Haotična mašina iz Haife, Zvezdi falio ukrotitelj

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 18.08.2022.
13:09
Izvor: Sportske.net

Makabi nije tvrd orah, ali je namazan klizavom tečnošću zbog koje ispada iz ruku.

FK Crvena zvezda
FK Crvena zvezda

Povezane vesti

Koliko su apetiti Crvene zvezde porasli, govore i očekivanja navijača da se prepreka u vidu Makabija iz Haife preskoči u nekoliko koraka. Ali, zaista ne možemo da se ne dotaknemo floskule da u plej-of fazi kvalifikacija za Ligu šampiona nema lakih rivala, pa makar to bio i klub koji pre prošle sezone nije učestvovao u grupnoj fazi evropskih takmičenja sedam sezona.

Upravo je taj Makabi, koji je, čini se, potcenjen i od strane same Crvene zvezde, izbacio Olimpijakos postigavši im četiri gola na stadionu „Karaiskakis“ kao da je u pitanju drugorazredni tim, a ne grčki velikan, redovan učesnik grupnih fazi dva najelitnija evropska klupska takmičenja.

Nije Zvezda igrala u lakim uslovima, mimo 30.000 duša koje su bivale uz domaćina. Velika vlažnost vazduha povećavala je napor prilikom trčanja, a u prilog tome nije im išla ni činjenica da po dolasku u Haifu nije odrađen nijedan trening zbog odluke šefa struke da se dodatno radi na taktici. Dejan Stanković se opredelio na igru bez klasičnog zadnjeg veznog, što nije smeo biti slučaj u prošloj sezoni. Seku Sanogo bio je jedan od najvažnijih fudbalera srpskog šampiona i legitimni deo startne postave koja je ostvarila veliki uspeh plasmanom u osminu finala Lige Evrope, te se okitila duplom krunom. Ali, sada ga uglavnom nema u timu. Jeste stigao Kings Kangva koji je istog trena pokazao zašto će biti veliko pojačanje, ali u tandemu sa Gelorom Kangom u utakmicama visokog kvaliteta, opcija je koja je samodestruktivna po Crvenu zvezdu. Nijedan od njih dvojice prevashodno nije defanzivni vezni. Zatim nije sposoban da umiri loptu, bude čvrst na istoj i svojim fizikalijama te pravilnim trčanjem na centru „umanji teren“ za rivala. Seku Sanogo je to činio odlično prethodnih sezona. Stoga, već od prvog trenutka jučerašnje večeri u Haifi bilo je primetno da „duva“ na centru i da Makabi lako kontroliše sredinu terena, uz šačicu izuzetaka kada su Kanga i Kangva uspevali da se vrate i reaguju.

Brzina kojom je plenio Makabi preko prevashodno odličnih Hazize i Šerija odmogla je Crvenoj zvezdi u ovoj taktičkoj postavci Dejana Stankovića. Izražajno je koliko su agresivni bili Izraelci, koji se vrlo rano oslobađaju lopte i na taj način doprinose brzom tempu igre. Kontakt ili dva i pas ili šut. Nema mnogo mudrovanja, što im je pogodovalo, a Crvena zvezda je konstantno pratila taj ritam i samoubila se. Utisak je da bi Sanogo ili drugi defanzivni vezista u perspektivi, doprineo da se ta igra umiri, pritom bi se stvorio bedem ispred gola Milana Borjana i Pjero koji je pravio probleme Milunoviću i Dragoviću, pa i Erakoviću, bio bi potencijalno ugušen.

FK Crvena zvezda

Zvezda nije imala previše nedostataka u ofanzivi izuzev ne toliko aktivnog Aleksandra Kataija koji je van forme u ovom trenutku. Osman Bukari je bio problem i za Kornoa i Mohameda stvorivši nekoliko odličnih prilika prvenstveno sebi, ali i genijalno asistiravši Kangi za preokret. Čekao je da ga okruže četvorica fudbalera Makabija, a potom ćušnuo loptu za samog Gabonca koji ne greši. Pešić je takođe imao dve stopostotne šanse, dok je Ivanić bivao letargičan. Čak ni to nije bilo dovoljno da Dejan Stanković pruži šansu Ohiju Omoijuanfu, dok je začudio ulazak Srnića umesto Kataija pri rezultatu 3:2. Srnić jeste u prošlosti igrao po krilu, ali od povratka u klub na prste jedne ruke može se nabrojati koliko je puta to učinio.

Kada se pogledaju statističke kolone, Makabi je bio dominantniji praktično u svakoj. Od broja pokušaja, poseda, pasova, kreiranih šansi, pasova u poslednjoj trećini (što još jednom potvrđuje izostanak zadnjeg veznog u redovima crveno-belih).

Još jedna stavka koja je uočljiva i vrlo je opasna za nastavak kampanje u Evropi – Strahinja Eraković na beku. Čupa je izrastao u vrsnog štopera spremnog za izalazak na višu i kvalitetniju scenu. Ali, pomeranje na beka ne deluje dobro po njegov razvoj. Slabije pozicioniranje i nedostatak brzine protiv vihornijih krilnih igrača momentalno je minus za odbranu Crvene zvezde iako on i na ovaj način uspeva da pokrije „rupe“. Pritom, neupotrebljiv je kao dodatak ofanzivnom segmentu igre niti ga Stanković koristi preko polovine terena. Odlično je sarađivao sa Dragovićem prethodne godine i i pticama na grani jasno je da je mesto kraj desne aut linije alarmantno. Osman Bukari se vraćao u pojedinim navratima pomagavši Erakoviću, ali to dovodi do njegove velike potrošnje u ulozi koja mu ne pogoduje.

Zvezdi je u revanšu potreban nešto mirniji pristup, uprkos zaostatku na semaforu. Neko, ko će ukrotiti munje u zelenim dresovima i pobrinuti se da njihova lucidnost svede na minimum.

Prema AdmiralBetu, Crvena zvezda je favorit u revanš utakmici s kvotom od 1.75.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke