Igor Duljaj - Potrošena legenda ili trenerska zabluda?

Autor: Mladen Heleta
ponedeljak 29.04.2024.
09:45
Izvor: Sportske.net

Ko je kriv što Partizan više nije konkurentan?

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Fudbalski klub Partizan petu sezonu zaredom završava bez osvojenog trofeja, sedam sezona nije šampion Srbije, a kako trenutno stoje stvari, za rezultatski neuspeh u tekućoj sezoni ceh će platiti trener Igor Duljaj, o čijoj će sudbini danas raspravljati Upravni odbor crno-belih.

Duljaj, igračka legenda Partizana, na klupu ovog tima je došao u martu 2023. godine, nakon niza katastrofalnih rezultata. 

Crno-bele je predvodio na 53 utakmice, zabeležio je 32 pobede, sedam remija i 14 poraza, od toga četiri u poslednjih deset dana. 

Partizan je pod njegovom komandom tokom prvog dela ove sezone pobedom u 171. večitom derbiju (2:1), obezbedio zvanje takozvanog "jesenjeg šampiona". 

Ako izuzmeno evropsku katastrofu u dvomeču sa Nordsjelandom, jer ovaj Partizan nije evropski tim, sve ostalo je bilo iznad očekivanja. Na domaćoj sceni se pobeđivalo, bilo je tu i mnogo sreće, ali i velike želje i žara, pa je povratak titule, koja se u Humskoj čeka od 2017. godine, počeo da se stidljivo provlači u razgovorima onih kojima je Partizan na srcu.

Međutim, sve se raspalo posle remija u 172. "večitom" derbiju (2:2) na stadionu "Rajko Mitić", rezultatski i igrački. Partizan je poražen od Napretka (0:1), pa je odigrao 1:1 u Lučanima, a u aprilu je nanizao tri poraza u šampionatu, od Čukaričkog (2:3), Crvene zvezde (2:3) i na kraju TSC-a (1:2), ispao je od Zvezde u polufinalu Kupa Srbije (0:2), ugrozio je drugo mesto i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, pa bi čelnici kluba Duljaju mogli da se danas zahvale na saradnji. 

E sada, postavlja se veliko pitanje da li je Duljaj jedini krivac za sve što se dešava u Partizanu ili ta krivica leži na nekom drugom mestu?

Deluje da je on od sastava koji ima na raspolaganju izvukao maksimum i da bolje od ovog ne može. Bilo je grešaka koje mu idu na dušu, ali to je sastavni deo svakog posla. Crvena zvezda je za klasu bolja ekipa od Partizana, onih +1 na kraju jesenjeg dela šampionata je bio neviđeni podvig, a današnjih -11 je realnost i prava slika trenutnog odnosa između dva naša najveća kluba.

Da li je Duljaj kriv zbog toga što Partizan više nije u stanju da "večitom" rivalu parira na tržišnoj utakmici i u onim "igrama van terena"? Mnogi će reći da nije.

Veći deo navijača crno-belih smatra da je Partizan baš zahvaljujući energiji i ličnim kontaktima Duljaja bio tako dugo i neočekivano "živ" u šampionskoj trci sa Crvenom zvezdom.  

Postoji i onaj manji broj navijača koji ga smarta nedostojnim za poziciju trenera Partizana, a ide se čak i dotle da se Duljaj optužuje da "sabotira sopstvenu ekipu"?!

Ipak, kada se sve sagleda, lako je zaključiti da je Duljaj "kolateralna šteta" između nerealnih ambicija i surove realnosti današnjeg Partizana. Deluje da će on stati u red "potrošenih legendi" kluba, koji bez "kompasa" pokušava da se vrati tamo gde je nekada bio i gde mu je mesto.

Sada se priča od Vladimiru Iviću, Veljku Paunoviću... Ozbiljna su to trenerska imena i ostaje da se vidi da li su spremni da na sebe preuzmu rizik da i oni stanu u gore pomenuti red, u kom su četiri poslednja "vagona" Miroslav Đukić, Savo Milošević, Aleksandar Stanojević i Igor Duljaj.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke