Ključevi u pravim rukama, Zvezda i Partizan donose Srbiji dva učesnika u LŠ!

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 24.11.2021.
08:58
Izvor: Sportske.net

Srbija nadomak dva učesnika kvalifikacija za LŠ, ali od sezone 2023/24.

 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Srpski pohod na dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona se nastavlja ove nedelje, Crvena zvezda i Partizan igraju sjajno ove sezone i već su nam doneli isti broj bodova koliko su nam doneli prethodne, što znači da je i jedan bod od bilo kod tima do kraja ovog izdanja u Evropi dovoljan da se nadmaši prošlogodišnji rezultat. 

Ipak, taj prošlogodišnji rezultat je bio najslabiji u poslednjih pet godina računajući i ovu godinu, najbolja je bila ona sezona 2017/18 kada su oba naša velika kluba igrala tzv. proleće u Evropi, iako su ispali već na zimu. 
Čekamo ono stvarno proleće, kalendarsko, a ukoliko se to desi za oba naša kluba, imaćemo šanse i da stignemo do direktnog učesnika u Ligi šampiona. Naravno, sve to za sezonu 2023/24, pošto se za sledeću već zna raspored u najjačim takmičenjima Evrope. 

Cilj bismo mogli da postavimo već sada, to je 11. mesto po koeficijentima, recimo da su Turci ove sezone dobili direktnog učesnika Lige šampiona jer su bili na toj poziciji pre dve godine. Naravno, treba tu i poklapanja rezultata i malo sreće što se tiče osvajača Lige šampiona i Lige Evrope. 
Na tom 11. mestu su u ovom trenutku Ukrajinci koji su ove sezone sakupili svega 3.800 bodova (poređenja radi, Srbija je stigla do 5.500 bodova), ali Ukrajinci imaju tri učesnika u evropskim takmičenjima i trenutno su ispred nas za 2.025 bodova, pa i tu moramo imati dosta sreće ukoliko želimo tog direktnog učesnika Lige šampiona koji će biti verovatniji nekih narednih sezona jer Ukrajinci i posebno Rusi gube veliki broj bodova sledeće sezone. 
Crvena zvezda dočekuje Ludogorec, bugarskog predstavnika koji nije baš na onom nivou od pre par sezona, dok Partizan odlazi u Estoniju gde je pobeda svakako očekivana, kao i prolazak dalje u narednu rundu Lige konferencija. U slučaju dve pobede srpskih timova ove nedelje u Evropi, Srbija bi dobila još 0.500 bodova što bi praktično obezbedilo dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2023/24. 

Dobro je poznato da od 11. do 15. mesta države članice UEFA imaju po dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pa je to neka naša realnost za učinak ove sezone. Recimo, država koja je bila 15. pre dve godine po koeficijentu, a to je Češka, imala je ove sezone dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jednog u kvalifikacijama u Ligi Evrope i dva u kvalifikacijama za Ligu konferencija. 

Da bi ispali iz prvih 15 do kraja sezone praktično treba da se dogodi čudo, tj. da nas preteknu četiri države što u ovom trenutku izgleda nemoguće. Za Belgijance je očekivano da nas preteknu jer imaju čak četiri učesnika u Evropi, Švajcarcima bežimo 1.450 bodova, a Hrvatima 3.975 bodova. Česi koji su na 16. mestu imaju 25.200 bodova.

Evo kako izgleda taj deo tabele u ovom trenutku:

11. Ukrajina 31.400
12. Srbija 29.375
13. Belgija 29.200
14. Švajcarska 27.925
15. Hrvatska 25.400
------------
16. Češka 25.200
17. Kipar 25.125
18. Turska 25.100
19. Grčka 24.700

Jasno da je teško očekivati da bilo ko od država ispod crte stigne do 30.000 bodova na kraju sezone, a Srbiji je za tih 30.000 bodova potrebno još 0.625, odnosno dve pobede i remi na četiri utakmice do kraja regularnog dela evropskih takmičenja (po dve za Zvezdu i Partizan). Do kraja regularnog dela Lige Evrope Crvena zvezda igra protiv Ludogoreca kod kuće (četvrtak od 18:45) i protiv Brage u gostima (9. decembar od 21 čas), dok će Partizan u okviru Lige konferencija igrati protiv Flore u Talinu u četvrtak od 16:30, kao i protiv Anortozisa kod kuće od 18 i 45. 

Da se pozabavimo i svim gore navedenim rivalima Srbije, Ukrajinci su pred ispadanjem iz Lige šampiona (Dinamo ima samo bod, kao i Šahtjor), samim tim i iz Evrope, Jang Bojs je takođe blizu ispadanja jer ima samo 4 boda iz 5 utakmica u grupi F sa Mančesterom, Atalantom i Viljarelom. Belgijanci imaju Briž u LŠ, nisu toliko loši jer su trećeplasirani i realno je da ćemo ih gledati u nastavku nekog evropskog takmičenja. 

U Ligi Evrope treba navijati protiv Sparte iz Praga (trenutno drugoplasirana u grupi A sa Lionom, Rendžersom i Brondbijem), grupa D nam je posebno zanimljiva gde imamo grčki (Olimpijakos), turski (Fenerbahče) i belgijski tim (Antverpen) i bitno nam je da ispadne makar jedan od pomenutih što je 100% sigurno. U okviru grupe E Galatasaraj igra sjajno i sigurno je da ćemo ga gledati na proleće, a veoma nam je zanimljiva i grupa H gde su Dinamo iz Zagreba i Genk, ispadanje jednog od dva pomenuta kluba bi bila još jedna sjajna vest za Srbiju. 

U Ligi konferencije Partizan bi pobedom protiv Anortozisa u poslednjem kolu rešio dilemu da li Kiprani mogu da nas preteknu, ali je problem Gent koji igra sjajno u ovom takmičenju. Ukrajinska Zorija je blizu ispadanja u grupi C što bi takođe bilo sjajno u napadu na direktnog učesnika u LŠ, a češki Jablonec se grčevito bori za prolazak u narednu fazu Lige konferencije u grupi D i valjalo bi da navijamo protiv njih. Slavija iz Praga je takođe pretnja jer igra dobro u Ligi konferencija i blizu je plasmana u naredni krug, a grčki PAOK je takođe u solidnoj situaciji jer sam rešava svoju sudbinu u poslednja dva kola protiv Slovana i Linkolna. Ostali su još Bazel koji će sigurno biti na proleće u Evropi, kao i Omonija koja definitivno ispada, pa je jasno da Kiprani nemaju nikakve šanse i da su nam mnogo veća pretnja Turci, Česi i Grci. 

Dosta toga će biti jasnije nakon pretposlednjeg kola, ali gledaćemo u svoje dvorište i nadati se uspesima Zvezde i Partizana.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke