Kako je Duljaj predstavio Partizan Ukrajincima i šta predviđa protiv Dinama?

Autor: Darko Mitrović
subota 22.06.2024.
14:00
Izvor: Sportske.net

Zašto je Stanojeviću lakše nego njemu?

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Partizan će se u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona sastati sa Dinamom iz Kijeva i to je epilog žreba održanog u utorak u Nionu.

Još mesec dana je ostalo do prvog susreta srpskog i ukrajinskog vicešampiona, pa su ukrajinski novinari kontaktirali doskorašnjeg trenera Partizana Igora Duljaja, koji ima dugogodišnje iskustvo iz Ukrajine, kao igrač, a onda i pomoćni trener Šahtjora.

Prvo pitanje za Duljaja u intervjuu za ukrajinski ''Sport Ekspres'' bilo je vezano za reakcije u Srbiji na ishod žreba.

''Sada je sva pažnja na Evropskom prvenstvu, svi pričaju o reprezentaciji. Informacija o žrebu prošla je neopaženo kod većine Srba. Ali posle EP vratiće se ovoj temi. I sam sam očekivao da će Dinamo dobiti Partizan na žrebu. Uostalom, postojale su dve opcije – ili Dinamo ili Fenerbahče, tako da su se moja očekivanja ispunila'', rekao je Duljaj na početku razgovora.

Da li je za Partizan bolje što je izvukao Dinamo, a ne Fenerbahče?

''Ako se pogleda ko trenira Fenerbahče (Murinjo - prim.aut.) i ko igra za ovaj tim, onda je, naravno, bilo bolje dobiti Dinamo. 

S druge strane, to će stvoriti dodatni pritisak na Partizan, jer će se pričati kako je dobio lakšeg protivnika od Fenerbahčea, pa 'mora' da prođe. Dakle, to ima svoje nedostatke. Ne sumnjam da je Partizan već počeo da proučava ekipu Dinama. Njegovi igrači biće pažljivije praćeni tokom EP''.

Ukrajinski novinar je podsetio da će Partizan igrati bez publike u revanšu u Humskoj (moguće je da utakmici prisustvuju deca do 14 godina), a Dinamo će zbog rata u Ukrajini igrati kao domaćin u poljskom Lublinu.

''Loše je što Dinamo ne može da igra u Kijevu i biće primoran da igra domaći meč negde u inostranstvu. Ovo je plus za Partizan. Isto tako, Partizan će igrati bez navijača. Iako će deca biti puštena na tribine, a i oni će moći dobro da bodre svoj tim. Očekujem da utakmici može prisustvovati oko 15.000 dece. Ali da je stadion u Beogradu pun, Dinamu bi bilo mnogo teže. 

Loše je za obe ekipe što skoro da nema vremena za pripreme. Dinamo neće stići ni da startuje u prvenstvu. Plus, neki igrači treba da se priključe posle EP. Naše prvenstvo počinje nešto ranije. Ali biće i malo vremena za pripreme''

Ko su najbolji fudbaleri Partizana iz aktuelnog sastava koji je on donedavno vodio?

''U timu ima mnogo zaista dobrih fudbalera. Brazilac Saldanja je prava zvezda (17 golova, 5 asistencija u prošloj sezoni Super lige Srbije), Severina (8+1 na 30 mečeva), Korejac Goh (1 gol na 17 mečeva). Tu je veteran Natho, golman Jovanović. Ima šest-sedam fudbalera koji igraju zajedno najmanje godinu dana i predvodnici su tima''. 

Da li će svi ovi igrači ostati za mečeve protiv Dinama?

''Mogu da ih prodaju. Ali koliko ja znam, na primer, postoji dogovor između kluba i Saldanje da on ostane na kvalifikacionom meču i pomogne im da to prebrode, pa tek onda može da bude prodat. Mislim da postoje slični dogovori sa drugim igračima i ova postava će ostati. Pored toga, može se kupiti i nekoliko fudbalera''

Kakav će fudbal igrati Partizan pod vođstvom Stanojevića? 

''Zajedno smo radili. On je trener koji prvenstveno teži disciplini. Tim sa njim prima malo golova. Stanojeviću će biti malo lakše nego što je bilo meni pre godinu dana – nema potrebe da se mnogo menja tim, formirana je okosnica tima. Sve u svemu, ima mlad tim. Saldanja ima 25 godina, Severina 23, Goh 22. Većina fudbalera je ovih srednjih godina''

Na kraju, šta Duljaj misli, kakav ćemo fudbal gledati na utakmicama između Partizana i Dinama?

''Mislim da će to biti oprezan fudbal sa minimumom šansi. Dinamo je takođe disciplinovan tim. Mladi fudbaleri koji su uvek spremni da pomognu iskusnim Jarmolenku i Šaparenku. Buščan je veoma dobar golman. 

Tim igra čvrsto, ali tvrdo na dobar način, u nekom solidnom muškom fudbalu. Poznajem trenera Šovkovskog, on teži pravom Dinamovom fudbalu, pridržavajući se tradicije. Dinamo je uvek Dinamo, bez obzira na situaciju u zemlji. 

Šahtjor i Dinamo pokazuju da fudbal u Ukrajini mora da nastavi da postoji. Dinamo se uvek fokusira na svoju akademiju i svoje fudbalere. Lično, takođe će mi biti izuzetno zanimljivo da pratim utakmice između Partizana i Dinama'', zaključio je Duljaj.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke