadne u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, preći će u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Tamo bi bio nosilac na žrebu, a mogući rivali bi mu bili Hapoel Ber Ševa (Izrael), Genk (Belgija), Rapid Beč (Austrija), Rijeka (Hrvatska), Trabzonspor (Turska), Lugano (Švajcarska) i Krivbas (Ukrajina).

Ukoliko bi crno-beli prošli dalje obezbedili bi Ligu konferencija, a za mesto u grupnoj fazi Lige Evrope mogući rivali bili bi im: Bešiktaš (Turska), Helsinki (Finska), Flora (Estonija), FCSB (Rumunija), Ki Klaksvik (Farska Ostrva), Šamrok (Irska), Servet (Švajcarska), Linkoln (Gibraltar), Nju Sejnts (Vels), Pjunik (Jermenija), Harts (Škotska).

Ako bi se desilo da Partizan ne prođe treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, onda bi igrao plej-of kvalifikacija za Ligu konferencije. 

A tamo bi mogao da se sastane sa: Omonijom (Kipar), Žalgirisom (Litvanija), Trabzonsporom (Turska), Gimaraešom (Portugal), Astanom (Kazahstan), Rigom (Letonija), Olimpijom (Slovenija), Dnjiprom (Ukrajina), AEK-om (Grčka), Nefčijem (Azerbejdžan), Linfildom (S. Irska), KuPS-om (Finska), Zrinjskim (BiH), Mariborom (SLovenija), Hajdukom (Hrvatska), Arisom (Grčka), Brejdablikom (Island), Luganom (Švajcarska), Krivbasom (Ukrajina).

Partizan će protivnika u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona saznati 19. juna.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke