Igre Partizana i Nemaca - četa Gordana Petrića protiv Kelna i tradicije

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 06.10.2022.
09:01
Izvor: Sportske.net

Ekipa koja ne staje, trener koji viče...

EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Povezane vesti

Gledajući žreb grupne faze Lige konferencija, lako je zaključiti da se Partizan našao u najtežoj mogućoj grupi u ovom trenutku. Dva predstavnika Lige petice u vidu Kelna i Nice obećavaju navijačima "crno-belih" pravi spektakl, a stručnom štabu na čelu sa Gordanom Petrićem dodatnu glavobolju prilikom priprema za evropske okršaje.

Nakon lošeg početka sezone, Partizan se konsolidovao ne samo u domaćem prvenstvu, već i u Evropi gde posle dva kola ima dva boda. Remi sa Nicom u Beogradu je definitivno mnogo slađi od onog u Češkoj protiv Slovackog, naročito ako se uzmu u obzir sve neverovatne okolnosti u Uherskom Gradištu. Na red je sada došao Keln i to u verovatno najgorem mogućem trenutku po vicešampiona Srbije posle šokantne eliminacije iz Kupa Srbije u Sremskoj Mitrovici. Utisak je donekle popravila pobeda nad Vojvodinom u Humskoj.  Sa druge strane, "jarčevi" su dobili dodatnu injekciju samopouzdanja posle velike pobede nad Borusijom Dortmund na domaćem terenu rezultatom 3:2. Protiv "milionera" na Rajn Energi stadionu zablistali su Kainc, Tiges i Ljubičić, dok je veliku energiju potrošio kapiten Ektor.

Strateg Kelna Štefen Baumgart poznat je kao vrlo temperamentan i prilično ofanzivant trener, uglavnom ne mareći ko se nalazi na drugoj strani. Fudbalska javnost u Nemačkoj očekivala je loš početak sezone Kelna nakon plasmana u Evropu, ali to se nije dogodio, te su "jarčevi" sedmi u Bundesligi sa 13 bodova, dva manje od mesta koje vode u Ligu šampiona. Kao sjajni drugoligaški napadač, Bamugart je ostao upamćen po igrama u Hansi Roštok i Unionu iz Berlina, dok je u sezoni 1998-99 nastupio i za Volfsburg. U Nemačkoj je upamćen i po čuvenoj rečenici: "Utakmica nije gotova dok sudija ne svira kraj i ja ne prestanem da vičem" i to savršeno oslikava njegov trenerski profil.

Šta kaže tradicija?

Ona je tu da se ruši, pa možete i naslutiti kakav učinak ima Partizan kada su u pitanju rivali iz Istočne, Zapadne i kasnije ujedinjene Nemačke. U devet su se navrata "crno-beli" namerili na Nemce, a jedino je prvi put bilo razloga za radost i to u legendarnoj sezoni 1965-66 kada je Partizan na putu do finala Kupa šampiona eliminisao Verder, ekipu tada dominantnu u domaćim okvirima. Usledila je potom eliminacija u Kupu sajamskih gradova od Dinama iz Drezdena, isti rival bio je koban po Partizan i 1978. godine u Kupu šampiona, dok se između "ovajdio" i Keln u okviru treće runde Kupa UEFA 1974. godine. Minimalni trijumf u Humskoj uz gol Momčila Vukotića obećavao je prolaz dalje, ali je Keln dve nedelje kasnije praktično "pregazio" Partizan sa 5:1 i otišao dalje. Sada se traži neko ko bi mogao da nastavi gde je Moca Vukotić stao uz, navijači Partizana se nadaju, povoljniji ishod na kraju...

Osamdesetih godina, "crno-beli" nisu mogli da preskoče Dinamo Berlin i Borusiju Menhengladbah, a ni prva decenija 21. veka nije donela više uspeha. U kvalifikacijama za Ligu šampiona 2002. godine, Partizan nije imao šanse protiv moćnog Bajerna koji je lako slavio u oba meča, a šest godina kasnije u eksperimentalnom formatu Kupa UEFA (pet timova u grupi, po jedan meč sa svakim rivalom) Štutgart je kod kuće lako savladao "crno-bele" sa 2:0.

Poslednji okršaj sa jednom nemačkom ekipom verovatno je još uvek ostao u lošem sećanju navijača Partizana, bilo je to 2015. godine u okviru grupne faze Lige nacija. Nakon trijumfa u Augsburgu od 3:1, u poslednjem kolu i duelu u Humskoj "crno-belima" je bilo potrebno samo da ne izgube identičnom ili većom razlikom od nemačke ekipe. Poveo je tim Ljubinka Drulovića već u 11. minutu preko Oumarua, a imao je aktivan rezultat i nakon preokreta Augsburga. A onda je scenu stupio Bobadilja i u 89. minutu srušio snove "grobara" o evropskom proleću.

Ali, kako rekosmo, tradicija je tu da se ruši, ako Partizan želi evropski fudbal i u martu naredne godine, moraće da prebrine i vrhunske ekipe…

Može li Partizan ostati neporažen u Kelnu? Ako verujete u "crno-bele", AdmiralBet vam nudi sjajnu kvotu 2.95 ukoliko beogradski tim ne poklekne u Nemačkoj.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke