"Grobari" i "Delije" - Hoćemo li dati primer drugima?

Autor: Boris Jovanović
petak 17.10.2014.
11:00
Izvor: Sportske.net

Možete da se dogovorite da se ne slažete i bez razbijenih glava i divljanja, možete i da pokažete da civilizovano ne znači i manje strastveno. Tek onda imaćemo pravo da pričamo o drugima, kad sami ne budemo takvi...

Povezane vesti

Stiže i derbi.

Mnogo smo ih preturili preko glave, svakakve su se nevolje kačile uz odigravanje tog meča. Pre nego što zaustite da kažete "loše je", bolje nismo ni zaslužili, ali to ne treba da znači da treba prestati sa pokušavanjem

Ali, ostaje uvek nada da će nas iznenaditi dobrom igrom, nije da nije bilo takvih situacija, da Zvezda i Partizan reše da igraju fudbal bez zadnjih namera.

No, to je već pitanje kvaliteta, čitaj novca, mi bismo malo o tribinama.

Saberite se, to je rivalstvo, ali kako izgleda mržnja videli smo u utorak u Humskoj. Jedni su došli da provociraju, drugi uleteli u zamku. Sada se obično izjednači krivica, iako svi znamo da takve stvari nikada ne delite na ravne časti.

Fudbal je još uvek igra, pokušaj da budeš bolji dozvoljenim sredstvima i u teoriji patnja traje samo do sledeće utakmice. Uvek ima naredna nedelja, naredni meč, ova igra pruža drugu šansu.

Pre nego što krenu vređanja sa tribina i to ona koja ne podrazumevaju fudbal već isteravanje demona sposobnih da unesreće dosta ljudi, zapamtite Srbi i svi drugi građani ove zemlje, malo nas je da bismo se delili na stvarima koje nemaju veze sa željom da nam svim bude bolje.

Različito mišljenje i stav o bilo čemu ne podrazumeva obračun svim sredstvima, možemo se dogovoriti i na tribinama da se u nečemu ne slažemo. I sve to može bez uvrede, poziva na linč i ludijanja po ulicama Beograda na dan meča.

Sami akteri, što je ohrabrenje ipak su spustili loptu na zemlju, u odnosu na pre par godina, mada iskakanja ima, međutim, malo su nas poštedeli svakodnevnih saopštenja namenjenih ionako onima koji misle isto, odnosno baš i ne promišljaju.

Zvezda i Partizan, imaju posebnu odgovornost, da ne lože svoje navijače, da im ne prave ideologiju za obračun i da im ne pružaju alibi za stvari koje sa sportom nemaju veze.

Saberite se u subotu i jedni i drugi, kuknjava će se razlegati posle derbija, optužbe na sudiju i traženje uzroka neuspeha van svog dvorišta, ali to je folklor i prati i druge derbije širom sveta.

Ono što u subotu derbi mora da ponudi je civilizovano ponašanje svih aktera.

Inače, ćemo upirati prstom u drugog, dok sami ne čistimo đubre iz svog dvorišta.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.