JOKIĆEVA ANALIZA - Da li je regularan Zvezdin drugi gol, da li je Mijailović trebalo da bude isključen i šta je radio četvrti sudija u ''slučaju Vidović''?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 09.10.2023.
20:10
Izvor: Sportske.net

Sudijski ekspert analizirao sporne momente u Kragujevcu.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Radnički i Crvena zvezda su juče odigrali odličnu utakmicu u Kragujevcu, postignuto je sedam golova, a gosti iz Beograda su na kraju trijumfovali sa 4:3.

Osim dosta golova, bilo je i spornih situacija, pa i nekih koje zaista retko viđamo.

Prva sporna situacija - da li je Zvezdin drugi gol regularan, jer je u začetku akcije iz koje je postignut gol Kanga oborio jednog igrača Radničkog.

''Sve se dešava ispred sudije, na 3-4 metra, Kanga namerno obara igrača, ali po Simovićevoj proceni nije bilo za prekršaj. Možda je VAR sudija trebalo da se javi da se proveri. Vidite, leva ruka, baš je povučen... Ali, oni su prihvatili Simovićevu odluku'', rekao je Jokić.

Kragujevčani su zatim tražili drugi žuti karton za Srđana Mijailovića, zbog udaranja protivničkog igrača.

''Sudije prilikom prvog povlačenja treba odmah da sviraju prekršaj, jer igrač koji je povučen zatim reaguje. Ovde igrač Zvezde nije imao nameru da udari protivničkog igrača, već je frustriran, želeo je da 'otrese' onog koji ga vuče. Sudija nije prekinuo u momentu kad je trebalo. 

Bilo je frustrirano u stilu: 'sviraj već faul, skini ruku' i odmahivanje rukom, nije udaranje. Mislim da nije za žuti karton'', objasnio je Jokić.

Najveću pažnju javnosti izazvao je detalj s početka drugog poluvremena, kda se dogodila velika protokolarna greška. Kapiten Radničkog Miloš Vidović je ušao na teren, iako nije bio upisan u protokol, ali se ta greška brzo uočila, pa je tridesetak sekundi kanije izašao.

Svi se pitamo kako je moguće da se dogodi takav propust, a Jokić je objasnio da je možda novi sistem upisivanja igrača problematičan.

''Nova tehnologija, po novom sistemu se radi. Igrači se ubacuju onlajn, preko kompjutera. Ranije je pisano rukom, bili su prisutni predstavnici klubova, predavali su knjižice. Delegat je gledao svaku knjižicu. Sad može i iz Beograda da se ukuca, ne mora ni da se bude u Kragujevcu. Problem je ovde što Radnički ima dvojicu Vidovića. Sekretar je greškom ukucao. On je kriv. Ono lice koje unosi. On je umesto jednog Vidovića stavio drugog i nisu kontrolisani brojevi. Druga greška - četvrti sudija kontroliše igrače na klupi i delegat to mora da sravni. Ranije su sudije prozivale igrače: 'Okreni se, da vidimo broj'. A sad smo otišli dalje. Više nema tog sistema. Možda je četvrti sudija rekao 'Vidović'. Ovaj se javio: 'Da'. A broj? Ukucan je onaj koji nije mogao da igra.

Ovo je zbog opuštenosti neke. Znate ono, kucnete, 'cap'. Miloš Vidović. Bilo je logično da on kao kapiten, dobar igrač bude u timu, ali šta znam...

Bilo je sporije ranije. Četvrti sudija je takođe trebalo da gleda sastav timova i brojeve'', rekao je Jokić.

Da li bi posle svega utakmica trebalo da bude registrovana službenim rezultatom 3:0 za Crvenu zvezdu?

''Ja čitam pravila igre, a ovo su propozicije takmičenja. Ima neka informacija da ako je veći broj golova, da se registruje postignuti rezultat. Ali, ovde ima golova sa obe strane, ne znam kako će komisija da presudi'', zaključio je Jokić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke