Kalkulacije - Partizan na pragu prvog mesta, Zvezdi ''visi'' i Liga konferencija!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 13.10.2022.
23:45
Izvor: Sportske.net

Šta sledi do kraja grupne faze?

Starsport.rs ©
Starsport.rs ©

Povezane vesti

Polovičan učinak naših klubova na evropskoj sceni u večerašnjim mečevima četvrtog kola Lige Evrope, odnosno Lige konferencije.

Partizan je ostavio mnogo bolji utisak, ostvario je još jednu pobedu nad Kelnom, ovoga puta u Humskoj rezultatom 2:0, pa posle četiri kola crno-beli vode na prvom mestu Grupe D Lige konferencija sa osam bodova, tri više od Nice koja je doživela šokantan poraz od Slovackog na svom terenu sa 2:1. Keln i Slovacko na trećem, odnosno četvrtom mestu sada imaju po četiri osvojena boda.

Ostalo je da se odigraju još dva kola, Partizan u narednom gostuje Nici, a u poslednjem dočekuje ekipu Slovackog. Jasno je, jedna pobeda iz ove dve utakmice donosi siguran plasman u nokaut fazu takmičenja, a ako bi to bila pobeda nad Nicom, onda bi Partizan već u sledećem kolu mogao da obezbedi prvo mesto u grupi i direktan plasman u osminu finala Lige konferencija! Ako crno-beli izgube od Nice, onda bi im za prvo mesto trebala pobeda nad Slovackom i da Nica ne pobedi Keln. Nerešen rezulat protiv Nice značio bi da Partizanu odgovara i remi protiv Slovackog u poslednjem kolu za osvajanje prvog mesta.

Postoji čak i opcija da Partizan i izgubi obe naredne utakmice, a da ipak prođe dalje, u tom slučaju sa drugog mesta u grupi. To bi se dogodilo ako Keln u gostima savlada Slovacko i ne izgubi od Nice u poslednjem kolu.

Ali, ako Partizan izgubi od Nice, a Keln i Slovacko igraju nerešeno, onda postoji mogućnost da na kraju sve četiri ekipe završe sa po osam bodova, i to ako Slovacko slavi u Humskoj, a Keln protiv Nice u poslednjem kolu na svom terenu.

Ako Slovacko savlada Keln, a crno-beli izgube od Nice, onda bi Partizan imao imperativ da osvoji bar bod protiv Slovackog u poslednjem kolu u Humskoj za prolaz dalje.

Dakle, i jedan bod bi Partizanu doneo plasman u nokaut fazu, ali sada ne bi trebalo propustiti priliku da se zadrži prvo msto u grupi.

Tabela posle četvrtog kola: Partizan 8, Nica 5, Keln 4, Slovacko 4.

Kada je u pitanju Crvena zvezda, šampion Srbije je ponovo u teškoj situaciji u svojoj grupi Lige Evrope.

Posle poraza od Ferencvaroša, Zvezda je sada na poslednjem mestu Grupe H sa 3 boda. Ferencvaroš je prvi sa 9, a Trabzon i Monako imaju po šest. Podsećamo, prva dva mesta vode u nokaut fazu Lige Evrope (prvi ide direktno u osminu finala, drugi u plej-of), a trećeplasirana ekipa nastavlja takmičenje u Ligi konferencija.

Međutim, sada je veliko pitanje da li će Zvezda u preostala dva kola uspeti da se domogne i tog trećeg mesta. Srpski šampion u sledećem kolu dočekuje Trabzonspor, a u poslednjem će gostovati Monaku.

Dakle, Zvezda mora da pobedi u sledećem kolu kako bi uhvatila priključak za Monakom i Trabzonom i zadržala šanse za osvajanje drugog mesta, a teoretski Zvezda bi mogla čak i do prve pozicije. Naravno, za to bi joj bile potrebne obe pobede u naredna dva kola, a da Ferencvaroš izgubi oba meča i tada bi sve četiri ekipe imale po devet bodova, pa bi o plasmanu odlučivala gol razlika.

Šta ako Zvezda remizira sa Trabzonom?

U tom slučaju bi izgubila sve šanse za osvajanje jednog od prva dva mesta, Ferencvaroš i Trabzon bi joj bili nedostižni, a trebala bi joj pobeda nad Monakom u poslednjem kolu za osvajanje trećeg mesta. U slučaju da Monako u sledećem kolu kao gost savlada Ferencvaroš, onda Zvezdi ne bi vredela ni pobeda nad Monakom, ni četiri boda iz naredna dva kola.

Dakle, četiri boda možda ne budu dovoljna, ali ako Zvezda savlada Trabzon, postoji opcija da i sa samo ta tri boda srpski šampion prođe dalje, pod uslovom da pobeda bude sa dva ili više golova razlike i da Trabzon izgubi od Ferencvaroša u poslednjem kolu.

Tabela posle četvrtog kola: Ferencvaroš 9, Trabzonspor 6, Monako 6, Crvena zvezda 3.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke