Istorijska šansa za srpske fudbalerke!

Autor: Darko Mitrović
petak 02.09.2022.
11:00
Izvor: Sportske.net

Mundijal na vidiku, ali ima još posla...

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti


Ženska fudbalska reprezentacija Srbije ulazi u samu završnicu kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo koje će se narednog leta održati u Australiji i Novom Zelandu. Izvanrednim igrama i serijom od šest uzastopnih pobeda u prethodnih šest kola, naš nacionalni tim je postao najozbiljniji kandidat za osvajanje drugog mesta u kvalifikacionoj Grupi H, što donosi plasman u baraž.

Kvalifikacije su počele krajem septembra prošle godine kada je Srbija ubedljivo poražena od najbolje ekipe u grupi, selekcije Nemačke sa 5:1, a ubrzo je usledilo i gostovanje u Portugaliji i još jedan poraz, ovoga puta od 2:1. Mnogima je tada izgledalo da Srbija neće imati realne šanse da u ovoj grupi napravi nešto više, ali ta dva poraza su ujedno bila i dva najteža gostovanja za naš tim posle čega im je ostao lakši deo posla protiv Turske, Bugarske, Izraela. Srpske fudbalerke su trijumfom nad Turskom od 2:0 povratile samopouzdanje, a onda su počele da ređaju nove pobede – dve uzastopne nad Bugarskom, još jednu nad Turskom i jednu nad Izraelom od 4:0.

Ipak, sve do novog susreta sa Nemačkom postojale su sumnje u ostvarenje nekog vrhunskog rezultata, a onda se dogodilo ono u šta je malo ko mogao da poveruje – Srbija se 12. aprila ove godine izborila za istorijski trijumf nad Nemačkom od 3:2 na svom terenu u Staroj Pazovi, uz dva gola Jovane Damnjanović i jedan Alegre Poljak. Koliko je to velika pobeda bila najbolje ilustruje podatak da je Nemačka osam puta bila prvak Evrope (aktuelni je vicešampion), dva puta svetski i jednom olimpijski šampion. To je ujedno bio šesti vezani trijumf naše selekcije u ovim kvalifikacijama, čime je Srbija uspela da se probije na drugo mesto sa 18 bodova, tri manje od vodeće Nemačke i dva više od trećeplasirane selekcije Portugala. Potvrda kvaliteta našeg tima vidi se sada i na klupskom nivou, s obzirom da je naša najbolja fudbalerka Jovana Čanković nedavno potpisala za engleski Čelsi!

Do kraja kvalifikacija ostala su još dva kola, a naredni rival Srpkinjama biće upravo selekcija Portugalije, direktni konkurent za plasman u baraž. Utakmica je na programu u petak od 20 časova u Staroj Pazovi, a FSS je saopštio da će ulaz za gledaoce biti slobodan. S obzirom da Srbija uoči ovog meča ima dva boda više od Portugalije, jasno je da bi pobeda našeg tima značila siguran plasman u baraž, bez obzira na ishod meča poslednjeg kola protiv Izraela u gostima. Teoretski nam je dostižno i prvo mesto u grupi i direktan plasman na Mundijal, ali za to bi nam bile potrebne obe pobede u poslednja dva kola, uz dva kiksa Nemačke, što nije realno da se dogodi, s obzirom da će Nemice u poslednja dva kola gostovati Turskoj, pa poslednjeplasiranoj Bugarskoj koja ima svih osam poraza.

Da se vratimo Portugalkama. Kako rekosmo na početku, one su prošle jeseni na svom terenu savladale naš tim sa 2:1. Ana Borhes je tada u 28. minutu dovela Portugaliju u vođstvo, izjednačila je Nina Matejić na kraju prvog poluvremena, a gol odluke je iz jedanaesterca u 52. minutu postigla Dolores Silva. Portugalija je prošlog meseca učestvovala i na Evropskom prvenstvu, gde je zauzela poslednje mesto u svojoj grupi posle remija sa Švajcarskom (2:2) i poraza od Holandije (3:2) i Švedske (5:0), pa je jasno da u Staru Pazovu dolaze silno motivisane da poprave taj utisak i zadrže šanse za plasman na Svetsko prvenstvo.

U slučaju remija, Srbija bi i dalje kontrolisala situaciju, ali bi najverovatnije morala da dobije i meč poslednjeg kola u Izraelu, dok će Portugalke na kraju kvalifikacija dočekati četvrtoplasiranu Tursku protiv koje su prošle jeseni remizirale u gostima. Nadamo se da će naša selekcija koju sa klupe vodi Predrag Grozdanović uspeti da izbori plasman u baraž i da će to biti potvrđeno već u petak posle duela sa Portugalkama, ali bi onda i u baražu moglo da bude dosta posla. Ukupno devet drugoplasiranih selekcija naći će se u baražu, s tim da tri sa najboljim učinkom direktno idu u finalnu rundu baraža, a preostalih šest će morati da se izbore za još tri mesta u završnici. Dakle, u finalnoj rundi će se formirati još tri para, iz kojih ćemo dobiti tri pobedničke ekipe, ali ni tu nije kraj! Zatim će se formirati nova tabela od tri najbolje ekipe u baražu od kojih će se samo dve plasirati na Svetsko prvenstvo, a treća će krajem februara morati u još jednu rundu baraža -  interkontinentalnog.

Ali, o tom potom, da sačekamo najpre kraj takmičenja po grupama...

Na Svetsko prvenstvo su se već plasirali naši fudbaleri koji će na jesen igrati u Kataru, a AdmiralBet ima bogatu i raznovrsnu ponudu za to takmičenje. Na primer, Dušan Vlahović najbolji strelac šampionata - kvota je fantastičnih 750.00...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke