Februarske derbi čarolije, Deki i ''Lola'' ih se rado sećaju!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 27.02.2022.
13:47
Izvor: Sportske.net

Derbi u februaru je retkost, bilo ih je samo pet, a neki od njih su nezaboravni.

StarSport
StarSport

Povezane vesti

Kraj je februara, ujedno i vreme za prvi večiti derbi u 2022. godini, ukupno 166. po redu u državnom šampionatu. U prethodnih 165 okršaja, od 1947. godine do danas, Crvena zvezda je ostvarila 65 pobeda, 53 utakmice su završene nerešenim rezultatom, a 47 puta je Partizan izlazio kao pobednik. I ukupna gol razlika je, naravno, u korist Crvene zvezde, 230:198. Zanimljivo, od tih 165 derbija, samo pet je odigrano u februaru. Ovde ćemo se podsetiti prethodnih februarskih okršaja, a neki od njih su bili veoma zanimljivi. 

Prvi februarski prvenstveni derbi bio je tek 95. po redu, a odigran je 27. februara 1994. godine. Partizan je u Humskoj slavio sa 1:0 golom Branka Brnovića u 84. minutu i napravio veliki korak ka tituli prvaka. To je bila jedina Partizanova pobeda u četiri prvenstvena okršaja sa Zvezdom u sezoni 1993/94, mesec dana kasnije crno-beli su bili bolji i u polufinalu Kupa, pa je ekipa Ljubiše Tumbakovića tu sezonu završila sa oba pehara u rukama. 

Četiri godine kasnije, 21. februara 1998, Zvezda je bila uspešnija u Humskoj, dobila je taj meč sa 2:1, a junak trijumfa crveno-belih bio je sadašnji trener Crvene zvezde Dejan Stanković. Zvezda je tada povela golom Kristića posle kornera, potom ostala bez isključenog Pecelja, Partizan je izjednačio preko Isailovića, a u 82. minutu Dejan Stanković beži odbrani Partizana i u situaciji jedan na jedan majstorskim udarcem je savladao Ivicu Kralja i poslao loptu pod prečku za konačnih 2:1, što ipak nije pomoglo Zvezdi da osvoji titulu, jer je kraju sezone prvi kroz cilj prošao Obilić. 

Ako se tog derbija Dejan Stanković rado seća, navijačima Partizana je najdraži februarski okršaj sa večitim rivalom bio onaj odigran 24. februara 2007. godine. Bio je to 128. večiti derbi, igralo se na ''Marakani'', Zvezda je nezadrživo grabila ka tituli prvaka, imala dvocifrenu bodovnu prednost na tabeli, ali Partizan je te večeri odigrao možda i najbolju derbi utakmicu u novijoj istoriji. Crno-beli su tada slavili sa 4:2, a Zvezda je još i dobro prošla jer su gosti iz Humske pri rezultatu 4:1 propustili i stopostotnu priliku da nanesu pravi debakl ekipi koju je tada sa klupe vodio Duško Bajević. Ta pobeda bila je značajna za Partizan i zbog toga što je konačno prekinuo post dug šest godina bez pobede nad Zvezdom. Pod vođstvom Miroslava Đukića, Partizan je do poveo golom Mihajlova u 39. minutu, Kastiljo je izjednačio početkom drugog poluvremena, ali odmah zatim počela je Partizanova kanonada i golovi Bajića, Nebojše Marinkovića i Žarka Lazetića, a Burzanović je u samom finišu ublažio poraz Zvezde i postavio konačnih 4:2. 

Ali, to nije bio kraj zanimljivih dešavanja te večeri. Po završetku meča glavnu ulogu preuzeo je tada mladi vezista Partizana Milan ''Lola'' Smiljanić koji je dao ''bombastičnu'' izjavu novinarima, a rečenica koja je najsnažnije odjeknula bila je ona da ''Zvezda sad osvoji titulu ako je nije sramota''.

''Ja sam mislio da ćemo ih pobediti 5:0. Imali su sreće što su samo četiri gola primili. Bilo je još šansi, nismo ih iskoristili... Bez obzira na to, mislim da smo ovaj stadion i ovo sve ovde zatvorili. Pokazali smo ko smo i šta smo. Da imamo karakter, da imamo srce koje smo ostavili na terenu. Crvena zvezda sad neka osvoji titulu ako hoće. Ako ih nije sramota, naravno.

Zašto da ih bude sramota? Zato što je danas trebalo da bude 0:9. Ali dobro... Sve ste videli, 2:4 na njihovom stadionu... Ovako poniziti Zvezdu ne sećam se da je uspela bilo koja druga ekipa. Ne samo u derbiju, bilo kada. Toliko, nemam šta više da pričam", poručio je ''Lola''.   

Bez obzira na ovu pobedu Partizana, crveno-beli su osvojili titulu sa sedam bodova više od večitog rivala. Ali, crno-beli su ovim najavili svoju dominaciju koja je započela naredne sezone i trajala čitavih šest godina, sve do 2014, kada je Zvezda prekinula taj Partizanov niz od šest uzastopnih titula. 

Preostala dva februarska derbija igrana su u Humskoj, najpre 28. februara 2009. kada je Moreira u poslednjim trenucima meča spasao Partizan poraza i postavio konačnih 1:1 posle Tutorićevog vodećeg gola za Zvezdu. Sedam godina kasnije, u 150. derbiju, Zvezda je u Humskoj slavila posle preokreta sa 2:1. Burno je počelo, crno-beli su žestoko protestovali kod sudije Glođovića zbog nedosuđenog penala nad Mihajlovićem, tadašnji trener Partizana Ivan Tomić se jedva smirio, ali Partizan je ubrzo poveo golom Gogue. Međutim, Zvezda je uzvratila preko Ibanjeza iz slobodnog udraca za izjednačenje, a pobedu ekipi Miodraga Božovića doneo je Vijera. Zvezda je te sezone imala rekordnu prednost nad Partizanom, a na kraju je osvojila titulu sa čak 28 bodova prednosti u odnosu na ''večitog rivala''.

Ovog proleća je stanje na tabeli mnogo zanimljivije nego tada i po svoj prilici nas očekuje dramatična borba za titulu do poslednjeg kola. Partizan je u drugi deo sezone ušao sa pet bodova više u odnosu na Zvezdu, ta razlika je važeća i uoči 166. derbija, ali tim Dejana Stankovića pojačan Ohijem i Pićinijem sada ima priliku da je smanji na samo dva boda i izvrši mnogo veći pritisak na crno-bele do kraja sezone, pogotovo što će biti odigran još jedan derbi tokom plej-ofa. Još iz vremena bivše Jugoslavije poznat je fenomen ''Zvezdinog proleća'', da crveno-beli u drugom delu sezone prave preokrete u borbi za titulu, što je možda najizraženije bilo u sezoni 1983/84. Tada je Zvezda bila tek šesta posle prvog dela sezone, ali je u prolećni deo sezone ušla silovito, bila mnogo efikasnija i preuzela lidersku poziciju koju je u ''paklenom'' finišu prvenstva uspela da odbrani bez nekolicine standardnih prvotimaca (Stojanović, Banković, Janković, Mrkela, braća Boško i Milko Đurovski).

Partizan je poslednju pobedu u prvenstvenim derbijima na ''Marakani'' ostvario još u proleće 2017. godine, bilo je 3:1 tada zahvaljujući dvostrukom strelcu Leonardu i taj trijumf je crno-belima bio ključan za osvajanje titule te godine. S obzirom da je to još uvek poslednja Partizanova titula, da je Zvezda posle toga osvojila četiri u nizu, u Humskoj vlada ogromna želja i ''glad'' da se šampionski pehar ovog proleća vrati u njihove vitrine. Trener Aleksandar Stanojević je još tokom zimske pauze naglasio da je titula prioritet, značajnija i od ''evropskog proleća'' u Ligi konferencija, pa atmosfera u Partizanovim redovima, ali i igra crno-belih nekako podseća na onu iz 2017. kada je ekipu do trofeja vodio Marko Nikolić.

Da li bi trka za titulu bila gotova ako Partizan u nedelju trijumfuje na ''Marakani''? Osam bodova bi bila velika prednost, treći derbi bi se igrao u Humskoj i teško da bi Stanojevićev tim prokockao tu priliku, ali sećamo se i proleća 2013. godine kada su crno-beli imali 11 bodova prednosti, a onda ušli u seriju loših rezultata i Zvezda je prišla na samo dva boda zaostatka. Potom je došlo do promene na klupi crno-belih, Vermezovića je zamenio Vuk Rašović pod čijim vođstvom je Partizan izdržao Zvezdin nalet, dobio odlučujući derbi golom Jojića u Humskoj i ipak stigao do titule. Ko zna, možda ovo proleće bude još uzbudljivije...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke