Hrvatski mediji pred dan odluke - ''Da li će Srbi uzeti sav arapski novac za sebe? Šta će Bokan reći?''

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 18.03.2024.
19:15
Izvor: Sportske.net

Velika pažnja u hrvatskim medijima pridaje se danu odluke o ulasku Dubaija u AdmiralBet ABA ligu.

Cibona/Marin Susic
Cibona/Marin Susic

Povezane vesti

Kako je najavljeno prošle nedelje, sutra bi trebalo da dobijemo zvaničnu potvrdu ulaska Dubaija u evropsku košarku, najpre preko AdmiralBet ABA lige, zatim Evrokupa, a od sezone 2025/26 bi trebalo da ga gledamo i u Evroligi, što je krajnji cilj.

Podsetimo, uslov da Dubai stigne do evropske elite je da najpre uđe ili u nacionalno ili regionalno takmičenje na teritoriji Starog kontinenta, a AdmiralBet ABA liga se čini idealnom za tako nešto.

Očekivalo se da se to ozvaniči još prošle nedelje, ali su vodeći klubovi regionalnog takmičenja tražili dodatne garancije da ulazak Dubaija neće ugroziti prohodnost ostalim klubovima iz AdmiralBet ABA lige ka Evroligi. Uz to, od Dubaija se očekuje i da ponudi više novca klubovima iz regiona u odnosu na prvobitnu ponudu.

Nezvanično, najpre je bilo ponuđeno milion i po evra po sezoni, a sada se očekuje da ta ponuda bude bar 2.5 miliona, plus još pola miliona na ime troškova puta i smeštaja prilikom gostovanja klubova iz AdmiralBet ABA liga u Dubaiju.

Ovom temom se danas detaljno bave hrvatski mediji, poput ''Index-a'' ili ''Sportskih novosti'', uz veliku dozu zabrinutosti kako će hrvatski klubovi proći u celoj ovoj priči, pogotovo ako se ima u vidu i najavljena strukturna reorganizacija lige.

''Srbi žele od ABA lige napraviti svoju prćiju i uzeti sav arapski novac za sebe'', naslov je na portalu ''Index'', autora Tomislava Horvata.

U tekstu se, pored ostalog, posebno naglašava želja srpskih klubova da se ukine nacionalni ključ, odnosno ograničenje na maksimalno pet klubova u AdmiralBet ABA ligi iz jedne države. To u Hrvatskoj izaziva strah da bi njihovi klubovi u perspektivi mogli da budu još više marginalizovani.

''Majka svih bitaka i najvažnija odluka je pretvaranje (AdmiralBet) ABA lige u d.o.o. Odluke u ABA ligi do trenutka kad liga eventualno postane d.o.o. donose se jednoglasno, stoga hrvatski klubovi u svojim rukama imaju moćan mehanizam s kojim mogu zaustaviti reorganizaciju lige, ukidanje 'nacionalnog ključa', ali i osigurati finansijski fer-plej među suvlasnicima lige. 

Onog trenutka kad ABA liga postane d.o.o. odluke se mogu donositi preglasavanjem, a to znači da tri hrvatska kluba postaju manjima i neće ih se pitati gotovo ništa. Ostaje za videti hoće li naši klubovi imati snage i hrabrosti konzumirati svoja prava i blokirati reorganizaciju lige. Ako glasanjem u utorak ne iskažu jasan stav, izgledno je da takvu priliku više nikad neće imati. Glasanjem za reorganizaciju hrvatski klubovi svesno će glasati protiv svojih interesa.

Srpski lobi, logično i posve legitimno, želi ukinuti 'nacionalni ključ' kako bi što više srpskih klubova ušlo u ABA ligu. Zlatibor, Spartak i Vojvodina u finansijskom su zamahu i valja im osigurati protočnost u regionalno društvo'', navodi se u tekstu. 

Takođe, izražava se neslaganje sa težnjama Partizana i Crvene zvezde da od finansijskog kolača koji bude stigao iz Dubaija dobiju veći deo od ostalih, ali videćemo sutra kako će se situacija i po tom pitanju razvijati.

U sličnom tonu je i tekst ''Sportskih novosti'' autora Tvrtka Puljića, gde se pored ostalog postavlja i zanimljivo pitanje šta bi bilo ako bi ponuda Dubaija bila odbijena, kako bi Evroliga reagovala.

''Naravno, drži Evroliga tu ABA ligu na kratkoj uzici, možda čak i ucenjuje, po sistemu, 'ako napravite problem oko Dubaija, pitanje je koliko će klubova iz regije igrati Evroligu, ali i Evrokup'. Nema jamstva (ili ima za neke?) niti da će biti drugačije kad regija izglasa Dubai, no bez Dubaija, ko zna šta će biti...''.

Takođe, akcenat se uoči sutrašnje odlučivanja stavlja i na prvog čoveka Budućnosti Dragana Bokana uz pitanje kakav stav će on zauzeti.

''U novom sustavu važno je, dakle, prebrojati koliko je klubova od njih 14 za ovog li onog, ako je jasno svima da tu postoje dva pola, jedan Partizanov, drugi Zvezdin. Pri tome Bokan zaista ne zna jesu li Zvezda i Partizan trgovali s Evroligom oko ulaska Dubaija u ABA ligu, a time kupili barem kratkoročnu evroligašku budućnost za sebe. I što od toga on ima?

Kontrolisati Bokana stoga se čini kako je glavna ideja uoči nastavka sednice Skupštine zakazane za utorak. Ako Bokan 'ne bude talasao', ako se prihvati celi paket, pojaviće se beli dim i regija će biti velika čak do Dubaija'', navodi se u tekstu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke