Ključni dueli - Ko "drži ključeve" derbija?

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 27.02.2022.
10:07
Izvor: Sportske.net

Nadamo se da će naš ljubimac biti TAJ.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Svi sa nestrpljenjem očekujemo 166. "večiti" derbi koji se danas igra na stadionu "Rajko Mitić" od 18 sati. Fudbaleri Partizana u meč ulaze sa pet bodova više u odnosu na "večitog" rivala i pobedom bi došli na korak od šampionske titule, sa druge strane, Crvenoj zvezdi je trijumf neophodan kako bi se vratila u prvenstvenu trku.

Treneri Dejan Stanković i Aleksandar Stanojević nemaju sa čim da iznenade rivala, ekipe se odlično poznaju i sve će, kao i obično, zavisiti od trenutne inspiracije pojedinaca. Dobro je poznata izreka da "večiti" derbi stvara heroje i tragičare, tako će biti i ovoga puta.

Izdvojili smo nekoliko ključnih duela koji bi mogli da "reše" najveću utakmicu u domaćem fudbalu.

Milan Borjan - Aleksandar Popović

Navijači Crvene zvezde "kunu se" u svog kapitena Milana Borjana. On je pravi predvodnik ove generacije, nebrojano puta bio je heroj svog tima,  nedavno je sačuvao crveno-bele u Kupu Srbije, kada je protiv niškog Radničkog odbranio čak četiri penala, nalazi se u fantastičnoj formi i uvek je inspirisan na derbijima.

Sa druge strane gol Partizana branće mladi Aleksandar Popović, momak koji je za kratko vreme pokazao da je spreman da "nosi teret" igranja u Humskoj. Svojim sigurnim partijama stekao je poverenje trenera Stanojevića i navijača crno-belih, ovo bi mogla da bude utakmica njegove potpune afirmacije, a Popović deluje spremno da "eksplodira" upravo danas.

Aleksandar Dragović - Igor Vujačić

O kvalitetima Zvezdinog komandanta odbrane Aleksandra Dragovića mnogo se govori i piše, igrač koji svojim kvalitetom i iskustvom u ozbiljnim utakmicama daleko prevazilazi nivo Superlige donosi mirnoću i čvrstinu u redove aktuelnog šampiona Srbije. Popularni Drago je u prošlom derbiju pokazao da zna kako sa "nezaustavljivim" napadačem Partizana Rikardom, njemu će i danas biti poveren taj delikatan zadatak, ukoliko ga obavi na pravi način Zvezdine šanse za trijumf biće mnogo veće. 

Igor Vujačić bio je osporavan sa svih strana kada je došao u redove Partizana 2019. godine, dugo je bio na tribinama i klupi za rezerve, ali je dolaskom Aleksandra Stanojevića postao centralna ličnost odbrane crno-belih. Snažni Crnogorac igra sjajno ove sezone, svojim intervencijama uliva sigurnost čitavoj ekipi. Danas će imati zadatak da sačuva najveće Zvezdino pojačanje ove zime Ohija i ugasi magiju Milana Pavkova na velikim utakmicama.

Aleksandar Katai - Saša Zdjelar

Zvezdin "mađioničar" iz Srbobrana kao stvoren je za spektakularne utakmice, on je taj zbog koga se ustaje sa stolice, kada ima loptu u nogama. Katai je, uz Borjana i Pavkova, najzaslužniji što Crvena zvezda još uvek ima šansu da odbrani titulu, Zvezdin kreativac je praktično sam vukao ekipu jesenas, kada je bio strelac na čak osam utakmica u nizu. Katai je postigao i izjednačujući gol na prošlom "večitom" derbiju i tada bio ubedljivo najbolji fudbaler crveno-belih. Sposoban je da jednim potezom "reši" utakmicu, a takvih igrača je malo.

Partizanov Saša Zdjelar igra u životnoj formi, apsolutni je lider crno-belih, momak sa šampionskim karakterom sveprisutan je na terenu. Zdjelar daje balans i čvrstinu ekipi Aleksandra Stanojevića, za njega nema izgubljenog duela, a u poslednnje vreme počeo je da deli asistencije u stilu najboljih "plejmkejkera", ovaj derbi biće mu prilika da ubedi selektora Dragana Stojkovića da je vredan poziva u reprezentaciju Srbije pred Svetsko prvenstvo u Kataru.

Ohi Omoijuanfo  - Rikardo Gomeš

Najveće Zvezdino pojačanje ove zime, Norvežanin Ohi imaće danas priliku da "uđe u srca" svih Delija. Momak koji je za norveški Molde postigao čak 27 prvenstvenih golova u prošloj sezoni došao je na "Rajko Mitić" kao jedan od najproduktivnijih napadača Evrope. Na pripremama pogađao je na svakoj utakmici, pogdio je i na zvaničnoj premijeri protiv Čukaričkog. Ohi deluje sjajno, ima sve karakteristike vrhunskog napadača, jak je, brz, dobar sa loptom, uvek na pravom mestu u pravo vreme. Brzo se uklopio u ekipu Dejana Stankovića, domaći se nadaju da će im upravo on doneti pobedu danas.

Ako je Ohi u izvandrednoj formi, šta tek reći za Rikarda Gomeša. Napadač Partizana redovno "rešeta" protivničke mreže. Ubedljivo je najbolji strelac Superlige sa 20 postignutih golova, "ubitačan" je u protivničkom šesnaestercu, a odbrana praške Sparte pored njega delovala je kao skup amatera. Ako Partizan pobedi i dođe na korak od šampionske titule, verovatno će Rikardo Gomeš biti strelac, jer je on "čovek za golove" u ekipi Aleksandra Stanojevića. Aleksandar Dragović je uspeo da sačuva mnogo velikih igrača u svojoj karijeri, ali Gomeš deluje spremno da u direktnom duelu pobedi prekaljenog internacionalca, to bi mu trasiralo put u Partizanovu legendu.

Šta vi kažete, ko "rešava" derbi?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke