JOKIĆEVA ANALIZA - Nije bio penal za Partizan, gol Partizana ispravno poništen, bila su oba penala za TSC...

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 31.07.2023.
22:06
Izvor: Sportske.net

A ne vidi problem ni što je poslednji gol postignut posle isteka nadoknade vremena.

Screenshot/TV Arena Sport
Screenshot/TV Arena Sport

Povezane vesti

Nekadašnji sudija, a sada stručlni konsultant na Areni sport Zdravko Jokić analizirao je večeras sporne detalje sa utakmice TSC - Partizan (3:3).

1. Prvi gol TSC-a, da li je bio ofsajd?

- Igrač se nalazi iza golmana, ne smeta golmanu da interveniše i nema nikakvog uticaja na protivnika.

2. Da li je Stojić faulirao Nikolića pred kaznenim prostorom TSC-a?

- Trebalo je zbog loše namere dosuditi slobodan udarac i pokazati žuti karton.

3. Penal za TSC na kraju prvog poluvremena.

- Protokol VAR-a je takav da može da se po završetku poluvremena pregleda snimak, sudija je dobro uradio. Mene čudi kako mu je ovo promaklo. Igrač Partizana nije video protivnika koji mu je došao s leđa, ali to ga ne oslobađa. To je prekršaj i to je kazneni udarac.

4. Cvetkovićev prekršaj nad Nikolićem.

- Mislim da je trebalo da se upozori, ali nije za žuti karton.

5. Penal za Partizan.

- Vrlo je bitno da se gleda lopta. Igrač Partizana je sklonio loptu, ali je i golman izbio loptu, pa posle toga dolazi do kontakta. Ovo nije prekršaj. Ovde je VAR zakazao, morao je da interveniše i da pozove sudiju da pogleda snimak. Saldanja sklanja loptu, ali stiže i golman koji uspeva tu loptu da izbije.

6. Poništen gol Partizana

- Vrlo složena situacija. Sudija opet u dobrom položaju. U pravilima piše: Ako igrač u ofsajdu ometa protivnika da odigra ili pokuša da odigra loptu, onda je to ofsajd. Šćekić je ovde preprečio kolenom igrača, vidite nogu Šćekića. Lopta se kasnije podigla, ali u momentu faula, igrač je bio fokusiran na loptu. Šćekić je onemogućio igrača da igra loptu ili da pokuša da igra loptu. On je bio u pokušaju da igra loptu. Ako igrač pravi blok, ne mora da bude u ofsajdu, onda je faul.

Faul bi bio da ovaj nije bio u ofsajd položaju. Da je pao gol bez intervencije Šćekića, gol bi bio priznat.

7. Drugi penal za TSC, gde je napravljen prekršaj Pantića?

- Sa dosta ljudi sam razgovarao. Prekršaj nije tamo gde je započeo, nego gde se završava. Prekršaj se dosuđuje tamo gde se prekršaj završava. Gde se završio? Na liniji. A linija je sastavni deo kaznenog prostora. Evo, ruka ostaje i dalje. Sudija ceni da li je to bio intenzitet i koji, da li je taj igrač onemogućen, ali fakat je da postoji kontakt i da je završnica kontakta na liniji.

8. Isključenje Kalulua, odnosno drugi žuti karton.

- UEFA je malo promenila kada se radi o gaženju. Ovde je i udarac sa strane, u žargonu 'krajcovanje'. Zavisi od taktike suđenja, možda bi neki sudija rekao 'ne, nemoj više', opomenuo ga...

9. TSC je izjednačio posle kornera kada je vreme za nadoknadu vremena već isteklo.

- Ja sam sudio Partizan - Zvezda na stadionu Partizana kada je vreme isteklo, a slobodan udarac je bio dosuđen. U 47. minutu Mijatović daje gol i Partizan dobija tu utakmicu.

Zaključak?

- Mitić je sudio šest utakmica Partizanu i ni na jednoj Partizan nije imao primedbe. Čim je sudio šest utakmica, mogao je da bude delegiran. Možda je izostao timski rad u nekim situacijama. Bilo je nesporazuma sa pomoćnikom. Mislim da sa njegove strane nije bilo zle namere.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke