Presek - Gde je Srbija spram regiona, koliko koštaju srpski igrači i kakvi su troškovi Superlige?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 31.08.2021.
11:32
Izvor: Sportske.net

Izveštaj od strane FIFA.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Prema zvaničnim podacima Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija (FIFA), Srbija se nalazi među 15 zemalja sveta sa najvećim brojem izlaznih transfera u prethodnih 10 godina.

Naša zemlja jeste pogodna za razvijanje talentovanih igrača i uglavnom oni spadaju pod kategoriju "izlazni transferi". Najviše takvih tipova fudbalera "proizveo" je, naravno, Brazil koji je u poslednjih 10 godina izvezao čak 7300 igrača, a potom sledi Engleska sa 6500. 

Gde je tu Srbija? 

Mi smo na 15. mestu po broju izlaznih transfera sa 2200 i po tome je Srbija najbolja u regionu. Iza je Rumunija sa sa 1700, a zanimljivo da je Hrvatska na 23. mestu sa 1600, a svi znamo da kroz zagrebački Dinamo prođe veliki broj igrača i da su to, posebno u poslednjih nekoliko godina, unosni transferi.

Koja zemlja je zaradila najviše, a ko je najveći trošadžija?

Španski klubovi su ubedljivo najviše profitirali od svih ostalih zemalja sveta kada je reč o prodaji igrača. Sa tačno 6.2 milijarde dolara vode na ovoj listi ispred Engleske koja ima milijardu manje prihodovanog novca u poslednjih 10 godina. Očekivano, najjače lige sveta imaju primat, pa tako listu nastavljaju Francuska, Portugalija, pa tek onda Italija i Nemačka. 

Ono što je kuriozitet jeste da Brazil, očigledno, ne ceni dovoljno svoje mlade fudbalere, te, bez obzira na to što imaju najviše izlaznih transfera, nalaze se na tek sedmom mestu po ostvarenom prihodu sa 2.8 milijardi.

Kada je reč o zemljama regiona, Hrvatska prednjač sa pola milijarde dolara na 20. mestu, a četiri pozicije iza je Srbija sa 300 miliona evra prihoda u poslednjoj deceniji.

Kada je reč o trošadžijama, tu dominira najjača liga sveta - Premijer liga - sa čak 12.4 milijarde dolara. Srbija je na dnu među Top30 sa oko 100 miliona dolara zajedno sa Egiptom, Češkom i Kiprom. Cifra naše zemlje je ujedno i najveća u regionu... 

Fudbaleri koje nacije su prodati za najviše novca?

Brazilski igrači su imali ukupno 15.128 transfera, što je najviše od svih drugih nacija, a srpski fudbaleri su prema ovom parametru na osmom mestu sa ukupno 3576. Od zemalja regiona, Hrvatska je tri mesta iza sa ukupno 2663 transfera, dok je među 30 i Bosna i Hercegovina sa 1131. 

Na brazilske internacionalce je utrošeno najviše, odnosno 7.1 milijarda, a potom slede francuski, španski i argentinski igrači. Srpski fudbaleri "proizveli" su 841.1 milion, a najveći deo tog novca utoršen je za Luku Jovića koji je najskuplji igrač naše zemlje ikada. On je 2019. godine plaćen 63 miliona dolara i kada se tome pridoda 30 miliona koje je napravio od Crvene zvezde do Ajntrahta, dođe se do cifre od 93 miliona. Srbija je po ovom učinku na 14. mestu, a bolji iz regiona su Hrvati sa 1.1 milijardu i dva mesta su ispred.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke