Iz Beča se jasnije vidi Nemačka

Autor: Ivan Cvetković
utorak 04.06.2024.
08:45
Izvor: Sportske.net

Prvi put nakon nesrećnog poraza iz 2017. godine, Srbija gostuje na stadionu „Ernest Hapel“.

Povezane vesti

Prvi značajan korak na putu podizanja atmosfere pred odlazak na Evropsko prvenstvo fudbalska reprezentacija Srbije načiniće ovog utorka od 20:45 na stadionu „Ernest Hapel“ u Beču.

Pred izabranicima Dragana Stojkovića Piksija je prijateljski meč protiv selekcije Austrije, koja će takođe ovog meseca biti deo smotre najboljih reprezentacija na Starom kontinentu.

Srbija se vraća u Beč prvi put od oktobra 2017. godine kada je porazom u austrijskoj prestonici dovela u pitanje plasman na Mundijal u Rusiju. To je značajno uticalo na atmosferu reprezentacije i nadolazeću smenu selektora Slavoljuba Muslina.

Za razliku od meča pre šest i po godina, predstojeći na „Ernest Hapelu“ biće prijateljskog karaktera, ali i te kako bitan s obzirom da dolazi u osetljivom periodu godine kada bi selektor Stojković trebalo da ima jasne konture pred EURO.
Duel u najvećem gradu Austrije dolazi nakon prilično loših izdanja „Orlova“ tokom martovskih prijateljskih utakmica, što je poljuljalo sliku o timu kadrom da načini iskorak na Evropskom prvenstvu. Prvom na kojem će naš tim učestvovati još od 2000. godine.

Ubedljiv poraz od Rusije i prilično bleda partija na Kipru teret je koji će aktuelna postava Srbije morati da odagna sa leđa u predstojećim duelima protiv Austrije i Švedske kako bi što rasterećenije otputovala u Nemačku.

Pozitivna okolnost je što povrede igrača višu nisu glavno opterećenje Stojkoviću, ali činjenica da reprezentativci izlaze iz napornih sezona predstavlja iskušenje sa kojim će selektor morati da se nosi.

Već na prvom dužem obraćanju u petak najavio je da će reprezentativci stizati u etapama, odnosno da će se svakog dana priključivati određena grupa igrača zavisno od klupskih obaveza.

Najduže se čekalo na dvojac fudbalera iz Italije Luku Jovića i Nikolu Milenkovića, koji su se tek u ponedeljak stavili selektoru na raspolaganje. Dan ranije državnom timu su se u Staroj Pazovi priključili Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić pošto su u petak osvojili duplu krunu u Saudijskoj Arabiji.

Sam Stojković je najavio da je teško očekivati da će ovaj kvartet igrati u Beču. Budući da je reč o standardnim prvotimcima, videćemo za kojih 11 će se odlučiti ne bi li se na pravi način suprotstavio reprezentaciji koja se nalazi osam pozicija iznad Srbije na rang listi FIFA.

Glavna promena u odnosu na prethodne spiskove u mandatu selektora Stojkovića je što se prvi put našlo ime Veljka Birmančevića, asa praške Sparte i osvajača duple krune sa ovim češkim velikanom.

Već predstojeći duel u Beču daće odgovor na koji način će ga Stojković koristiti pošto je reč o polivalentnom igraču izuzetnih ofanzivnih karakteristika, kakvog Srbija dugo nije imala.

Birmančević je u Sparti najčešće igrao po desnoj strani u formaciji kada je praški tim koristio trojicu napadača. Kada bi se trener Brajan Priske odlučio za jednog napadača, srpski fudbaler bi činio tandem iza centralnog špica.

Momak rodom iz Pocerine je statistički gledano odigrao najbolju sezonu u Sparti budući da je košarkaškim rečnikom ostvario „dabl dabl“ po pitanju golova i asistencija.

Kao ni sva prethodna okupljanja ni ovo nije moglo da prođe bez polemike o Stojkovićevom spisku. Glavno iznenađenje je izostanak Nemanje Radonjića, koji doista nije bio deo „Orlova“ ni u prijateljskim okršajima u martu.

Iz domaće lige pozvan je tandem iz Crvene zvezde Uroš Spajić i Srđan Mijailović, uz štopera TSC-a Nemanju Stojića pa su predstojeći dueli prilika da ih selektor isproba u raznim taktičkim varijantama.

Biće zanimljivo ispratiti u kakvoj će formaciji naš tim izaći u Beču. Pokušaj da igramo sa četvoricom pozadi u Rusiji nije dao nikakav rezultat, mada dvojica od njih neće biti ovog juna deo reprezentacije.

Sasvim je izvesno da će Stojković posegnuti za formacijom 3-4-2-1, što je koristio u poslednjoj utakmici na Kipru, ali i jesenas u Leskovcu protiv Bugarske kada smo remijem izborili odlazak na EURO.

Kakav god bude rezultat u Beču vremena za slaganje utisaka neće biti puno, jer već u subotu gostujemo u Švedskoj, gde će se steći prava slika u kakvom raspoloženju idemo na Engleze 16. juna.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke