Kako desetkovana Zvezda može da sruši prokletstvo Razgrada?

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 30.09.2021.
13:15
Izvor: Sportske.net

Hoće li pasti tvrđava u “Ludoj šumi”?

Beta/BranislavBožić/Ds
Beta/BranislavBožić/Ds

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde imaju priliku da večeras ostvare dvostruku pobedu na gostovanju protiv Ludogoreca u Razgradu. Prva bi bila u osvajanju nova tri boda i značajnom iskoraku ka plasmanu evropskog proleća, a druga je osveta za duele u borbi za Ligu šampiona pre pet godina, posle kojeg su crveno-beli postali redovni učesnici UEFA takmičenja.

Ipak, veliki problem jeste igrački kadar koji je u potpunosti poremetio planove Dejana Stankovića, jer su zbog korone odsutni Borjan, Dragović, Katai i Degenek.

Štopere će morati da igraju Pankov i Eraković, bekovi su Rodić i Gobejić. Sanogo i Kanga će morati da odrade veliki posao u veznom redu, dok će po bokovima napasti najverovatnije Falko i Ivanić, Ben bi mogao da se vrati i bude potpora Dioniju.

I pored toga, moramo najpre da premotamo na prethodne utakmice i da vidimo koje su slabe tačke bugarske ekipe.

Ludgorec je osim eliminacije Zvezde, izbacivao Partizan u dva navrata iz kvalifikacija za Ligu šampiona, tako da se slobodno može reći da crveno-beli igraju i za rušenje srpskog prokletstva.

Zvezda posle duže vremena putuje na jedno evropsko gostovanje sa bodovnim zaostatkom u prvenstvu, ali je korona virus mnogo veći problem, jer će Dejan Stanković izvesti kombinovani sastav.

Crveno-beli su se posle skromnog početka sezone, kiksa protiv Vojvodine, eliminacije od Šerifa, mečevima protiv Kluža vratila u pravu formu. Od tog trenutka, izuzev remija u večitom derbiju, niže pobede, a pretprošle nedelje je ostvarila veliki trijumf protiv Brage za prvo mesto u grupi.

Pobeda protiv Ludogoreca bi je zadržala na prvom mestu, a bugarski predstavnik posle zadovoljavajućeg remija u Danskoj protiv Mitjilanda sada ima daleko veće ambicije u drugom kolu.

U nedelju su prekinuli niz u domaćem prvenstvu porazom u derbiju protiv Slavije iz Sofije, a pre meča protiv Zvezde, koja u nedelju gostuje u Novom Pazaru, očekuje ih meč protiv slabašnog Botev Vratsa.

Kao i Zvezda, i Ludogorec nisu mimoišli zdravstveni problemi igrača, pošto su za ovaj meč neizvesni nekadašnji „dželat“ crveno-belih Vanderson i brazilski napadač Kaulu, koji je polomio nogu.

Bugarski predstavnik je u Danskoj igrao u formaciji 4-3-3, a ohrabrenje pred duel u četvrtak je povratak u golgeterski ritam Španca Marina, koji je u Kupu postigao gol posle godinu dana.

Šta se promenilo u bugarskom timu poslednjih godina?

Što se tiče domaćeg šampionata ništa, novac Kirila Domušijeva je i dalje sasvim dovoljan za teror u bugarskom šampionatu gde su već zaboravili kada je neko drugi osvojio titulu. Vladavina kluba iz Razgrada traje deceniju. Na klupi su se od prethodnog duela sa Zvezdom menjali treneri, posle Demendžijeva je titulu osvojio Dimitar Dimitrov, pa je onda stigao Paulo Autori, Brazilac koji je svojevremeno osvajao i Kopa Libertadores. Posle povratka Stojča Stoeva, još jedno veliko ime, Čeh Pavel Vrba je bio na klupi, a od januara ove godine u klub je stigao Litvanac Dambrauskas koji je posle domovine, pa Letonije radio u Hrvatskoj.

Novi igrači su timu su iskusno Pad, holandski golman koji je sedam godina branio za Groningen, ukrajninski reprezentativac Plastun koji se vratio iz Genta, Rotariju, Rumun koji je nastupao za Astanu i holandske klubove, kao i Portugalac Gonkalveš iz Žil Visentea. Ostali su prekaljeni Sisinjo. Keseru, Vanderson, Santana, Žoze Sa, Holanđanin Manu, Čibota, tim samo dodaje igrače, jači su nego prošle sezone. Nisu trenutno prvi, ali imaju manje utakmica od Boteva i sofijske Slavije, niko ne sumnja da će se prošetati do titule.

Zaključak je sledeći - da je Zvezda kompletna, moglo bi se pričati o pobedi, ovako bi crveno-beli mogli da budu prezadovoljni i bodom, slažete li se?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke