Ima li nade za FK Partizan?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 01.05.2023.
09:30
Izvor: Sportske.net

Kriza na svim nivoima u Humskoj.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti


Za nepunih 78 godina postojanja kluba, Partizan je samo dva puta imao dužu seriju bez osvojene titule u odnosu na ovaj aktuelni, sve duži post kojem se ne vidi kraj. Prvi, i najduži Partizanov period bez titule bio je od 1949. do 1961. godine, s tim da su za to vreme crno-beli osvojili tri trofeja u Kupu Jugoslavije. Zanimljivo, u narednih pet godina Partizan je četiri puta bio šampion, a uz to je ostvario i istorijski uspeh na evropskoj sceni - finale Kupa evropskih šampiona 1966. godine protiv Reala (1:2).

U skladu sa klupskim bojama, klub iz Humske je odmah zatim ušao u novu ''minus fazu'' koja je trajala čitavih 11 godina bez ijednog osvojenog trofeja, od 1965. do 1976. godine i čuvene drame u Ljubljani, kada je Nenad Bjeković svojim golom u poslednjim sekundama utakmice poslednjeg kola doneo pobedu nad Olimpijom i dugoočekivanu titulu Partizanu.

Posle toga su crno-beli još samo od 1987. do 1993. imali značajniju pauzu bez titule, sve do ove sadašnje velike krize kluba iz Humske koja traje još od 2017. godine i osvojene duple krune.

S obzirom da je Partizan i ove godine ostao bez trofeja, jasno je da će najnoviji period bez titule trajati najmanje sedam godina, a vrlo je moguće da potraje i znatno duže, imajući u vidu da je Crvena zvezda i finansijski i igrački sve moćnija, da je obezbedila direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona, samim tim i ogromnu zaradu od preko 20 miliona evra.

Pre samo godinu dana Partizan je pod vođstvom Aleksandra Stanojevića do poslednjeg kola bio konkurentan u trci za titulu prvaka, osvojio je čak 98 bodova, izgubio samo jednu utakmicu u 37 kola... Sve to mu ipak nije bilo dovoljno da prekine šampionski niz Crvene zvezde, ali je ostao utisak da su se crno-beli približili najvećem rivalu i da bi ova sezona mogla da dovede do smene na vrhu.

Starsport.rs ©

Stanojević nije želeo da ostane na klupi jer nije ostvario najvažniji cilj, a uprava je zatim ostvarila dugogodišnju želju da na mesto šefa struke Partizana imenuje nekadašnjeg trenera Voždovca i selektora mlade reprezentacije Srbije Iliju Stolicu.

On je letos napravio velike promene u ekipi. Odrekao se usluga velikog broja igrača kojima su isticali ugovori, poput Miloša Jojića, Lazara Markovića, Lazara Pavlovića, Aleksandra Miljkovića... Talentovani napadač Marko Milovanović je prodat Almeriji za 3.5 miliona evra, a pouzdani vezista Saša Zdjelar je otišao u CSKA iz Moskve za 500.000.

Stolica je želeo da formira novi tim koji će da bude prepoznatljiv po posedu lopte, po započinjanju napada iz poslednje linije, sa jasnim ciljem da se najpre izbori plasman u grupnu fazu Lige Evrope, a zatim i titula na domaćoj sceni. Iako je posle letnjih priprema izgledalo da bi Stolica mogao da uspe u svojim namerama, vrlo brzo se pokazalo da od ostvarenja tih ciljeva nema ništa. Crno-beli su zaređali sa kiksevima na domaćoj sceni, a u kvalifikacijama za Ligu Evrope eliminisani su od AEK-a iz Larnake.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Tako je za Stolicu ova misija u Humskoj ekspresno okončana, atmosfera u i oko kluba bila je ozbiljno narušena, a ostavku je podneo i  sportski direktor Ivica Iliev. Trebalo je brzo naći trenera koji bi u takvoj situaciji prihvatio da dođe u klub, a dogovor je na veliko iznenađenje postignut sa Gordanom Petrićem, nekadašnjim defanzivcem Partizana koji iza sebe do tada nije imao velikih uspeha u trenerskoj karijeri.

Petrić se prihvatio tog izazova i svojim specifičnim načinom komunikacije i neposrednošću pokušao da pre svega sa psihološke strane pozitivno deluje na igrače i - rezultati su postajali sve bolji. Partizan se plasirao u Ligu konferencija, tamo dva puta pobedio Keln, vodio ravnopravne borbe sa Nicom i izborio evropsko proleće, pa mu se nije mnogo zamerilo ni senzacionalno ispadanje iz Kupa Srbije od Radničkog iz Sremske Mitrovice.

Da ''Petrić efekat'' počinje da bledi postalo je primetno pred kraj prvog dela sezone, kada je njegov tim na stadionu u Humskoj poražen od Spartaka, pa se namučio i protiv Novog Pazara. Petrić je to pripisao umoru, pa su svi u klubu jedva čekali dugu zimsku pauzu koju je trebalo iskoristiti za dodatno jačanje tima i pokušaj da se na proleće stigne što dalje u Ligi konferencija i da se do kraja sezone parira Zvezdi u trci za titulu.

Nikola Gligic/Starsport.rs ©

Tadašnji šef struke je u to vreme naglašavao da se tokom zime moraju povlačiti pametni potezi, pogotovo jer će biti dovoljno vremena zbog Svetskog prvenstva da se ekipa na najbolji način pripremi za prolećne izazove.

Umesto toga - potpuni raspad sistema!

Od obećanih pojačanja koja će praviti razliku na terenu angažovan je samo nedovoljno spremni vezista Andres Kolorado, na koga se moralo čekati još nekih mesec dana. Ostatak ekipe se nije značajnije promenio u odnosu na jesenji deo sezone, ali tek što je prvenstvo nastavljeno, Partizan doživljava blamažu u Humskoj, poraz od poslednjeplasirane Mladosti GAT sa neverovatnih 4:0. Taj debakl je kompenzovan nekoliko dana kasnije pobedom nad Šerifom u gostima sa 1:0, čime je Partizan došao na prag plasmana u osminu finala Lige konferencija.

Međutim, to je bio samo kratkotrajni bljesak u ovom, za Partizan sumornom i mučnom proleću. Šerif se u Humskoj revanširao sa kamatom i crno-bele eliminisao sa evropske scene, pa je nedugo zatim i Gordan Petrić odlučio da se povuče, navodeći zdravstvene probleme kao glavni razlog.

Trebalo je zatim izabrati i trećeg trenera u sezoni, a sve se dešavalo samo nekoliko dana pre gostovanja Crvenoj zvezdi. ''Vruć krompir'' je uzeo Igor Duljaj, ''vojnik Partizana'' koji se zaista hrabro upustio u nezahvalan posao, nadajući se da će nekako uspeti da podigne ekipu.

Umesto toga, usledila je nova, očajna serija, pet poraza u devet utakmica, uz sve izraženiju neefikasnost, pa je Partizan danas u situaciji da su mu i drugo i treće mesto daleko, jer su mu Čukarički i TSC prilično pobegli. Uz to mu i Vojvodina opasno preti da ga do kraja sezone potisne na petu poziciju, a crno-belima tek sledi novo gostovanje u Novom Sadu, gde su nedavno već bili nadigrani.

Sve se to dešava dok traje nezapamćena košarkaška euforija i borba ekipe Željka Obradovića za plasman na fajnal-for Evrolige, pa Fudbalski klub Partizan deluje napušteno i od strane navijača čiji apeli za promenama na čelu kluba nemaju nikakvog efekta. Predsednik Milorad Vučelić je nedavno na Skupštini kluba pokrenuo pitanje da li treba da ostane na toj funkciji, ali delegati su ga jednoglasno podržali, i pored šest godina bez titule, četiri bez trofeja u Kupu, uz nagomilana dugovanja i ''na mišiće'' obezbeđenu licencu za učešće u evropskim takmičenjima.

Da sve bude teže, ako Partizan ostane na četvrtom mestu, neće moći da se nada nečem višem od plasmana u Ligu konferencija na leto. To takmičenje može da donese dosta bodova za klupski i nacionalni koeficijent, što je Partizan lepo iskoristio u protekle dve godine, ali ne i neku značajnu zaradu, poput one u Ligi šampiona, pa i Ligi Evrope.

Posle ovako loše sezone, nema na vidiku ni nekih značajnijih izlaznih transfera, kao što su pre par godina bile odlične prodaje Filipa Stevanovića u Mančester siti za 8.5 miliona, Strahinje Pavlovića u Monako za 10 miliona evra ili Umara Sadika u Almeriju za devet miliona sa bonusima.

Doskora se verovalo da bi, na primer, talentovani ofanzivac Samed Baždar mogao da svojim narednim transferom donese sličnu zaradu klubu, ali ovog proleća ni on ne pokazuje napredak u igri. Ni mladi krilni igrač Nemanja Jović ne impresionira, ima skromniji učinak u odnosu na prethodnu sezonu kada ga je tadašnji trener Stanojević lansirao u prvi tim.

Partizan je prethodnih godina uspevao da svoje talentovane štopere dobro proda, poput Milenkovića, Pavlovića, pa i Markovića koji se u međuvremenu vratio u Humsku. Sada pažnju privlači mladi Mihajlo Ilić koji je ostavio odličan utisak protiv Šerifa u gostima, kada je dobio priliku posle isključenja Igora Vujačića, ali je posle toga opet sklonjen u stranu i utisak je da aktueni šef struke Igor Duljaj nema poverenja u njega...

Pa, ima li nade za Partizan s obzirom na sve izrečeno?

"Partizan je živeo ranije, živeće i dalje, a situacija je mnogo teška", poručio je Igor Duljaj pre nekoliko dana.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Možda se taj tračak nade pojavio u sredu u 170. derbiju, kada je Partizan pred praznim tribinama igrao bez golova, ravnopravno, sa šampionskim timom Crvene zvezde koja je nastupila u svom najjačem sastavu. Duljajev tim je pokazao želju, agresivnost, stvarao šanse (i opet ih nije koristio), a Danilo Pantić se posle oporavka od povrede sve više nameće kao novi lider tima i zaslužio je veliko poverenje trenera Duljaja.

Do kraja sezone ostalo je još pet kola, crno-beli večeras od 19 časova gostuju TSC-u i eventualna pobeda u Bačkoj Topoli bi im vratila šanse da bar stignu do trećeg mesta. Ali, čak da se vrate i na vicešampionsku poziciju, potpuno je jasno da će naredno leto biti sudbonosno za klub iz Humske.

AdmiralBet je objavio kompletnu ponudu za susret TSC - Partizan, a kvota na pobedu crno-belih odavno nije bila veća za jednu superligašku utakmicu, a da to nije večiti derbi. Ovoga puta, kvota za trijumf Partizana u Bačkoj Topoli je čak 2.55 u AdmiralBet-u.

Velike promene su neophodne na svim nivoima ako u Partizanu žele kvalitativni i rezultatski iskorak. Pogotovo jer će Crvena zvezda obezbeđenom velikom zaradom od Lige šampiona biti u prilici da napravi još veći jaz u odnosu na ostatak lige...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke