Ispadanje, Evropa, Liga šampiona - Sve o finišu Super lige na jednom mestu!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 07.05.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Ulazimo u finiš sezone u srpskom šampionatu.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Još četiri kola su preostala do kraja takmičenja u fudbalskoj Superligi Srbije, a jedino što se sigurno zna je da je Crvena zvezda osvojila titulu, po sedmi put u nizu, i da je Radnik iz Surdulice ispao u niži rang.

Sve ostalo je nepoznanica, a vodiće se borba za Evropu, opstanak, kao i izbegavanje pozicija koje vode u baraž za popunu Superlige sa ekipama iz Prve lige Srbije.

U predstojeća četiri kola plej-ofa će dominirati bitka za evropske pozicije.

Srbiju će u Evropi, osim šampiona Crvene zvezde, koja će izvesno igrati plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona, kao i prošle godine predstavljati još četiri ekipe. Sigurni su još Partizan i TSC, s tim što je još uvek neizvesno ko će sa druge, a ko sa treće pozicije na evropsku scenu, što je bitna razlika, jer drugo mesto donosi plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona (u stazi “pratilaca”), a treće plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Partizan ima +4 u odnosu na TSC, ali i pet poraza u nizu. Sledi mu gostovanje u Kruševcu, pa meč u Humskoj protiv Mladosti, potom gostovanje Čukaričkom i na kraju utakmica kod kuće sa Radničkim iz Kragujevca.

TSC najpre dočekuje Kragujevčane, pa mu stiže i Čukarički, potom gostuje u Lučanima i čeka Napredak u poslednjem kolu. U slučaju istog broja bodova, Partizan će biti drugi.

Za još dva preostala mesta na evro-sceni, bore se još tri ekipe, a to su kragujevački Radnički, Vojvodina i Čukarički. Na prvi pogled, Kragujevčani su u najpovoljnijoj poziciji, jer posle 33 odigrana kola imaju pet bodova više i od Vojvodine, i od Čukaričkog. Ali, ništa još nije rešeno kad su ova tri tima u pitanju.

Problem za Radnički je raspored u preostala četiri kola, jer će čak tri puta gostovati, i to protiv tri prvoplasirane ekipe, a na svom terenu će igrati još samo protiv Vojvodine, od koje je nedavno na ''Čika Dači'' poražen u polufinalu Kupa Srbije (0:1).

Vojvodina ima mnogo povoljniji raspored, igraće tri utakmice na svom terenu, a jedino gostovanje imaće baš u Kragujevcu. Ako se pogleda aktuelna forma, ali i raspored, realno je očekivati da Vojvodina makar zadrži peto mesto, ako ne ostvari i više od toga. A ako u tome ne uspe, imaće šansu i u finalu Kupa Srbije protv Crvene zvezde, protiv koje je nedavno na ''Karađorđu'' remizirala bez golova. Vojvodina čeka Čukarički i Napredak, pa ide u Kragujevac i na kraju joj dolazi Mladost.

Utisak je da će najteže ipak biti Čukaričkom, kako zbog bodovnog zaostatka, tako i zbog teškog rasporeda, koji je sličan onom koji ima Radnički. I “brđani” će imati tri teška gostovanja (Vojvodini, TSC-u i Zvezdi) a jedino će dočekati ekipu Partizana, koju su nedavno već savladali na Banovom brdu sa 3:2.

Na kraju da napomenemo da ako Radnički i Čukarički na kraju budu imali isti broj bodova, Kragujevčani će biti ispred zbog boljeg plasmana na kraju regularnog dela sezone. Takođe, “brđani” bi bili lošije plasirani i od Vojvodine ako na kraju sa njima budu imali isti broj bodova, a ako na kraju Vojvodina i Radnički budu izjednačeni, Novosađani će imati prednost, jer su uoči plej-ofa bili ispred Kragujevčana na tabeli.

Takođe, treba imati u vidu i još jednu stvar - ako Vojvodina osvoji Kup Srbije, a u Superligi završi na šestom mestu, petoplasirana ekipa iz Superlige ne bi izborila plasman na evropsku scenu.

U plej-autu stvari stoje tako da Novi Pazar, Radnički Niš i Spartak ne bi smeli da imaju problema da izbore direktan opstanak, dok su svi ostali ugroženi.

Radnik je već ispao, u zoni ispadanja je i Železničar iz Pančeva sa 29 bodova, a u zoni baraža su Javor sa 32 i Voždovac sa 34 boda.

Pančevci će imati težak zadatak u pokušaju da se domognu baraža. Gostuju Voždovcu već u utorak, pa dočekuju Radnik i Novi Pazar i na kraju idu u Ivanjicu i možda će to biti i direktna borba za 14. mesto.

Javor u utorak “mora” da pobedi u Surdulici, pa mu dolazi Voždovac, potom ide u Niš i na kraju taj meč sa Železničarom…

Presudni duel u borbi za 12. mesto, koje garantuje direktan opstanak, odigraće se 18. maja između IMT-a i Voždovca. IMT, koji sada ima +3, će biti nominalni domaćin, ali taj meč će se ustvari igrati na stadionu Voždovca, koji je u ovakvom rasporedu dobio “bonus” meč kod kuće, pa će na “krovu” do kraja odigrati tri utakmice, što bi moglo da se ispostavi kao krucijalno…

Kompletnu ponudu Super lige Srbije u AdmiralBetu pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke