Jokićeva analiza snažno odjeknula, ''Grobari'' u čudu, Zvezdaši likuju!

Autor: Darko Mitrović
utorak 17.05.2022.
23:50
Izvor: Sportske.net, TV Arena sport

Kako to ekspert vidi?

Screenshot/TV Arena Sport
Screenshot/TV Arena Sport

Povezane vesti

Partizan je još uvek u igri za titulu uoči poslednjeg kola, ali Zvezda je zadržala dva boda prednosti, koliko je i unela u plej-of.

U pretposldnjem kolu bilo je nekoliko spornih situacija u mečevima ''večitih rivala'', pogotovo kada su u pitanju dosuđeni ili nedosuđeni penali za Partizan ili Zvezdu.

Crno-beli su se čak oglasili i zvaničnim saopštenjem nezadovoljni jer nije dosuđen jedanaesterac za Napredak u Kruševcu protiv Crvene zvezde pri rezultatu 0:0, kada je lopta pogodila Erakovića u ruku u kaznenom prostoru crveno-belih. Zvezda je ovaj meč na kraju dobila sa 1:0, ali sudijski ekspert Zdravko Jokić smatra da nije ni bilo razloga za penal u pomenutoj situaciji.

''Eraković sklanja i vuče ruku prema telu, što znači da ga ne pravi većim, već povlači ruku i ne štiti prostor nego telo. Da je on širio ruku to bi bilo drugačije i tu je sudija dobro procenio da nema namerne igre rukom'', izjavio je Jokić tokom gostovanja na TV Arena sport.

Na istoj utakmici tražili su i gosti jedanaesterac zbog starta nad Kataijem, ali Jokić se ponovo slaže sa odlukom sudije da ne dosudi najstrožu kaznu.

''U ovoj situaciji ovaj start nije za kazneni udarac jer crveni igrač drži nogu na zemlji, a Katai dolazi do njega. Sudija je bio blizu i bio je dobro postavljen. Noga je statična i tu prekršaja nema, a žuti karton ne treba da dobije Stanković, već Ivanić koji žustro protestuje'', izjavio je Jokić.

I dok trener Partizana Aleksandar Stanojević govori o ''brutalnim krađama'' protiv njegovog tima u ''ključnim utakmicama'' ove sezone, Zdravko Jokić smatra da je Voždovac oštećen u ponedeljak protiv Partizana, jer po njegovom mišljenju nije trebalo dosuditi nijedan penal za crno-bele, a dosuđena su čak dva koja je Rikardo Gomeš pretvarao u golove.

''Leva ruka se nalazi na dresu, drži za dres kratko, položaj sudije je... Pitanje je da li je on od belog igrača video šta se dešava. Mi savetujemo sudije da uvek budu levo ili desno, da mogu jasno da vide ako ima povlačenja. Igrač Voždovca drži igrača za dres. Verovatno sudija nije mogao da vidi ceo slučaj i da proceni intenzitet. Mislim da ovaj kontakt nije bio za kazneni udarac. VAR soba se ne meša u intenzitet ovde'', analizirao je Jokić prvi penal za Partizan.

Potom je objasnio i zašto nije trebalo dosuditi ni drugi.

''Po pravilima koja su donešena, a ona podrazumevaju da kada je igrač u blizini i lopta se odbije od glavu, koleno, stopalo i pogodi ga u ruku tu nema namernog igranja rukom i to nije prekršaj. Tako da mislim da ovde nije trebalo dosuditi penal'', zaključio je Jokić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Vlada Mutavi
Wednesday, 18.05.2022
20:10

To što je neko sudijski ekspert, ne mora da znači da zna sve o suđenju. Naime, Jokić bi trebao dobro da zna i za sudijsko uverenje. Naime, ako je sudija uveren da je nešto bilo za "osudu", bez razmišljanja će dosuditi kazneni udarac. Var soba ima prevo da na osnovu posmatranja događaja iz više uglova odluči da li je sudija pravilno postupio i da shodno tome potvrdi ili preijednači sudijsku odluku. Što se Erakovića tiče, ne postoji način da se utvrdi da li je neko (u ovom slučaju Eraković) namerno ili slučajno igrao rukom. To što se ruka kretala ka telu pomenutog igrača, ne znači da nije postojala namera. Zna se da je svaki igrač obavezan da ruku drži uz samo telo. Ukoliko je ona i najmanje odvojena od tela kada je lopta pogađa svira se kazneni udarac jer je upravo ta ruka sprečila loptu da nastavi kretanje u nepromenjenom smeru. Zaključak iz svega ovog je da Jokić ne poznaje najbolje pravila fudbalske igre ili pak da je navijač Crvene Zvezde.

avatar
Колатерална Штета
Wednesday, 18.05.2022
08:50

Jokić nije gledai Siti - Real