Ilić & Ivić – Nekad sjajan tandem, danas sve uspešniji treneri!

Autor: Darko Mitrović
subota 11.11.2023.
16:50
Izvor: Sportske.net

Da li će im se ponovo ukrstiti putevi?

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Nova generacija srpskih fudbalskih trenera sve više dolazi do izražaja, i to na različitim stranama sveta. Tu generaciju trenera rođenih krajem sedamdesetih predvodi Marko Nikolić koji od njih ima najviše trenerskog iskustva, jer se kao vrlo mlad otisnuo u trenerske vode, a posle uspeha sa ekipama  Partizana, mađarskog Fehervara (bivši Videoton) i moskovske Lokomotive, put ga je odveo u Emirate, na klupu Al Ahlija. 

Istoj generaciji pripada i Dejan Stanković  koji je posle velike igračke karijere već stigao da osvoji pet trofeja kao trener Crvene zvezde – tri titule i dva kupa, a sada nešto slično pokušava i u mađarskom Ferencvarošu. Njegov naslednik na klupi Zvezde Miloš Milojević je nešto mlađi, ali je takođe osvojio duplu krunu sa crveno-belima, posle čega se otisnuo u Emirate, na klupu Al Vasla i sa Markom Nikolićem će se do kraja sezone boriti za titulu. To će biti posebna zanimljivost, ali za neku narednu priču.

Od nešto starijih, veliko iskustvo i osvojene trofeje imaju Vladan Milojević, Vuk Rašović i Aleksandar Stanojević, ali ovde ćemo akcenat staviti na nekada sjajni tandem iz Partizanovog veznog reda, Saša Ilić-Vladimir Ivić koji i ove sezone nagoveštavaju velike stvari u svojim trenerskim karijerama, ali na različitim krajevima Evrope.

Njihovi fudbalski putevi su se spojili u leto 1998. godine, kada se Vlada Ivić kao talentovani 21-godišnjak iz zrenjaninskog Proletera preselio u ekipu Partizana i pridružio Iliću koji je prethodne sezone već uspeo da se izbori za mesto u prvom timu crno-belih. Tog leta je dugogodišnji, trofejni trener Partizana Ljubiša Tumbaković posle neuspešne prethodne sezone napravio značajne promene u timu i podmladio ekipu koja je vrlo brzo počela sjajno da funkcioniše. U glavnim ulogama su bili upravo Ilić i Ivić, uz Mateju Kežmana, Đorđa Tomića, Nenada Bjekovića juniora i nešto iskusnije Vuka Rašovića, golmana Damjanca. Zenit koji je tandem Ilić-Ivić imao u dresu Partizana bila je sezona 2003/04, kada su se crno-beli prvi put plasirali u Ligu šampiona, s tim da je Ilić kasnije još mnogo godina proveo u Partizanu i oborio brojne klupske rekorde, pa je i kasnije počeo trenersku karijeru u odnosu na Ivića.

Saša Ilić je tek 2019. godine ''okačio kopačke o klin'', ali je prilično brzo počeo da se razvija kao trener i da prihvata različite izazove. Posle dvogodišnjeg angažmana na klupi naših mlađih reprezentativnih selekcija, vodio je ekipu Čukaričkog, a prošlu sezonu je proveo na klupi CSKA iz Sofije, gde ga je jedan promašeni penal u 90. minutu odvojio od osvajanja prve titule u ulozi šefa struke i od prekida decenijske dominacije Ludogoreca u Bugarskoj. Početak ove sezone nije bio najbolji, pa je došlo do rastanka sa ''armejcima'', ali Ilić nije dugo čekao na novi angažman. 

Njegova nova stanica je Grčka, gde se nedavno prihvatio teškog izazova da ekipu Atromitosa spase ispadanja. Ilić je ovu ekipu preuzeo kada je bila bez ijedne pobede posle osam odigranih kola, sa samo tri osvojena boda, a dolazak srpskog trenera označio je pravi preporod Atromitosa u naredna dva kola. Na Ilićevom debiju, njegov tim je savladao ekipu Panetolikosa sa 3:2, da bi zatim Atromitos iznenadio i ekipu Arisa u Solunu, gde je trijumfovao sa 3:1!

Priliku da nastavi tu seriju pobeda, Ilićev tim će imati večeras, kada mu u goste dolazi ekipa Panseraikosa, tim iz sredine tabele, gde bi i Atromitos mogao da stigne u slučaju pobede.

Za to vreme, Vladimir Ivić se bori za titulu u Rusiji i to je već četvrta zemlja u kojoj radi kao trener u proteklih deset godina, posle Grčke (PAOK), Izraela (Makabi Tel Aviv) i Engleske (Votford). Sa Makabijem je osvojio dve titule, jedan Superkup, sa PAOK-om grčki kup, a sada je posle 14 odigranih kola u ruskoj Premijer ligi njegov Krasnodar vodeći na tabeli, sa dva boda više od aktuelnog šampiona, Zenita iz Sankt Petersburga.

Upravo će Zenit biti rival Ivićevom timu večeras od 17.30h i taj derbi u Sankt Petersburgu obeležiće naredno kolo ovog vikenda. Osim domaćeg terena, Zenit se uzda i u bolju formu u poslednjih nekoliko kola, jer je vezao četiri pobede, pa je zaostatak za Krasnodarom smanjio sa sedam na dva boda razlike i eventualnom pobedom domaćina došlo bi do smene na vrhu.

I tradicija je protiv Ivićevog tima, jer Krasnodar već pet godina ne zna za pobedu nad Zenitom, ali rezultati od početka sezone daju nadu da bi to u subotu moglo da se promeni. Najveći Ivićevi aduti ove jeseni su kolumbijski napadač Kordoba i vezista iz Jermenije Spertsjan, a tu je i nekadašnji vezista TSC-a Mihajlo Banjac koji, doduše, nema veliku minutažu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke