Godina "Šiljinog" iskupljenja - Da li je Aleksandar Pešić kalibar za Evropu?

Autor: Ivan Cvetković
sreda 20.07.2022.
15:00
Izvor: Sportske.net

U domaćim okvirima bio je dominantan, može li napraviti razliku na najvišem evropskom nivou?

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Nakon Kingsa Kangve, Osmana Bukarija i Stefana Mitrovića, novi član "crveno-belih" je i Aleksandar Pešić (30) koji je sa klubom potpisao ugovor na tri godine.

Mediji spekulišu da je Zvezda za ovaj transfer uplatila Karagumruku 800.000 evra, uz još potencijalnih 300.000 evra ukoliko napadač ispuni određene bonuse.

Rođeni Nišlija ostavio je sjajan utisak na Marakani gde je nastupao u sezoni 2017-18 kada je na 51 nastupu u svim takmičenjima postigao 29 golova i upisao 21 asistenciju.

Dominantan je tada bio u Super ligi Srbije, te je sezonu krunisao titulom najboljeg strelca domaćeg šampionata, da bi nakon toga Zvezda zaradila na njemu 4.200.000 evra, koliko je leta 2018. godine Al Itihad platio za njega.

U Arabiji se nije proslavio, ubrzo je zadužio opremu Seula u kojem je ponovo počeo da pogađa mreže, da bi u oktobru kao slobodan igrač postao novi fudbaler Makabija iz Tel Aviva.

Prvenstvo Izraela mu je bila dobra preporuka turskom Karagumruku, protekle sezone postigao je 14 golova u šampionatu Turske na 31 nastupu, između ostalog pogodio je i protiv Fenerbahčea.

No, vratimo se na spomenutu sezonu 2017-18 u dresu Zvezde.

Interesantna situacija je to bila pod vođstvom Vladana Milojevića, "crveno-beli" su u domaćem šampionatu igrali sa dvojicom napadača Pešićem i Boaćijem, dok je fudbaler iz Gane zauzimao jedino mesto u špicu napada tokom evropskih utakmica.

Srbin je priliku u domaćem šampionatu iskoristio sjajno, ali je u evropskoj kampanji pogodio samo jednom protiv Krasnodara, istina nije imao veliku minutažu u grupnoj fazi Ligi Evrope.

Prvu pravu evropsku priliku dočekao je u dvomeču nokaut runde LE protiv CSKA iz Moskve, obe je utakmice počeo i nije pogodio, navijači i dalje pamte njegov veliki promašaj u Moskvi kada je mogao da pogura Zvezdu dalje.

Nakon odlaska iz Zvezde, u Ligi Evropi je nastupao za Makabi, na šest mečeva postigao tek jedan gol, ali protiv Viljareala koji je bio favorit u grupi.

Nema sumnje da se radi o velikom pojačanju za superligaške uslove, ali navijači se s pravom pitaju - da li Aleksandar Pešić može da napravi razliku na najvišem evropskom nivou, bilo to u Ligi šampiona ili u Ligi Evrope?

"Blanko ček" trenera Dejana Stankovića u vidu mesta startnog napadača ispred Ohija i Pavkova će sasvim sigurno imati.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke